29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Madenin Çavuşundan Çok Konuşulacak İddia



Manisa'nın Soma ilçesinde 298 madencinin hayatına mal olan faciayla ilgili gündeme oturacak bir iddia ortaya atıldı.

Sabah'ın haberine göre, üretim çavuşu İ.B, günün erken saatlerinde trafoya yakın bir noktada bir tahkimat direği yerinden oynadığını anlattı.

Buna göre Topçu diye tabir edilen ekip, direği değiştirmek için çalışma yaparken, yarım dinamit lokumu patlattı. Patlamayla, madeni baştan aşağı geçen elektrik iletim hattı hasar gördü. Elektrikçi çağrılarak kontrol yapıldı, kablonun değişmesi gerekiyordu.

Ancak iddiaya göre, değiştirilmesi uzun süreceği ve üretimin en az 4 saat durmasına yol açacağı için, verilen talimat üzerine ekip, kabloyu bantla sarıp direği değiştirdi. Ancak üretim kapasitesi artırıldığı için daha fazla enerji verilen kabloda, saat 15.00 sıralarında aşırı akıma dayanamayan bantlı bölgede kıvılcımlar çıkmaya başladı. Kıvılcımlar, standart dışı kabloları ve paleti tutuşturdu. Tahkimat direkleri ve kömür de alev alınca, madenin içi kısa sürede cehenneme döndü. Yıllardır madende çalışan İ.B., konuşması halinde işsiz kalabileceğini ancak yine de savcının çağırması durumunda gördüklerini anlatacağını belirtti.

 'DUVARLAR BİLE YANIYORDU'

İ.B. "Çıkışa yakın olduğum için hemen kaçtım.. Sonra arkadaşlarımı kurtarmak için madene döndüm. İnanılmaz sıcaklık vardı. Gözlerim içi bile yandı. Duvarlar yanıyordu. Birçok arkadaşımı orada kaybettim. Gördüklerimi anlatmazsam onların hakkı üzerimde kalır" dedi. Öte yanan savcılık AKUT ve itfaiye ekipleri hakkında, temiz hava için çalıştırılan havalandırmanın, karbonmonoksit gazını daha derinlerine ittiği iddiasıyla soruşturma başlattı.

Yılmaz Özdil'den Kan Donduran Sözler: Müstahaktır!
Yılmaz Özdil'den Kan Donduran Sözler: Müstahaktır!

'FACİAYI İŞLETME HATASI GETİRDİ'

Soma'daki maden faciasının ardından sis perdeleri aralanmaya başlanıyor. Kazanın olduğu andan bugüne kesintisiz bölgede olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, Türkiye'de madenler yılda iki kez denetleniyor. Türkiye Kömür İşletmelerine ait olan ve Soma A.Ş.'nin işlettiği madende en son denetim şubatta gerçekleşti. Bu denetimde madende bir aksaklığa rastlanmadı. Bakanlığı kurmaylarının üzerinde durduğu konu anlık gerçekleşen bir işletme hatası. Yetkililer, kazanın yani kömürün alev aldığı bölgenin temiz hava alan bölge olduğunu belirterek, "Kömürün uzun süre temiz havaya maruz kalması durumunda alev alma riski belirebilir. Kaza böyle gerçekleşmiş olabilir. Bu durumda kazaya operasyonu yürütürken yaşanan işletme kazası yol açmıştır" değerlendirmesi yaptı. İlk veriler ise yer altında yaşanan can pazarını ortaya koyuyor. Yangınla birlikte görüş mesafesinin oldukça düştüğünü aktaran yetkililer "Kimse yürüyememiş, kaçış imkânı bile olmamış. Bu derece bir kazanın gerçekleşmesi için bir ihmalin oluşması gerekiyor" yorumunda bulundu.

16 MADDELİK İHMAL ZİNCİRİ

Soma'da meydana gelen facianın ardından Maden Mühendisleri Odası ilk durum tespitini yaptı. Maden mühendisleri faciadaki 16 önemli eksiğe dikkat çekti. Oda Başkanı Ayhan Yüksel, "Bir yaşam odası 40 kişi alıyor. Üst düzeyde önlemler alınsa bu kadar ölüm olmazdı" dedi. İşte, maden mühendislerinin olayın nedeni ve ihmallere ilişkin ilk tespitleri:

"İşçilerin çoğu yangından değil gaz zehirlenmesinden öldü. Kazanın nedeni trafo patlaması değil kömürün tutuşmasından kaynaklı. Müdahalede geç kalındı, ilk etapta uzman ekipler yoktu. Maden kontrollü ve tüm mevzuata uygun olsaydı bu kaza yaşanmazdı. Söndürme ekipmanı yetersizdi. Havalandırma yolları yeterli olsa daha fazla işçi kurtulurdu. Eğitimi olmayan işçiler çalıştırıldı. Ocakta uygun vasıfta gaz ölçüm cihazı olsaydı kayıp bu kadar fazla olmazdı.

