3. sayfa haberlerini uzmanlarından dinlediler

İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, basında yer alan haberler ile hukuk ve suç ilişkisini, uzun yıllardır Polis-Adliye Muhabirliği yapan iki isim Turaç Top ve Şeyda Burcu İkiz ile değerlendirdi. İzmir Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Kriminoloji dersinde uzun yıllardır Polis-Adliye haberlerine imza atan iki ismi ağırladı.

Kriminoloji dersine konuk olan Doğan Haber Ajansı İzmir Bölge Temsilciliği Polis Masası Şefi Turaç Top ile Kanaltürk Televizyonu ve Bugün Gazetesi Muhabiri Şeyda Burcu İkiz, “3. Sayfa Haberleri” olarak bilinen haberlerin nasıl yazıldığı hakkında geleceğin hukukçularına bilgi verdi, soruları yanıtladı.

Televizyon programlarında ciddi hukuk ihlalleri var Öğr. Gör. Sevinç Arslan Hızal, “Kriminoloji dersi ile gerek istatistiksel verilerle gerekse tarihsel olarak suçun nedenlerini ortaya çıkarmaya yönelik olarak yapılan çalışmalarla günümüz suçluluğuna önyargısız bir şekilde ışık tutmayı ve suçluluğun hangi etkili yöntemlerle azaltılabileceğini ortaya koymayı hedefliyoruz” dedi.

Derslerde özellikle medyada haberlerin veriliş biçimlerinin veya toplum tarafından çok fazla izlenen programların içinde yer alan şiddetin suça etkisini tartıştıklarını belirten Hızal, televizyon dizi ve programlarında ciddi hukuk ihlalleri olduğu belirti.

Bilgi alışverişinde etik davranılmalı

Basında yer alan haber nedeni ile kişinin damgalanması, toplum dışına itilmesi gibi mağduriyetlerin de oluşabildiğine dikkat çeken Turaç Top, “Kişinin bu sorunlar ile karşılaşmaması için muhabirlerin özellikle Ceza Hukuku konusunda ciddi bir eğitim alması gerekiyor” dedi. Muhabirler ile hukukçular ve emniyet güçlerinin sürekli dirsek teması içinde bulunduklarını hatırlatan Top, haberi oluşturan bilgi paylaşımı noktasında tüm tarafların etik davranması gerekliliğine dikkat çekti.

Kadına yönelik şiddet normalleştirilmemeli Sosyal medya aracılığı ile işlenen suçlara bakıldığında Kriminal suçlar konusunda hala gerekli altyapı düzenlemesinin yapılmadığına dikkat çeken Şeyda Burcu İkiz, sosyal medya hukukunun geleceğin hukukçuları için önemli uzmanlık alanlarından biri olacağını söyledi.

Özellikle kadına yönelik şiddet haberlerinin basında yer almasının hem duyarlılık ve farkındalığı artırdığını hem de önemli bir sorunu görünür hale getirdiğini ifade eden İkiz, “Ancak kadına yönelik şiddet, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet, çocukların cinsel tacizi gibi hassas konularda sorunun normalleşmesi algısının yaratılmaması için de dikkatli olunması gerek” diye konuştu.