28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

Pasaport'ta yeni düzenleme



İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İzmir’e gönül vermiş 100’e yakın mimar ve tasarımcıyı bir araya getirerek çalışmalarını sürdürdüğü İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi’nde, uzun süredir devam eden hazırlık çalışmalarının ardından ilk hamle Pasaport sahilleri için geldi.

İzmirlilerin denizle bağının güçlendirilmesi için Mavişehir’den İnciraltı’na dek uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin ve Körfez’in yeniden tasarlanmasını hedefleyen çalışma kapsamında, kesintisiz yaya ve bisiklet yolları oluşturmak isteyen Büyükşehir Belediyesi, kısım kısım uygulayacağı kıyı tasarım projeleriyle bu hedefine ulaşacak. İlk uygulama olan Pasaport bölgesinde; Cumhuriyet Meydanı’ndan Konak Pier’e uzanan kıyı şeridinin düzenlenmesi için 28 Ağustos 2013’te yapım ihalesi gerçekleştirilecek ve çalışmalar, ihalenin sonuçlanıp yer tesliminin yapılmasının ardından 90 günde tamamlanacak.

MASA VE SANDALYELER KARA TARAFINA

İhale kapsamında kentin sembol mekanları arasında yer alan Pasaport sahili, herkesin kolaylıkla gezip dolaşabileceği rahatlığa ve estetik bir düzenlemeye kavuşacak. Rıhtım tarafında yer alan yaya yolu, rahat ve engelsiz hale getirilecek. Yol zemini, deniz dalgası formu korunarak yenilenecek. Deniz kıyısına taşarak yürüyüş yolunu kesintiye uğratan masa ve sandalyeler, kafelerin bulunduğu kara tarafına alınırken; ayaklı reklam panoları da kaldırılacak. Standartlara uygun rampalar ve renkli, hissedilebilir dokuya sahip kılavuz çizgiler sayesinde yürüme ve görme engelliler de Pasaport kıyılarında bağımsız dolaşma olanağına kavuşacak.

BİSİKLETLİLER İÇİN MAVİ YOL

Mevcut durumda yaya yolu ile bir arada olan bisiklet yolu, tamamen bisikletli kullanımına ayrılacak şekilde araç yolu koduna indirilecek. Yol boyunca yerleştirilen bariyerlerle, bisikletlilerin motorlu araçlardan güvenli şekilde ayrılması sağlanacak. İzmirliler, 40 kilometrelik sahil şeridi için öngörülen kesintisiz bisiklet yolunun “mavi rengi” ile ilk kez Pasaport’ta tanışacak. Kara tarafındaki kaldırımlar da yine yaya rahatlığı ön plana alınarak genişletilecek. Kara tarafında peş peşe sıralanan, İzmirlilerin buluşma mekanı Pasaport kafeleri ise birbirleriyle uyumlu görünümleri, özel tasarım tenteleri ile daha konforlu hale gelecek. Mevcut araç yolu tek gidiş olarak düzenlenecek ve yolun kara tarafında otopark cepleri oluşturulacak.

4 ARA MEYDAN OLACAK

Pasaport’ta kıyı şeridi düzenlemesinin yanı sıra, bölgede bulunan 4 küçük meydan da yeni bir kimliğe büründürülecek. Kentin denize açıldığı, İzmir için karakteristik özellikler barındıran bu meydanlara akasya, gülibrişim, tespih ağacı, arap dudağı gibi çiçek açan, gölge veren ağaçlar dikilecek. Sebil, yarı gömülü çöp konteynırı ve bisiklet parkları gibi yeni kent mobilyalarının yanı sıra ağaçların altına, bölgeye özel tasarlanmış oturma birimleri ve aydınlatma elemanları yerleştirilecek. Böylece, mevcut durumda sadece geçiş amaçlı kullanılan bu meydanlar, gölgelikte oturup denizin izlenebileceği dinlenme, buluşma alanları haline gelecek.

PROJENİN UYGULAMA PROJELERİ HAZIRLANDI VE İHALESİ YAPILDI

Büyükşehir Belediyesi, İzmirdeniz Kıyı Tasarım Projesi çerçevesinde ayrıca, kentin tarihi belleğinde yer etmiş ahşap iskelelere Güzelyalı sahilinde yeniden hayat vermeye hazırlanıyor. Yine aynı bölgede Mithatpaşa Meslek Lisesi’nin yanındaki yeşil alanı sahile kadar yayalaştırmak için de karayolunun 400 metrelik bölümünü yeraltına alma konusunda hazırlık çalışmaları devam ediyor. Alsancak bölgesinde ise Kordon’un eskiyen ve yetersiz kalan aydınlatmalarını yenilemek üzere ihale gerçekleştirildi. 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan gerekli onayları alınan Pasaport sahilinin uygulama projeleri hazırlanarak ihalesi yapıldı. Tasarlanan kıyı bölümleri halkın kullanımına sunulacak. Ayrıca İzmirlilerin tasarım ile ilgili katılımları ve görüşleri alınarak devam eden kıyı tasarım düzenlemeleri bu önerilerin ışığında sürdürülecek.

40 KİLOMETRELİK KIYI ŞERİDİ VE KÖRFEZ YENİDEN TASARLANACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan ve “İzmirlilerin Denizle İlişkisini Güçlendirmekte Uygulanacak Tasarım Stratejisi Planı” adıyla yürütülen çalışma, Mavişehir’den İnciraltı’na dek uzanan 40 kilometrelik kıyı şeridinin ve Körfez’in yeniden tasarlanmasını hedefliyor. Çoğu İzmirli olan Türkiye’nin önemli mimarlarıyla kentsel ve endüstriyel tasarımcılarının oluşturduğu 100’ü aşkın gönüllünün oluşturduğu tasarımlar çerçevesinde Körfez Mavişehir-Alaybey, Alaybey-Alsancak Limanı, Alsancak Limanı-Konak ve Konak-Üçkuyular olarak 4 bölgeye ayrılıyor.

Körfez ise 5 bölge olarak yıl boyu etkinliklerin yapılabileceği bir alan olarak değerlendirilecek. İnciraltı Kent Ormanı’ndan Mavişehir’e kadar 40 km uzunluğundaki hatta dolaşım özgürlüğü ve süreklilik sağlamak ve yolların “kıyıyı kesen değil kıyıya kolay ulaşım sağlayan” bir hale getirilmesinin hedeflendiği proje kapsamında, İzmirlinin denizle daha fazla bütünleşebilmesi için kent terasları, deniz balkonları, yüzer platformlar, kent kumsalı gibi uygulamaların hayata geçirilmesi öngörülüyor.

09 Ağustos 2013
Etiket; izmirdeniz, kıyı, proje, izmir, pasaport, üçkuyular Yazdır   |   Paylaş

İlgili haberler


TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
VOLEYBOL ŞEHRİ İZMİR
HAYSİYET ABİDESİ: SÜLEYMAN FETHİ
İZMİR BASIN LİGİ BAŞLADI
TSYD KUPASI ARKAS'IN
TSYD İZMİR'DEN VOLEYBOLDA 8. TURNUVA
TSYD İZMİR KOŞUSU NEFES KESTİ
TSYD KUPASI ARKAS'IN
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
TSYD İZMİR'DE NÖBET DEĞİŞİMİ
KAMU PERSONELİNE BAĞIMLILIKLA MÜCADELE EĞİTİMİ
MUĞLA'DA SOSYAL İKİLEM BELGESELİ
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MOBBİNG İLE MÜCADELE HAFTASI
MUĞLA YEŞİLAY’DA KAN DEĞİŞİMİ
MEHMET AKİF ERSOY KİTAP GÜNLERİ
TÜRKİYE YAZARLAR BİRLİĞİ MUĞLA TEMSİLCİLİĞİ'NDEN İSRAİL' E SERT UYARI
KÜLTÜREL VE TİCARİ BOYUTLARIYLA ARASTA
ÖDEMİŞ BOZDAĞ'DA OSMANLI SARAYLARI
KÖYÜMDE ŞENLİK VAR
HER ÖRGÜT PSİKOLOJİK TACİZCİSİNİ ÜRETİYOR
DEMİRCİ USTASINDAN GERİ DÖNÜŞÜME KATKI
THY PERSONELİNİN İNTİHARI
MUĞLA ANADOLU MEKTEBİ YAZAR OKUMALARI
MUĞLA MİLLİ EĞİTİM’DEN YARDIM SEFERBERLİĞİ
MUĞLA'DA OKUR GEZER YAZAR ETKİNLİĞİ
RÜYA PARK KİTAP, RESİM VE HEYKEL GÜNLERİ
İZMİR'E MEGA PROJE
İŞTE KUZEY YILDIZI
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir