Mevsim geçişlerine dikkat

Muğla Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, mevsim geçişlerinde, havaların bir ısınıp bir serinlemesinin insan vücudunun savunma mekanizmasını zayıflattığını ve soğuk algınlığına neden olduğunu söyledi.

Mevsim geçişlerinde bağışıklık sisteminin ve metabolizmanın korunması gerektiğine vurgu yapan Dr. Ceyhan bunun da yeterli ve dengeli beslenmeyle mümkün olacağını belirtti. Yeterli ve dengeli beslenmenin yanı sıra C vitamini içeren gıdaların bolca yenilmesi önerisinde de bulunan Dr. Ceyhan şunları söyledi:

“Taze meyve ve sebzeler bolca tüketilmelidir. Bu, her yaş grubu için geçerlidir. Özellikle enfeksiyonlara karşı daha duyarlı olan çocuklar, gebeler, emziren anneler ve yaşlılar için beslenme daha da önem taşır. Dengeli beslenme gün içerisinde her besin grubundan yeterli miktarda almakla sağlanır. Böylece ihtiyacımız olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineralleri de almış oluruz. A ve C vitaminleri antioksidandır ve bağışıklık sistemimizi güçlendirerek, hastalıklara karşı direncimizi arttırır. Aşırıya kaçmamak kaydıyla fındık, kuru kayısı, badem, ceviz gibi kuruyemişler yemek ve günde en az 2.5 litre su içmek gerekir. Bu arada düzenli uykuya da dikkat edilmelidir.”