Memurları sevindirecek yasa teklifi

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, Devlet Memurları Kanunu'nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi verdi.

Türeli'nin verdiği teklif; daha önce ortaokul ve ortaokul dengi mesleki veya teknik öğrenim mezunlarının yükselebileceği en üst derece 5 olarak belirlenmişken, söz konusu kamu görevlilerinin üniversiteyi bitirmeleri halinde 3'üncü dereceye yükseltilebilmelerini öngörüyor.

Memur, Ambar Memuru, Ayniyat Memuru, Gişe Memuru, Koruma ve Güvenlik Görevlisi, Mutemet, Tahsildar, Gemici, Şoför, Matbaacı, Çocuk Bakıcısı, Teknisyen Yardımcısı, Sağlık Teknisyen Yardımcısı, Hizmetli, Hastabakıcı, Hayvan Bakıcısı, Bakıcı Anne, Aşçı, Kaloriferci, İtfaiye Eri, Bahçıvan, Bekçi, Gassal, Dağıtıcı, Balık Adam, Bandocu, Belediye Trafik Memuru, Bilet satış Memuru, Evlendirme Memuru, Hayvan Kesicisi, Sayaç Memuru, Temizlik Hizmetlisi ve Zabıta Memuru olanları kapsayan teklifle üniversite mezunu olanlar 3 üncü dereceye yükselebilecekler.

Söz konusu teklif yasalaşırsa memurların maaş ve ikramiyelerinde yeni düzenlemeye gidilecek ve yeşil pasaport almaları da gündeme gelebilecek. Ayrıca emekli olanların da herhangi bir başvuruya gerek kalmaksızın en geç 6 ay içinde intibakları yapılabilecek.

CHP'li Vekil, çok sayıda memuru sevindirecek olan kanun teklifi ile kamu görevlileri arasında var olan eşitsizliğin giderilmesinin amaçlandığını söyledi. CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, memuriyet yaşantısına ortaokul mezunu olarak başlayan ancak daha sonra yüksek eğitimlerini de tamamlayan memurları sevindirecek bir kanun teklifi verdi.

Türeli'nin verdiği teklif, memurların 3. dereceye kadar yükselebilmesini amaçlıyor. Çok sayıda memuru ilgilendiren kanun teklifinde CHP'li Vekil şu açıklamalara yer verdi:

 "14/07/1965 tarihli 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun Tesis Edilen Sınıflar başlıklı 36'ıncı maddesinde memurların öğrenim durumlarına göre mesleğe girişleri ve yükselebilecekleri en üst derece ve kademeler tespit edilmiş durumdadır.

Anılan kanuna göre 14 üncü derece 2 inci kademeden başlayan ortaokul mezunları ile 14 üncü derecenin 3 üncü kademesinden başlayan ortaokul dengi mesleki veya teknik öğrenim mezunlarının yükselebileceği en üst derece 5' inci derecedir.

Bununla birlikte, mesleğe başladığı tarihte ortaokul veya dengi mesleki veya teknik öğretim mezunu olan 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi birçok memur ilerleyen zamanda lise ve sonrasında da üniversiteyi bitirerek eğitimlerini tamamlamışlardır.

Bu çerçevede 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi bir devlet memurunun, üniversiteyi bitirmiş olması halinde ortaokul mezunu olarak girdiği meslekte 3 üncü dereceye kadar yükselebilmesi gerekmektedir. Bu kanun teklifi ile; 5 inci dereceden 3 üncü dereceye yükselen memurun, 3 üncü derecenin sağladığı her türlü haktan faydalanacağı düşünülürse memurlar arasında yaşanan bu dengesizlik giderilmiş ve hakkaniyet sağlanmış olacaktır."