Aspirini uykudan önce için

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, kan sulandırıcı olarak hastalara verilen Aspirin'in, gece uykudan önce içildiğinde daha fazla yarar sağlayabileceğinin Hollanda’da gerçekleştirilen bir araştırmada ortaya çıktığını söyledi.

İzmir Kent Hastanesi'nde çalışan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cevad Şeküri, Aspirin'in kalp ve damar hastalığı, beyin damar hastalığı olanların, felç geçirenlerin vazgeçilmez ilacı olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Şeküri, bu hastaların başka bir engelleri yoksa Aspirin kullanmaları gerektiğini kaydetti. Doç. Dr. Şeküri, Aspirin'in 'alınma zamanı ile - etki ilişkisi'nin bir araştırmada ele alınıp sonuçlandığını söyledi.

Yeni araştırmalara göre ilacın gece uykudan hemen önce alındığında daha fazla yarar sağlayabileceğinin saptandığını kaydeden Doç. Dr. Şeküri şöyle konuştu:

"Aspirin kullanmanın amacı kanı sulandırmaktır. Aspirin etkisini, damar içerisinde pıhtı oluşumunu kolaylaştıran ve trombosit olarak adlandırılan kan parçacıklarının yığılmasını, bir araya gelmesini önleyerek göstermektedir. Bu etkisinden dolayı kalp krizi, inme ve beyin felci geçirme riski azalmaktadır. Yapılan araştırmalarda kalp krizi riskinin sabah saatlerinde diğer saatlere göre 3 kat daha fazla olduğu saptanmıştır. Araştırmacılar kanın pıhtı oluşturan trombositlerinin sabah saatlerinde daha fazla aktif olduklarını ortaya koymaktadır. Benzer bir etki de kolesterol düşürücü ilaçların gece kullanımı ile de söz konusu. Bu ilaçların gece alınmasında amaç gece saatlerinde daha belirgin olan kolesterol üretimini önlemektir."

ARAŞTIRMA HOLLANDA’DA YAPILDI, SONUÇLARI ABD’DE AÇIKLANDI

Aspirin ile ilgili araştırmanın Hollanda’da yapıldığını belirten Doç. Dr. Şeküri, “Araştırmanın sonuçları ise bir süre önce ABD Kardiyoloji Derneği’nin Dallas kentinde gerçekleşen yıllık kongresinde sunuldu. Bu araştırma sonucunda gece uykudan önce alınan Aspirin'in günün diğer saatlerine göre trombositlerin aktivitesinde daha belirgin azalmaya neden olduğu, dolayısıyla pıhtı oluşumunu daha fazla önlediğini ortaya konuldu. Bu sonuca göre, Aspirin kullananların ilacını gece almasının daha faydalı olabileceği, kalp krizi ve beyin olaylarının önlenebileceği düşünülmektedir. Ancak Aspirin almanın bazı yan etkilerinin olabileceği ve bu yüzden doktor tavsiyesi ile kullanılması da şiddetle öneriliyor. Ben de bu araştırmanın sonuçları hastalarımızın bilgisine sunarak, yararlanmalarını istedim” dedi.