28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 
Petek Uluğ
[email protected]

Koruyucu Aile olmak ne demektir?

 

Kasım ayının 20. Günü Dünya Çocuk Hakları Günü olarak kutlandı. Konumuz çocuk ise hakları da hukukları da her sözün üstündedir. Gerisi biz büyüklere kalmış görev ve sorumluluklardır.

Düşünebiliyor musunuz? Yarının toplumunda aile bireylerini oluşturacak anne, babalar bugünün çocuklarıdır aslında. Onlar bizimle beraber, hayatın içinde yol almaya çalışırken, onları yönlendiren, sağlıklı gelişmelerini sağlayan, seven, destekleyen, güven veren, maddi manevi ihtiyaçlarını sağlayan biz büyükleriz.

Peki her çocuk bu sevgi ortamına sahip olabiliyor mu? Doğal ebeveyn kayıplarının dışında, maddi yetersizliklerden dolayı aileleri tarafından terk edilmiş, devlet denetimde bakılan çocuk sayısı Türkiye’de 14.000 civarındadır.

Koruyucu ailelik ise dünyada %77’lere ulaşmışken TÜRKİYE’DE BU ORAN SADECE %10’DUR.

Bana bu bilgileri ulaştıran ve sorularıma yanıt veren İstanbul Koruyucu Aile Derneği Başkan Yardımcısı Filiz Süyür Hanım’a çok teşekkür ederim.

Filiz Hanım’ın kendisi de koruyucu bir aile. Koruyucu ailesi olduğu çocuğunun dışında bir de biyolojik çocuğu var.

Koruyucu aile kavramını aydınlatmak için; koruyucu aile olmak isteyen kişi ve kişiler hangi özellikleri taşımalı, şartları nelerdir, tavsiyeler, yaşanılan süreçler konusunda Filiz Hanım’a sorduğum sorularımın sohbet şeklindeki özetini sizlerle paylaşıyorum.

Bizler manevi değerlerimize, aile, çocuk kavramlarına çok önem veren bir milletiz. Konu evlat edinme veya koruyucu ailelik olunca aynı duyarlılığı kurum olarak da görebiliyor musunuz?

 

Koruyucu aileler olarak en çok duyduğumuz söz herhalde ‘’harika bir şey yapıyorsun ama ben yapamam’’  oluyordur. İnsanlarımız koruyucu aileliğe karşı doğaldır ki çok olumlu duygular besliyorlar. Ancak fiili olarak koruyucu aile olmak için gerçekten her anlamda hazır olmak gerekiyor. Bize başvurduklarında bazen tam anlamıyla hazır oluyorlar ve artık resmi başvuru aşamasına gelmiş oluyorlar, ya da kafalarında oluşan soru işaretlerini bu deneyimi yaşamakta olan üye ailelerimizden dinlemek istiyorlar. Burada bir çocuğun yüksek yararı gözetildiği için ailenin her üyesinin hazırlıklı olması çok önemli. Özellikle uyum süreci ve dönem dönem sonraki aşamalarda da mücadele edilmesi gereken zorluklar çıkabilir. Aile üyelerinin ruhsal olarak da buna hazırlıklı olması gerekir.

 

Koruyucu ailelik yeterince bilinmiyor ve anlaşılmıyor ülkemizde. Şu an devlet korumasında olup kurum bakımında kalan yaklaşık 12.000 çocuk mevcut. Koruyucu aile yanında ise yaklaşık 3800 çocuğumuz kalmaktadır. Koruyucu ailelik hak ettiği yerlerde ne yazık ki henüz değil.

 

Türk toplumu olarak biraz sahiplenme ve aşırı koruma duygularımız yüksek olduğu için koruyucu aile olmak isteyen ya da olan ailelerin en büyük kaygısı, çocukla aralarında derin bağ oluşması ancak bir gün çocuğun tekrar biyolojik ailesine geri döndürülmesi durumudur. Bu hizmet modelinin doğasında vardır. Burada unutmamak gerekir ki çocuğun sıcak, güvenli, huzurlu bir aile ortamında kazandığı değerler hiçbir zaman yuva ve yurtlarda edinilemez. Çocuğun aile ile geçireceği her an çok önemli ve değerlidir. Ancak çocuğun biyolojik ailesi ile bağlarını sürdürmesi ve mümkünse birlikte yaşaması da onun hakkıdır ve çok kıymetlidir.

 

 

Koruyucu ailelik işleminin ön koşullarını, evlat edinme şartlarından farklarını ve izlenecek yolu kısaca anlatabilir misiniz?

 

Resmi kriterler:

-TC vatandaşı olan,

-Sürekli Türkiye’de ikamet eden

-25-65 yaşları arasında olup en az ilkokul mezunu olan

-Düzenli gelire sahip

-Evli ya da bekâr; çocuklu ya da çocuksuz 

-hoşgörülü, sabırlı, esneklik gösterebilen, güvenli ve şefkatli bir ortam sağlayabilen, sevgisi ile bir çocuğun hayatında fark yaratmak isteyen herkes koruyucu aile adayı olabilir.

 

Resmi işlemler Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlükleri tarafından yürütülmektedir. Resmi başvuru yapıldıktan sonra, istenen evrakların sağlanması, gerekli görüşmelerin yapılması, ev ziyaretini gerçekleştirilmesi işlemlerinin ardından komisyon onayı alınır. Olumlu sonuç çıktığı takdirde çocuk ile görüşme süreci başlatılır. Uygun çocuk-aile karşılaşması yapıldıktan bir süre sonra da çocuğun aile yanına yerleştirilmesi gerçekleştirilir.

 

Çocuğun yerleştirilmesinden sonra İl Müdürlüğü uzmanları aileleri denetlemek amacıyla düzenli ziyaretler gerçekleştirir ve rapor tutarlar.


Siz de bir koruyucu ailesiniz, bu konuda ilk yaşadığınız çekincelerinizi ve keyiflerinizi paylaşır mısınız? 

Kararımızı verdikten sonra ve tüm bürokratik süreçlerden geçip çocukla yaşamaya başladıktan sonra zaman zaman başaramayacağımız korkusu oldu. Bir biyolojik çocuğumun da olması, aralarında 3 yaş fark olması, bakımını üstlendiğimiz çocuğun 8 yaşında bizimle yaşamaya başlaması ve doğal olarak geçmişinden pek çok sorunu beraberinde getirmesi bize ilk dönemlerde çok zorlu anlar yaşattı. Ancak doğru profesyonel destekler ile bu zorlukların büyük kısmını atlattık. Unutmamak gerekir ki

 

Filiz Hanım’a çok teşekkür ederim…

23 Kasım 2014 Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Yazarın Diğer Yazıları
Etkili iletişim kurabiliyor musunuz?
Doğru iletişim nedir?
İzmirliler artık korkuyor
LYS tercih döneminde dikkat edilmesi gerekenler
Bodrum 2016
Kırmızı karanfilin anlamı
Bir erkek nazik olduğunu nasıl belli eder?
İzmir artık bir gurme şehridir
Üniversiteler açılırken dikkat!
Sosyal Medya ve Kitle İletişim Araçlarını neden kullanıyoruz?
YENİDEN ÖĞRENCİ OLMAK
Tacizin boyutu büyük!
Kemeraltı'nda lezzet turu
Yeni yıl öncesi arınma
Yeni yaşam alanlarımız AVM'ler...
Koruyucu Aile olmak ne demektir?
Linç edilmenin medyatik hali
Yabancı dil öğrenirken sorulmaması gereken sorular!
Türkiye'de Bir İlk Kağıt ve Kitap Sanatları Müzesi
Bu Yıl da Bodrum ile Çeşme Elele Verdiler
 

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir