Suriyeliler İzmir'de lokanta açtı

İzmir'de ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyelilerin yoğunlukta olarak yaşadığı Basmane semtinde Suriye yemeklerinin yapıldığı lokanta açıldı. İzmir’de sayıları 100 bine yaklaştığı iddia edilen Suriyelilerin büyük bölümü Basmane semtinde barınıyor, ülkelerindeki iç savaştan kaçan Suriyeliler buraya kendi kültürlerini de taşıyor.

Suriye vatandaşı Yusuf Ahmet de, ülkesine özgü tatları vatandaşlarının burada da bulabilmesi için Anafartalar Caddesi üzerinde küçük bir lokanta açtı. Lübnan yemeklerine de yer veren Yusuf Ahmet Suriye’nin tadlarını vatandaşlarına sunmaya başladı. Büyük bölümü ancak yardımlarla karınlarını doyurabilen Suriyelilerden az da olsa parasıyla yemek yiyebilecek durumda olanlar için bu lokantayı açtığını söyleyen Yusuf Ahmet,

“Suriyeliler, kendi usullerine göre pişirdikleri nohut ve bakla yemeklerine, tatlılara son derece düşkün. Ben de genelde menüde bu tür yemeklere yer veriyorum. Yemek yemeye gelen müşterilerimin hepsi Suriyeli. Hem ben 4 çocuğumla bu küçük lolantadan geçimimi sağlıyorum, hem de hemşehrilerime geleneksel tatları unutturmuyorum. Çevredeki diğer işletmeler de menülerinde Suriye yemekleri bulundurmaya başladı. İzmir’de iklim çok güzel biz de burayı sevdik. İzmirliler’i de yemek kültürümüzü tanımaya davet ediyorum” dedi.