Yorgancılar'dan iktisat kongresi açıklaması

Cumhuriyetin Kuruluşu ve İzmir İktisat Kongresinin 90. yılı nedeniyle bir açıklama yapan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar, "Atatürk ve Cumhuriyeti birlikte kurduğu arkadaşlarına henüz borcumuzu tam olarak ödeyemedik. Zira muasır medeniyet seviyesine ulaşma ve onu aşma hedefinden hala oldukça uzaktayız. Bu nedenle Türkiye ekonomide ve siyasette yeni ve büyük bir sıçrama yapmak zorundadır. İhtiyacımız olan şey ekonomide inovatif üretim yapısı, siyasette ise nitelikli katılımcı demokrasidir. Bu da hem politika hem de ekonomi karar birimlerinde bakış açısı boyutuyla paradigmal yenilenmeyi zorunlu kılıyor" dedi.

Türkiye'nin sahip olduğu potansiyeller ile bu potansiyellerden yararlanma düzeyine bakıldığında çok büyük bir uçurum bulunduğuna dikkat çeken ve 10. büyük ekonomi olma hedefi için çok çalışmamız gerektiğini vurgulayan Yorgancılar’ın açıklaması şöyle;

"Potansiyelimiz heyecan verici düzeydedir, ancak 90 yılda, özellikle de Atatürk sonrası dönemde aldığımız mesafe düşündürücüdür. Türkiye'nin her şeyden önce yeni bir toplumsal sözleşme yani anayasaya ihtiyacı vardır. Yürütülmekte olan anayasa çalışmaları bu nedenle büyük bir fırsattır. Çağdaş katılımcı demokrasi için tüm partilerin siyaset üstü tavır takınması, muasır medeniyeti referans alması gerekiyor. Diğer taraftan beşincisi 30 Ekim-1 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan İzmir İktisat Kongresi de gerek dünya gerekse Türkiye ekonomisinde dönüşüm arayışları ve zorunluluğunun ortaya çıktığı bir döneme denk gelmiştir.

Bu nedenle İzmir İktisat Kongresinin büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın ve Türkiye'nin finans öncelikli vizyonunu üretim ve ticaret yönünde değiştirmesi gerektiği artık yüksek sesle dillendirilmeye başlanmıştır. finansal varlık ve işlemlerin düzeyi reel ekonomiyi tehdit eder hale gelmiştir. Ayrıca 2007'de başlayan küresel finans krizi hala aşılamamıştır ve yeni bir küresel vizyon oluşturulmadan kısa sürede de aşılabilecek gibi görünmemektedir. Küresel likidite bolluğu nedeniyle büyümesini daha çok dış kaynağa ve özellikle de sıcak paraya bağlayan Türkiye'nin iddialı 2023 hedefleri için sürdürülebilir yüksek büyüme hızlarına ihtiyacı var. Bunun içinde sürdürülebilir rekabet gücü yüksek sektörleri ön plana çıkarmamız gerekiyor.

Üretim ve reel ekonomi ülkemiz ekonomi politikalarının önceliği olmalıdır. Ülkemizin ilk ve en eski Kongresinde bu konuların tartışılması ve 2023 yol haritasının oluşturulması gerekiyor. Büyük önder Atatürk'ün dediği gibi daha çok çalışmaya ihtiyacımız var. Ancak bu çalışmanın "ne için" ve "nasıl" sorularına yeni cevaplar vererek yapılması gerekiyor. Kongrenin bu bağlamda gerçekten bir fırsata dönüştürülmesi en büyük temennimizdir."