28 Mart 2024, Perşembe Web TV Foto Galeri Sosyal Medya Mobil Uygulamalar Arşiv
 
 

PKK'lı gruplar Kuzey Irak'ta



 Türkiye-Diyarbakır - Ramazan YAVUZ 
Ramazan YAVUZ/DOHUK (Kuzey Irak), (DHA)  

Terör örgütü PKK'nın Kandil Dağı'ndaki yöneticilerinden Murat Karayılan'ın 8 Mayıs'tan itibaren Türkiye'den çekileceklerini açıklaması ardından 1-15'er kişilik gruplar Kuzey Irak'taki kamplara bugün gelmeye başladı. 8 Mayıs'ta Van'ın kırsal kesiminden yola çıkan üzerindeki ağır silahlar da bulunan 6'sı kadın 15 PKK'lı Hakkari'nin Çukurca İlçesi'nin kırsal kesiminden geçiş yaparak, bugün saat 06.30 sıralarında Kuzey Irak'taki PKK'nın Metina Kampı'na geldi.

Çekilen ilk PKK'lı grubu görüntülemek için Kuzey Irak'a giden gazeteciler, buradan örgütün görevlendirdiği 'Sinan', 'Şahan', 'Umut', 'Harun' ve 'Bahtiyar' kod adlı PKK'lılar tarfından otomobillerle Duhok'tan alınarak 2 saatlik bir yolculuk ardından Metina Dağı'nın giriş kısmına getirildi. Burada örgütün arazi koşullarına uygun araçlarına bindirilen gazeteciler, derin vadile,sarp, kayalık ve ormanlık alanlardan geçirilerek kendileri için hazırlanan bölgeye götürüldü.

Gazeteciler, bölgeye alınmadan önce çantaları güvenlik gerekçesiyle arandı, kampın girişinde cep telefonları tek tek kayıt altına alınarak kapatıldı ve bir kutuda toplandı. Türkiye sınırına yakın olan Metina Dağı'nın alt kesiminde küçük ve büyük çadırlardan gazeteciler için bir kamp oluşturuldu.

PKK'lılar ayrıca gazetecilerin yemek yemesi, sohbet etmesi gelişmeleri takip etmesi için, su geçirmemesi için üzeri naylonla kapatılmış ağaç dallarından 2 günde bir kulübe yaptı. Kulübeye gazetecilerin gelişmeleri takip etmesi için bir adet büyük LCD televizyon konuldu. Görevlendirilen 15 PKK'lı gazetecilerin ihtiyaçlarını karşılamak için sabaha kadar çaba harcadı. Sabaha kadar yağmur yağan bölgede PKK'lılar gazetecilerin kulübenin önünde ısınmak için yaktığı ateşin sönmemesi için sürekli odun kırdı.

PKK sorumluları ateşin başında sabahlayan gazetecilerle süreç konusunda tartışmalarda bulundu. Saat 04.30 sıralarında uyuyan gazeteciler kaldırılıp kahvaltıları yaptırıldıktan sonra yine araçlara bindirildi. Araçların yetersiz kalması üzerine gazetecilerin büyük bölümü kamyonet kasasında yaklaşık 1.5 saat süren zorlu dağ yolculuğundan sonra Metina bölgesindeki ikinci kampa ulaştı. 'Çözüm sürecinin' başlamasının en büyük etkilerinin görüldüğü yerlerin başında Irak'taki PKK kampları geliyor.

PKK'nın yayın organı olduğu belirtilen uydu aracılığı ile yayın yapan Nuçe TV ile Sterk TV'nin yanı sıra, Kuzey Irak'taki Kürt kanaları ve Türk televizyonlarını yakından takip eden PKK'lılar çözüm süeciyle ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı konuşmalarını da izledikleri görüldü. Gazeteciler için hazırlanan kulübede televizyonun başına geçen erkek ve kadın PKK'lılar Başbakan Erdoğan ile diğer parti liderlerinin dediklerini dinliyor, aralarında değerlendiriyor.

HERONA KARŞI ELLERİNDE ŞEMSİYE ÖNLEMİ

Van'ın kırsal kesiminden yola çıkıp, sabah erken saatlerde Metina Dağı'ndan tek sıra halinde aşağıya inen sırtlarında, Kalaşnikof tüfeklerin yanı sıra, suikast silahı Kannas, bomba atarlar, M-16, ve kütüklüklerinde el bombaları bulunan PKK'lıların her birinin elinde bulunan şemsiyelerler ise dikkat çekti. Askeri kamuflaj deseninde olan ve Heronlar geçtiği için PKK'lıların oldukları yerde durarak açtığı şemsiyeleri yanlarında bir an bile ayırmadığı görüldü. Gelen ilk grup PKK'lılar, örgütün denetiminde bulunduğu için 'Medya savunma alanları' olarak adlandırdıkları bölgede arkadaşları tarafından törenle karşılandı. Kadın ve erkeklerden oluşan 15 kişilik PKK'lı grubu, sıraya giren arkadaşları alkışlayarak karşıladı. Bölgede 3 günden bu yana aralıksız devam eden yağmur nedeniyle sırılsıklam olan ve oldukça yorgun oldukları gözlenen PKK'lılar kampa ulaşır ulaşmaz kendilerini bekleyen arkadaşlarıyla tokalaştı, ardından sırt çantaları ve ağır silahlarını ağaçların altına bıraktıkarak sonra yakılan ateşin başına geçti.

"OPERASYONLA KARŞILAŞMADIK"

Yaklaşık 10 dakika boyunca ateşin başında ısınan 15 PKKlı adına daha sonra Kürtçe açıklama yapan 'Cigerxwin Fırat' kod adlı PKK'lı, Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine sınır dışına çekildiklerini söyledi. Yaklaşık 1 haftadan bu yana yolda olduklarını ve çok güç şartlarda dönüşü gerçekleştirdiklerini kaydeden Fırat, yolda herhangi bir operasyonla karşılaşmadıklarını ancak, Heronlar'ın sürekli üzerlerinde uçtuğunu ve bu durumdan rahatsız olduklarını söyledi. Fırat, 2013 yılı için Türkiye alanında savaşı tırmandırmak için büyük bir hazırlık yaptıklarını ancak Abdullah Öcalan'ın talimatı ve örgütün dönün kararı üzerine Van kırsal kesimini terk ettiklerini söyledi.

Fırat, "Sürece biz de katkı sunmak istiyoruz. 14 arkadaşımızla birlikte 7 gündür yürüyoruk ve bu zorlu yürüyüşün ardında Irak'taki Medya savunma alanlarına ulaştık. Ancak, gelirken yolda sürekli Heronların keşif uçuşlarına maruz kaldık. Bu yıl yoğun olarak savaş hazırlığı yapıyorduk. Böylesi bir sürecin gelişeceğini tahmin etmiyorduk. Fakat önderliğimizin talimatı bizim için emirdir" dedi. Türkiye'den gelen PKK'lılar daha sonra dinlenmek için derin vadilerde bulunan bir diğer kampa geçti.

14 Mayıs 2013
Yazdır   |   Paylaş
 
Bu yazı için yapılan yorumlar ( 0 ) + Yorum Yaz

Yorum bulunamadı !..

 
facebook.com/HaberEgeli
 
Diğer Haberler
112 ekibine silahlı tehdit
Şiddeti 7,0
Başörtülü genç kıza saldırı
Vahşet, işkence, taciz, tecavüz
Ölmedi, öldürüldü...
Seri katil Buca'da görüldü
Patron olayım derken, paranızdan olmayın
İzmir'de korsan otoparkçılara hapis istemi
'Medya kriz planı' hazırlanmalı
Direnişten anladıkları masumları öldürmek
"Bunu yapan insan olamaz!"
İzmir'de üniversite bahçesine bomba atıldı
İzmir'de konsomatris operasyonu
O bildiriye imza atan hocaya destek yok
İzmir Metro'da faciadan dönüldü
Buca zabıtasından 'pazar' mesaisi
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de terör operasyonu
İzmir'de askeri araç kaza yaptı, 12 yaralı var
İTO da "kardeşlik" yürüyüşüne katılacak
 
+ Çok okunan haberler

WEB TV Tüm videolar
Deplasmanda plasebo
 
Şeyhim kainata alışamadım
 
 
FOTO GALERİ Tüm galeriler
 
 
 
? Anket
Spor Toto Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Kim Olur?
 
   
Spor Kent Haberleri Politika Ekonomi Yazarlar Sağlık Eğitim Asayiş Kültür Sanat Yaşam Dünya Magazin
facebook.com/haberegeli twitter.com/haberegeli Google+   Anasayfam Yap
Sık Kullanılanlara Ekle
Künye
Sitene Ekle
İletişim

© Copyrigth 2013 haberegeli.com tüm hakları saklıdır
  Sitemiz abonesidir