Genetik yapınıza göre zayıflayın

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Korkut Ulucan, bireylerin birbirinden farklı genetik yapılanı olduğunu, dolayısıyla diyet programlarının da buna uygun olması gerektiğini belirtti.

Ulucan şu bilgileri verdi:

"Gelişmiş ülkelerde son 3-4 yıldır bu tarz uygulamalar zaten yapılmakta idi. Estetikmed Saç Ekimi ve Estetik Cerrahi Merkezi’nde bu tarz bir programla bireylerde kişisel beslenme programı oluşturması gayet güzel bir uygulama. Bilimin günlük yaşantımıza hizmet etmeye başlaması istediğimiz bir durumdu ve gerçekleşmeye başladı. Her birey aynı değildir. Bireyleri birbirinden farklı yapan bazı genetik farklılıklar vardır. O yüzden bir beslenme programı bir kişiye iyi gelirken diğerine uygun gelmeyebilir, bu uygun gelmeme veya diğerine uygun gelmesi durumu bireylerin genetik olarak birbirinden farklı olmasındandır.

Bu farklılıklar belirlenerek artık bireylere özgü beslenme programları oluşturulabilecek. Estetikmed ile olan çalışmasına bir örnek ile devam ederken, örneğin iki birey aynı oranda tuz kullanmasına rağmen birinde tansiyon problemi çıkabiliyor, diğerinde ise çıkmayabiliyor. Veya aynı şekilde damar tıkanması olayı bir bireyde daha erken yaşta oluyor, diğerinde daha geç olarak kendini gösterebiliyor. İşte bunların temel nedeni bireylerde görülen genetik farklılıklardır. Bu olaya aynı zamanda koruyucu hekimlik olarak ta bakabiliriz”.

Üsküdar Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Biyomühendislik Bölümü öğretim üyesi biyokimya uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mesut Karahan ise “Vücudumuzdaki biyokimyasal olaylar genlerimizin kontrolündedir. Bu genetik farklılıkların saptanması aynı zamanda biyokimyasal olayların daha net anlaşılmasını sağlıyor. Bugüne kadar yapılan klasik metotlarda bireylerdeki biyokimyasal olaylar direkt saptanmaya çalışılıyordu. Ancak genetik farklılıkların günümüzde belirlenebilmesi, bizlere olaylara daha geniş açıdan bakmamıza neden oldu” dedi.

Saç Ekimi, Estetik, Plastik Cerrahi, Bölgesel Zayıflama, Lazer Epilasyon, Botoks, Diyetisyen kontrolünde ile Zayıflama, Akupunktur konularında yeni ve bilimsel tekniklerin merkezi olan Estetikmed, bireyleri genetik yapılarına göre zayıflatıyor. Günümüze kadar yüzlerce danışanının kilo sorunlarını çözen merkez, oranı az da olsa, kendilerine uygulanan diyet programına rağmen istenilen kilolara inemeyen danışanları için bilimsel bir program başlatıyor. Bu programa göre merkez, kendilerine başvuran bireylerin metabolizmalarına etki eden genetik belirteçleri analiz ederek bireylere kişiye özgü beslenme programı oluşturacak. Böylece bireyler genetik yapılarına göre istenilen kilolarına ulaşabilecekler.