Ferdi maskeler yeterli olsa daha fazla kişi kurtulurdu. Yeraltı çalışma yerlerinin kaçışa olanak verecek şekilde en az iki ayrı yolla yer üstüne bağlı olması gerekirdi. Grizulu ocaklarda elektrik tesisatında ana devre kesici olması gerekirdi. Elektrik tesisatının ve motorlarının alev sızdırmazlık özelliği olması zorunluydu.

Yanmaz kablo kullanılmadı. Yangın öncesi uyarı sistemi çalışmadı. Gaz ölçüm cihazı yoktu, asansörler çalışmadı. Soma'daki diğer madenlerde riskler var."

MADENCİLERİN OMERTA KORKUSU (OCAKTA OLAN OCAKTA KALIR)

Madende çalışan ancak adı konulmamış 'omerta' (suskunluk) yasasından korktuklarını belirten bazı madenciler ise, "Soma bir maden şehri. Ve 'ocakta olan ocakta kalır' görüşü var. Yanlışları, hataları söyleyenler dışlanıyor. Sadece çalıştığımız madende değil, hiçbir madende iş bulamayız" diyerek konuşamadıklarını dile getirdi. Bir madenci, "Yaşadığımız bir adaletsizliği kahvehanede arkadaşlarıma anlattım. Anında fişlendim. İşten çıkarıldım, diğer madenlere adım verildi. Emekliliğime birkaç yüz günüm kaldı ama çalışamıyorum. Konuşanın maden hayatını bitiriyorlar" dedi.

'SABOTAJ İHTİMALİ ARAŞTIRILMALI'

İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kahyaoğlu, Soma'da yaşanan maden faciasında sabotaj ihtimalinin göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Kahyaoğlu "İhmal, tedbirsizlik, suiistimal ve sabotaj dahil bütün ihtimaller göz önünde bulundurulmalı. Böyle korkunç bir şeyi düşünebilecek hastalıklı insanlar elbette vardır. Trafonun patlaması bana çok mümkün gözükmüyor. Meclis'te Soma'nın tartışıldığı bir dönemde, iki vardiya çalışanlarının ocak içine bir arada olduğu anl, Türkiye'nin en güvenli madeninde böyle bir kaza oluyorsa sabotaj ihtimali mutlaka göz önünde bulundurulmalı" dedi.

Kahyaoğlu maden ocağı sahibinin ihmaline de dikkat çekerek "Neden bir vardiya boşaltılmadan ikinci vardiya aşağı alınıyor? 15 dakika iş kaybı olacak diye bu risk göz önüne alınmamalıydı" diye konuştu. Kahyaoğlu, facianın nedenleri ortaya çıkmadan sadece iktidar partisinin sorumlu tutulmasını eleştirerek, "Bir olay olduğunda hemen Sayın Başbakan'ı suçlamak kolaycılıktır. Önce bütün iddialar araştırılmalı. Sorumlular mutlaka hesap vermeli" dedi.

'GEREKENİ YAPMAK İNSANİ BORCUMUZ'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik "Burada ihmal, kusur, eksiklik, aymazlık, kasıt söz konusuysa tespit edilecektir. Gerekeni yapmak bizim yasal, kanuni, siyasi, insani, ahlaki, vicdani, namus borcumuzdur. Maden 2009'dan beri 11 kere denetlenmiş. Aykırı 3 durum tespit edilmiş ve bunlar giderilmiş. Somalıların başbakanlarına, bakanlarına sitem etme hakları var. Ama Türkiye'de protesto mangası olan bazı kimseler, acıdan rant devşirmeye çalışıyorlarsa, kendi insanlarının yaralarını derinleştiriklerini bilmeliler Yas evinde kimsenin horon tepmeye hakkı yok" dedi.

CANNES FESTİVALİNDE SOMA UNUTULMADI

67. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye için yarışan "Kış Uykusu" filminin galası için Fransa'da bulunan sanatçılar Soma'yı unutmadı. Demet Akbağ, Nuri Bilge Ceylan, Haluk Bilginer ve Melisa Sözen, fotoğraf çekimi sırasında "#Soma" yazılı dövizlerle poz verdi. Film gösteriminin ardından düzenlenecek davet facia nedeniyle iptal edildi.

Sabah

17 Mayıs 2014
Etiket; soma ocak yangın, soma maden ocağı trafo, soma yangın maden Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Soma Maden'e Kötü Haber!
Madenin Genel Müdürü de Gözaltında!
Bu Acının İçinde Bu Kadar Ağır İftiralar, Bu Nasıl Vicdandır?
Madende Kalan Son 2 İşçinin Cenazesi de Çıkarıldı
Faciada Hayatlarını Kaybeden 283 Kişinin İsimleri Açıklandı!
Soma'da Kurtarma Çalışması Bitmeden Protesto Başladı
Gergin Basın Toplantısında Yaşananlar!
Facianın Nedeniyle İlgili Flaş Açıklama!
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir