Datça Hükümet Konağı yatırım programına alındı

 Muğla'nın Datça İlçesi’nde, 2004 yılında meydana gelen depremlerden sonra, Pamukkale Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünün depremde yıkılma riskinin bulunduğu raporu verdiği Hükümet Konağı için ilk ciddi adım atıldı. İçişleri Bakanlığı, Datça’ya yeni hükümet konağı yapılması konusunun yatırım programına alındığını duyurdu.

İçişleri Bakanlığı tarafından yatırım programına alınmasına karar verilen Hükümet Konağı ile ilgili olarak, Datça Kaymakamlığı avan projenin hazırlanması konusunda görevlendirildi. İçişleri Bakanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı, Muğla Valiliği’ne gönderdiği bir yazı ile Datça Kaymakamlığı’na avan projenin hazırlanması için ödenek ayrıldığını duyurdu. Yazıda, proje yapımı için gerekli olan ödeneklerin kaymakamlık bütçesine aktarıldığına dikkat çekilerek, yapılacak projenin yöresel mimariyi, tarihi ve kültürel dokuyu yansıtacak şekilde kaymakamlık tarafından hazırlanması istenildi. Projenin onaylanmasının ardından, mevcut hükümet konağı yıkılarak yerine yenisinin yapımına başlanacak.

Başta kaymakamlık olmak üzere, adliye, emniyet, nüfus müdürlüğü, tapu müdürlüğü, milli eğitim müdürlüğü, halk kütüphanesi, maliye, tarım müdürlüğü gibi kamu kurum ve kuruluşlarının faaliyet gösterdiği hükümet konağı her gün yüzlerce kişiye hizmet veriyor.

Datça Kaymakamı Hamdi Üncü, hükümet konağının yıkılıp yeniden yapılması için, İçişleri Bakanlığı tarafından yatırım programına alınmasına karar verildiğini belirterek, “Avan proje hazırlıklarına hemen başlandı. Bu konuya öncelik vereceğiz. En kısa sürede avan projeyi hazırlayarak, Bakanlığımıza ileteceğiz” dedi.

NELER OLMUŞTU?

Gökova körfezinde 2004 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında birbiri ardına meydana gelen, en yükseği Richter ölçeğine göre 5.4 büyüklüğündeki 1308 depremin ardından, Datça’da bazı binalarda hasar meydana gelmişti. Depremlerin ardından, Pamukkale Üniversitesi’nden bölgeye gelen bir heyet tarafından yapılan incelemeler sonucu hazırlanan, Depremsellik İnceleme ve Güçlendirme Raporu’nda, hükümet konağı ve Öğretmenevinin deprem bakımından güvensiz ve yeni bir depremde ağır hasar ve yıkılma riski taşıdığı bilgisine yer verilmişti. Öğretmenevi, Muğla Valiliğinin kararı doğrultusunda 2013 yılı Mayıs ayında yıktırılmıştı. Bugüne kadar herhangi bir güçlendirme yapılmayan, 6, 4, 3 ve 2 katlı olmak üzere dört ayrı bloktan oluşan hükümet konağı ise halen kullanılıyor.