İzmir'de süt kardeşliği

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 100 bini aşkın çocuğa ücretsiz süt içirdiği ‘Süt Kuzusu Projesi’ 1. yaşını dev bir partiyle kutladı. Süt üreticisi ailelerin çocuklarıyla kentli kardeşlerinin bir araya geldiği kutlamada konuşan Başkan Kocaoğlu, “Bu proje tüm Türkiye’ye örnek olmalıdır. Hem yerel hem merkezi hükümetler tarımı kalkındırmak için özel proje ve seferberlikler yapmalıdır” dedi.

Sözleşmeli üretim modelinin Türkiye’deki öncüsü İzmir Büyükşehir Belediyesi, ‘Süt Kuzusu’ projesinin birinci yılını, kapısını çalarak süt dağıttığı ‘süt kuzuları’yla kutladı.

Kültürpark Atlas Pavyon önünde gerçekleşen kutlama etkinliğine İzmir Milletvekilleri Prof.Dr.Hülya Güven, Alaattin Yüksel, Mustafa Moroğlu, CHP İl Başkanı Ali Engin, ilçe belediye başkanları, Başkan’ın eşi Dr.Türkegül Kocaoğlu, Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ve kooperatif çalışanları ile yüzlerce ‘süt kuzusu’ ve aileleri katıldı.

Renkli görüntülerin sahne olduğu törende konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, göreve geldiğinden beri yol haritalarında ‘yerelde kalkınma’yı hedeflediklerini ve çalışmalarını bu yönde yürüttüklerini söyledi.

9.5 yıllık çalışmanın sonunda yerelde kalkınmanın ne olduğunu somut olarak, elle dokunarak gösterdiklerini kaydeden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarımın kalkınması amacıyla arazi yollarını asfaltladıklarını, Büyükşehir Belediyesi’nin çiçek, fidan gibi ihtiyaçlarını Tire, Bayındır, Ödemiş ve Urla’daki üreticilerden aldıklarını hatırlattı. Bir dönem sütlerin satılamadığı için yerlere döküldüğünü ifade eden Başkan Kocaoğlu, “Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük ile bir araya geldik ve Okul Sütü Projesi’yle 246 okulda binlerce öğrenciye her gün süt dağıtmaya başladık. Süt fiyatları hemen arttı. Devamında İzmir’deki süt fiyatını regüle ettik. Süt üreticisinin cebine diğer illerden daha fazla para girmeye başlardı. Daha sonra, merkezi hükümet, bunu örnek proje olarak aldı. Bundan onur ve gurur duyuyoruz. Bu sefer biz de hiç ara vermeden, bölgenin kalkınmasını direk olarak etkileyen kooperatiflerin devamlılığı için süt kuzusu projesini başlattık. Projenin isim babası da İzmirli hemşehrilerimizdir. ‘Süt Kuzusu Projesi’nin birinci yılı kutlu olsun” dedi. “Örnek olmalıdır” Söz konusu projeyle 106 bin evin kapısını çalarak çocuklara ayda 8 litre süt bıraktıklarını ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, dağıtımın son derece zor ve sorunlu olduğunu ancak Tire Süt Kooperatifi’yle oluşturdukları lojistik yatırımla işi mükemmel bir şekilde yaptıklarını kaydetti Projenin birkaç ayağını olduğunu belirten Başkan, “Bir yandan dar gelirli vatandaşlarımın çocuklarına süt içirerek, besliyoruz, diğer yandan küçük üreticinin elinden tutuyoruz; onun geçinmesini, onurlu yaşamasını ve geçinmesini, hayata tutunmasını sağlıyoruz. Böyle bir proje tüm Türkiye’ye örnek olmalıdır. Bunun tüm belediye başkanlarımız, merkezi hükümetimiz gerçekleştirmelidir” dedi.

Hollanda’nın yılda 80 milyar Euro tarım ürünü ihracatı gerçekleştirdiğini hatırlatan Başkan Kocaoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Bu koskoca tarım ülkesinde, Türkiye Cumhuriyeti’nin Hollanda’nın yaptığı rakama ulaşmaması mümkün değildir. Hem yerel hem merkezi hükümetler tarımı kalkındırmak için özel proje ve seferberlikler yapmalıdır. Bizim kadar bitek ovaları olup da bu kadar tarım ihracatı yapamayan ülke yok. Bu da bizim politikalarımızdan kaynaklanıyor. İhracatta ödemeler dengesini artıya geçirecek olan politikalara öncülük yapmalıyız. Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının aklı selim ile düşünmesi gerekmektedir. Projenin İzmir ve ülke ekonomisine faydalı olmasını, çocuklarımızın gelişimlerine katkı koymasının diliyorum. Ülkemizi okumuş, iyi beslenmiş ve yetişmiş nesillere emanet etmek istiyoruz.” “İzmir sütün başkenti oldu”

Tire Süt Kooperatifi başkanı Mahmut Eskiyörük ise süt kuzusu projesinin ekonomik, sosyal boyutları olduğunu ancak projenin aslında bir insanlık ve insana önem verme projesi olduğunu belirtti.

Sosyal belediyecilik anlamında Türkiye’ye örnek olan projeyi gerçekleştiren İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne tüm üreticiler adına teşekkür eden Eskiyörük, “İzmir sütün başkenti ve Türkiye’nin en büyük süt üretim merkezi, köylünün çiftçinin geçim kaynağı oldu. Para kazanın köylüler yaşamaya devam ediyor.Proje, çocuklarımızın geleceği açısından da çok önemli. Biz Türkiye’de gelişmiş ülkelerin yüzde 25’i kadar süt içiyoruz” dedi.

Sütün insanın fiziki gelişimi açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Eskiyörük, “İzmirli çocuklar süt içiyor. Sütü içtikçe İzmir’de çok bilim adamları, çok Mustafa Kemaller yetişecek” diye konuştu. Süt kuzuları mest oldu Yüzlerce ‘süt kuzusu’ ile ailelerinin katıldığı kutlama etkinliği eğlenceli saatlere sahne oldu. Palyaço, yüz boyama, Mickey Mouse, cambaz gibi birbirinden güzel etkinlikleriyle eğlenen çocuklar gün boyu düzenlenen yarışmalarla eğlencenin doruğuna çıktı.

Başkan Aziz Kocaoğlu’nun da oyunlarına eşlik ettiği çocuklar, bir yandan sütlerini içmeyi de ihmal etmedi. Başkan Kocaoğlu, birinci yıl pastasını ise minik süt kuzuları ile törene katılan konuklarla birlikte kesti.

2012 yılının Eylül ayında 40 binle başladığı dağıtım ağını her geçen gün genişleterek 106 bin 460 çocuğa ulaşan Büyükşehir Belediyesi, süt kuzularının bir yılda toplam 7 milyon 400 bin litre süt içmesini sağladı. Tire ilçesi ve çevre köylerdeki yaklaşık 2 bin üreticinin ineklerinden sağılan sağlıklı sütler, 0-5 yaş arasındaki miniklerin evlerine ulaşıyor. Proje halen, 52 farklı ekiple 350 mahallede kapı kapı dolaşılarak sürdürülüyor.