Tunç Soyer Varşova'da Türkiye'yi temsil etti

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Dünya İklim Zirvesi’nde Türkiye’yi Sakin Şehirler Başkenti Seferihisar’ın Belediye Başkanı Tunç Soyer temsil etti.

Birleşmiş Milletler tarafından Polonya’nın Başkenti Varşova’da 21 Kasım 2013 Perşembe günü düzenlenen Dünya İklim Zirvesine Türk Hükümeti bakan düzeyinde temsilci göndermedi.

Zirvede Türkiye’yi Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer temsil etti. Zirvenin en çarpıcı konularından biri Filipinlerde yaşanan tayfun felaketi oldu. Birleşmiş Milletler İklim değişikliği çerçeve sözleşmesi Genel Sekreteri Chiristiana Higueres Haiyan Tayfununun iklim değişikliğinin etkilerini tüm korkunçluğu ile bir kez daha gözler önüne serdiğine işaret ederek tüm dünyanın bundan ders alması gerektiğini belirtti. Higueres zirveye katılan delegelere bugünkü ve gelecek kuşakların yaşamlarını güvence altına alabilmek için “Varşova fırsatını” kaçırmayalım dedi.

Filipinler delegasyonu temsilcisi Yeb Sano da konferansta yaptığı duygusal konuşmasında tayfuna değindi ve;“Delegasyonum adına konuşuyorum, tayfunla hayatını kaybeden ve artık kendilerini ifade edemeyenler için konuşuyorum, tayfundan sonra yetim kalanlar için konuşuyorum, afetten sonra insanların yaralarını sarmaya çalışanlar için konuşuyorum artık bu deliliğe son verin” dedi. Sano, zirveden olumlu sonuç çıkana kadar açlık grevi yapacağını çünkü ülkesinde insanlarının açlıkla mücadele ettiğini belirtti.

HÜKÜMETLER İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ADIM ATMALI

İklim Zirvesinde BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından açılışı yapılan panelde konuşma yapan Soyer küçük kentlerin de iklim değişikliğine karşı mücadelede çok önemli bir rol oynayabileceklerini anlatarak Cittaslow (Sakin Şehir) kriterlerinin hem yoksulluğu hem de karbon salınımını azaltıcı kriterler ortaya koyduğunu söyledi. Bu mücadelede Sakin Şehir felsefesinin çok uygun bir yol haritası sunduğunu anlattı.

Bu zirveden çok daha radikal kararlar çıkması gerektiğini ve her gün dünyanın bir başka yerinde yaşanmakta olan iklim değişikliği felaketlerinin ancak kararlılıkla mücadele ile başa çıkılabileceğini ifade etti. Soyer hükümetlerin iklim değişikliğine karşı adım atmaktan daha fazla kaçınamayacaklarını iklim felaketleri nedeniyle ölen her bir canın vebalinin üzerlerinde olduğunu söyledi.