19 Mart 2024, Salı Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Ölen madencilerin ailelerine savunma ordusu



MANİSA'nın Soma İlçesi'ndeki maden faciasında 301 kişinin yaşamını yitirmesinin ardından, acılı aileleri için, Manisa Barosu Başkanı Zeynel Balkız ile baro üyesi avukatlar kolları sıvadı.

Baro kurduğu 150'den fazla avukattan oluşan savunma ordusuyla, hemen her gün Soma'daki acılı ailelerle biraraya geldi, onlara yasal haklarını ve yapabileceklerini anlattı. Bunun yanı sıra facianın aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması için de aileler adına hiçbir ücret almadan, hukuk mücadelesi başlattı. Balkız, ayrıca Türkiye Barolar Birliği'nin yardım hesabında biriken 1 Milyon TL'yi de işçilerin çocuklarının eğitimi için harcayacaklarını dile getirdi.

Geçen 13 Mayıs'ta Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında çıkan yangın sonrasında, 301 madenci yaşamını yitirdi. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli soruşturma sonrasında ise, aralarında şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Bunun yanı sıra can veren işçilerin aileleri firma aleyhine çok sayıda maddi ve manevi tazminat davası açtı. Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'nin mallarına Birinci Asliye Hukuk Mahkemesi'nin kararıyla el konuldu. 

AVUKATLARDAN SAVUNMA GRUPLARI KURDU 

Facianın hemen ardından Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden Soma'ya yardım aktı. Bunun yanı sıra olayın ihmalden kaynaklandığını ve hukuksal boyutunun artarak devam edeceğini düşünen Manisa Barosu Başkanı Avukat Zeynel Balkız da, ilçeye ilk gidenlerden oldu. Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasıyla başlayan adli soruşturma boyutunda da önemli çalışmalara imza attı.

Adliye ayağında, savcılık soruşturmasını yakından takip eden Balkız, avukat arkadaşlarıyla araştırmaları sonrasında sorumluluğu bulunduğuna inandığı kişiler ve kurumlar hakkında da suç duyurularında bulundu. 

Manisa Barosu'nun girişimleriyle, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), artan iş yükünü de göz önünde bulundurup iş mahkemesinin kurulmasına karar verdi. Bunun yanı sıra, acılı aileler ve yakınlarıyla da kentin belirli bölgelerindeki toplantı salonlarında, kurulan avukat grupları biraraya geldi. Kırkağaç Belediyesi meclis salonunda, iki bölüme ayrılan Soma'daki ailelerle de farklı semtlerdeki düğün salonlarında biraraya gelindi. Yine ölen işçi sayılarının fazla olduğu Kınık İlçesi'ndeki Elmadere ve Köseler köylerinde de toplantılar düzenlendi. Burada ailelere, Manisa Barosu'nun adli yardım projesi, anlatıldı. Ölen işçi yakınlarına yasal haklarını ve yapabileceklerini anlatan Zeynel Balkız ile avukat arkadaşları, acılı ailelerin sorularını yanıtladı. Ardından da işçilerin büyük bir bölümünün başvurusuyla, harekete geçen 150 avukat hukuk mücadelesini de başlattı. Başvuran 153 aileye, tahsis edilen 153 avukat, ücretsiz olarak bu ailelerin haklarını savunmak için çalışma başlattı. 

BİLİM KURULLARI OLUŞTURULDU

Avukatların hukuksal çalışmalarının yarı sıra, dava dilekçelerinde ve yargılama aşamasında kullanılmak üzere çeşiti üniversitelerdeki, maden, elektrik ve yeraltı kaynakları konularında uzman bilim adamlarından da yardım istendi. Bu kişilerle yapılan toplantılar sonrasında, avukatların hukuk mücadelesi için savcılığa sundukları dilekçeler, bilimsel verilere dayandırılarak hazırlandı. Bu arada, Soma'da bugüne kadar yapılan gelişmelerle ilgili araştırma sonuçları da, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başta olmak üzere tüm milletvekillerine gönderildi. 

ÖĞRENCİLERE BURS VERİLECEK

Facianını hemen sonrasında yardım kampanyası başlatan Türkiye Barolar Birliği'nin hesabında da 1 milyon TL'nin üzerinde para biriktiğini açıklayan Zeynel Balkız, bu paraların da, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu'nun da kararıyla, hayatını kaybeden işçilerin eğitim gören çocuklarına burs olarak verileceğini söyledi. Acılı ailerinin yargılama boyunca yanlarında olacaklarını dile getiren Zeynel Balkız, "Facianın yaşanması bizleri, hepimizi tüm üylererimizi çok üzdü. Ama facia yaşandıktan sonra üzüntümüzü bir kenara bırakıp geride kalan aileler için çalışma yapmaya karar verdik. Onlara hukukusal hizmetleri ücretsiz olarak vereceğiz. Ailelerin neler yapabileceklerini ne gibi hakları olduğunu tek tek anlattık. Onların en iyi şekilde haklarını elde etmeleri için de bu süreç sonuna kadar yanlarında olup onlara omuz vereceğiz" dedi.

17 Temmuz 2014
Etiket; Soma, Maden, Patlama, Haberegeli, Haberegeli.com Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
Akıllı telefon sahipleri bunları bilmeli
İZBAN'da panik dakikaları
Kağıthane’de Patlama!
Hastane'de Bilgisayar Patlaması!
Fransa'da Patlama!
Patlama Paniğe Neden Oldu
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir