29 Mart 2024, Cuma Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Otomotivde maliyet düşüren Türk imzası



İzmir’deki Gediz Üniversitesi’nden Doç. Dr. Selim Solmaz, yerli otomotiv teknolojileri çalışmalarında heyecan uyandıran yeniliğe imza attı. Elektrikli ve hibrit araçların yüksek maliyetini aşağıya çeken, performansı ve güvenliği artıran sistem geliştirdi. Otomotivde yeni sayfa açacağı belirtilen teknolojiye TÜBİTAK sahip çıktı.

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selim Solmaz, geleceğin araçları olan elektrikli ve hibrit otomobiller için 'yeni nesil aktif güvenlik kontrol sistemi' geliştirdi.

TÜBİTAK, otomotiv sektöründe heyecan uyandıran projeyi 500 bin TL’lik hibeyle destekledi. Doç. Dr. Solmaz, yeni teknolojinin otomotiv sektöründe bir ilk olduğunu ifade etti. Genç bilim adamı, elektrikli ve hibrit araçların maliyetini tahmini olarak yüzde 10 aşağıya çekmeyi sağlayacağını, aynı zamanda da performansı ve güvenliği artıracağını dile getirdi.

Doç. Dr. Selim Solmaz, şu bilgileri verdi:

"Otomotiv markalarının şu an uyguladığı ABS, ESP, EBD, ASR ve ROP gibi aktif güvenlik kontrol sistemleri, hidrolik fren altyapısını kullanıyor. Bu sistemler maliyeti önemli ölçüde artırırken, aracı da ağırlaştırıyor. Elektrikli ve hibrit araçların zaten yüksek olan maliyeti, mevcut sistemlerin pahalılığı yüzünden daha da artıyor. Bu otomobillerin hem çevre dostu olmaları hem düşük yakıt tüketimlerine rağmen istenen düzeyle yaygınlaşmamasında, pahalı olmalarının yanında bir diğer neden de performanslarının henüz istenen düzeye ulaşamamış olması. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji elektrik motorundan destek alıyor, çalışma mekanizması tamamen farklı ve oldukça hafif.

Bu yeni sisteme geçildiğinde araçlar ucuzlayacak, ağırlığı azaldığı için yakıt tüketimi daha da düşecek, performansı yükselecek. Ayrıca mevcut güvenlik sistemlerine göre daha güvenli sürüş imkanı sunacağı için kazaları da azaltacak."

2 YIL İÇİNDE UYGULANABİLECEK

Doç. Dr. Selim Solmaz, TÜBİTAK’tan '1003-Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı' kapsamında alınan hibeyle 2 yıl içinde bu yeni teknolojiyi uygulama aşamasına getireceklerini ve bu proje kapsamında birçok ticari fikir doğabileceğini de ifade etti. Gerekli tüm testleri tamamladıktan sonra otomotiv firmalarına sunacaklarını belirten Doç. Dr. Solmaz şöyle konuştu: "Böylece, ileri teknolojinin kullanıldığı otomotiv sektörünün en gelişmiş aşaması olan elektrikli ve hibrit araçlar alanına bir Türk teknolojisini kazandıracağız. Akaryakıta bağımlılığı ortadan kaldıran, doğaya zarar vermeyen çevre dostu elektrikli otomobillerin kullanımının artmasına katkıda bulunacağımız için mutlu ve gururluyuz."

19 Kasım 2013
Etiket; otomotivde yeni buluş, gediz üniversitesi, doçent selim solmaz, selim solmaz buluş, otomotiv teknolojisi Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


Gençleri kırmadı
Tıkandıkları yer Bayırbucak'tı
Karışıklık yüzünden yasak
Tıbbi zararlar sigorta kapsamında
Perimsu ABD'de iz bıraktı
Gediz'de Deniz dönemi
Okulunu okudu girişimci oldu
Potadaki İzmir derbisinde Gediz güldü
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
ŞAMPİYONLARIN GÖZÜ TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNDE
Yeni nesil ekran teknolojileri
Hanımların ütüdeki yeni gücü piyasada
İzmirliler 4.5G ile tanıştı
Akıllı telefon sahipleri bunları bilmeli
Proje fabrikasına dönüştüler
Genç beyinlerden 'yeşil' başarı
Herkes "Kiwi" uygulamasını soruyor
Elmas Group Lojistik filosunu genişletiyor
DEÜ'de yüz yılın yatırımı
Bir ülke buna hazır değilse bedelini öder!
Google Translate Yeni Özellik
Samsung Galaxy A7 Geliyor
HTC One M9 Geliyor
Samsung Galaxy S5 Kullanıcılarına Müjde
Google Yine Birinci Oldu
Facebook'ta Bulunan Fotoğraflara Dikkat
Yeni IPHONE Yola Çıktı
Android Telefonlarda Dikkat Edilmesi Gerekenler
En Hızlı İnternet Geliyor
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir