İzmir'deki hastaneden çifte ameliyat açıklaması

İzmir Yenişehir’deki Ege Doğumevi’nde bir ameliyathanede aynı anda iki hastanın ameliyata alındığı haberlerine hastane yönetiminden açıklama geldi. Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt, sadece acil durumlarda, bir ameliyathanede nadiren bu tür operasyonların yapıldığını açıkladı.

Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşanan yoğunluk ve fiziki imkansızlıklar nedeniyle iki hastanın ameliyatının aynı an ve ameliyathanede yapıldığı haberleri büyük ses getirdi. Haberin basında yeralmasının ardından İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Abdullah Taşyurt, yazılı açıklama yaptı.

Prof. Dr. Taşyurt hastanenin bölgede 3'üncü basamak tek eğitim araştırma branş hastanesi olduğunu, metropol alandan ve çevre illerden yoğun bir şekilde hasta sevki geldiğini hatırlattı.

Prof. Dr. Taşyurt açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Ameliyathane masası azaltma halinde bu hastaların aynı anda ortaya çıkacak acil ve ertelenemez operasyonları gerçekleştirilemeyeceği için çok önemli tıbbi komplikasyonlar meydana gelme ihtimali söz konusu olacaktır. Bu amaçlarla 3'üncü katımızda var olan ve başhekimliğimizce standartlara uygun hale getirilmiş olan iki rutin vaka ameliyathanesi haricinde sadece acil vakalar için 1'inci katta yine standartlara uygun tek masalı bir ameliyathane hizmete sunulmuştur.

Ancak çok yoğun başvuru durumunda ve nadir olarak 5'inci kat ameliyathanenin 2'nci masasına 2'nci vaka olarak operasyon yapılmaktadır. Başka bir yere sevki söz konusu olamayacak bu hastalar gerekli sterilizasyon koşullarına uygun olarak bu ikinci masalarda opere edilmektedir. Ayrıca söz konusu ameliyathanelerimizde yapılan ameliyatların enfeksiyon oranları enfeksiyon kontrol komitemizce yakınen takip edilmekte olup, 2013 yılı için bu oran yüzde 0.2 ile dünya standartlarına eş değerdir.

Sterilizasyona uygun olarak nadiren yapılmış olan bu vakalara yönelik olarak yapılan kontrol muayenelerinde de enfeksiyon olmaması sağlığa aykırı bir durum olmadığının göstergesidir.”