19 Nisan 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Lunaparkta yaşanan ölümde ihmal zinciri



Bodrum'da lunaparkta bindiği 'Adrenalin Max' adlı aletin güvenlik kemerinin açılması sonucu 5 metre yükseklikten düşerek hayatını kaybeden 11 yaşındaki Kerem Kutlu ile ilgili bilirkişi incelemesi tamamlandı.

Radikal'in haberine göre, aletin periyodik bakım kontrolünün yapılmadığını tespit eden bilirkişi, aleti kullanan operatör ile teknik sorumlunun eğitimsiz olduğu ve lunaparkta çalışmaları için gerekli olan yetki belgelerine sahip olmadığını tespit etti.

Ailesiyle beraber Bodrum'a tatile giden 11 yaşındaki Kerem Kutlu, 22 Ağustos'ta babasıyla beraber Levent Lunapark'a gitti. Eğlenmek için Adrenalin Max adındaki eğlence aracına binen Kutlu, araç hareket ettikten kısa bir süre sonra emniyet kemerinin açılmasıyla yaklaşık 5 metre yükseklikten fırlayarak beton zemine çakıldı. Olay yerinde ağır yaralanan ve kalbi duran Kutlu ambulansla Bodrum Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak bütün müdahalelere rağmen hayatını kaybetti.

Olayla ilgili soruşturma açan Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı kazanın hangi sebeplerden dolayı ortaya çıktığını tespit etmek için bilirkişi incelemesi istedi. İncelemeler sonucunda hazırlanan bilirkişi raporu Bodrum Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilirken, bilirkişinin tespit ettiği ihmalkarlıklar lunapark dehşetini tek tek ortaya çıkardı.

ÖLÜM GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

Kutlu'nun bindiği Adrenalin Max aletinde bulunan 30 koltuktan bazılarının arızalı olduğu ve arızaların telle kapatıldığı belirtilen bilirkişi raporunda, eğlence makinelerinin periyodik kontrollerinin yapılmadığı tespit edildi. Adrenalin Max aletinin haftalık bakımının ise meslek lisesinden terk olan Özgür Gül tarafından yapıldığı belirtilen raporda şu ifadeler kullanıldı:

''Eğlence aletinin periyodik kontrollerinin yetkili kişi ve birimlerce yapılmadığı, teknik görevli Özgür Gül'ün endüstri meslek lisesi terk, belgesi olmayan bir kişi olduğu, haftalık bakım raporlarının da bu kişi tarafından düzenlendiği tespit edilmiştir. Operatör Halit Alagöz ile teknik sorumlu Özgür Gül'ün meslek eğitimlerinin olmadığı, yani makinalarda bu görevleri yapabilecek yeterli kişiler olmadığı tespit edilmiştir.''

GÜVENLİK İŞARETİ YOK, RİSK VAR

İş güvenliği uzmanı tarafından lunaparkta bulunan eğlence aletleri üzerinde risk değerlendirmesi yapıldığı ve yapılan değerlendirme sonucunda makinelerin dikkate değer risk oluşturduğu da bilirkişi raporunda yer aldı. Lunaparkta bulunan makinalar ile ilgili yapılan risk değerlendirmesi ise bilirkişi raporunda şu şekilde yer aldı:

"Bu makinaların dikkate değer risk oluşturduğu, ayrıca bu risk değerlendirme raporunun da makinaların yetkili personel tarafından kullandırılmaması, kullanım talimatının olmaması, güvenlik işaretlerinin bulunmaması, personelin yeterlilik belgesinin olmaması, çalışanların mevcut riskler ve koruma ilkeleri konusunda bilgilendirilmemesi ve çalışma ve güvenlik talimatlarının olmaması, bu hususların belirtildiği ve giderilmesi gerektiğinin düzenlendiği tespit edilmiştir.''

Yaşanan kazada lunaparkın işletme ve sorumlu müdürü Vedat Güzelküçük'ün asli kusurlu olduğu, operatör Halit Alagöz ile teknik sorumlu Özgür Gül'ün ise tali kusurlu olduğu bilirkişi raporunda belirtildi.

Firma, 'başınız sağ olsun' bile demedi

Kerem Kutlu'nun ihmalkarlıklar sonucunda hayatını kaybettiğini belirten avukat İbrahim Sapan ise şunları söyledi: ''Max Adrenalin aletinde birden fazla emniyet kemeri bulunuyor. Alete binen kişi kendi isteğiyle emniyet kemerini açmak istese dahi emniyet kemerinin kesinlikle açılmayacağı bilirkişi raporunda belirtilmiştir. Bilirkişi raporuna göre eğlence aletinde bulunan koltukların çoğu arızalı. Lunaparkta hiçbir uyarı levhası bulunmuyor. Her daim lunaparkta bulunması gereken sorumlu işletme müdürü olay günü lunaparkta değil. Operatör ve teknik sorumluların hiçbir eğitim almadıkları da raporda tespit edilmiş. İşin en vahim tarafı ise olay gerçekleştikten sonra lunapark sorumluları aileye bir baş sağlığı bile dilemedi. Bu tespitler ölümün göz göre göre geldiğini ortaya çıkarmıştır. Lunaparklarda benzer ölümlerin bir daha yaşanmaması için sorumluların hak ettikleri cezayı almasını istiyoruz.''

13 Eylül 2014
Etiket; bodrum, lunapark, ölüm, bilirkişi, ihmal, haberegeli, haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Şiddeti 7,0
Anne ve kızı otobüs beklerken can verdi
Fuar İzmir'de üzücü ölüm
Bonzaiden Ölüm İddiası Hastaneyi karıştırdı
Tokat Atarak Öldürdü
Bornova Tiyatrosu sezonu açtı
Seda Kaya tek aday
Selçuk Efes Spor dönüyor
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
112 ekibine silahlı tehdit
Şiddeti 7,0
Başörtülü genç kıza saldırı
Vahşet, işkence, taciz, tecavüz
Ölmedi, öldürüldü...
Seri katil Buca'da görüldü
Patron olayım derken, paranızdan olmayın
İzmir'de korsan otoparkçılara hapis istemi
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Direnişten anladıkları masumları öldürmek
"Bunu yapan insan olamaz!"
İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
İzmir Metro'da faciadan dönüldü
Buca zabıtasından 'pazar' mesaisi
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İTO da "kardeşlik" yürüyüşüne katılacak
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir