İzmir'de faytonlu protesto

Mücahit Bektaş/DHA

İzmir Sivil Toplum Kuruluşları Platformu (İSTOK), Üçyol- Üçkuyular metro hattının bitirilememesi nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni, at arabası ve faytonla “Metro-Tay” açıyoruz diyerek protesto etti.

Üçkuyular’da toplanan bir grup platform üyesi Büyükşehir Belediyesi’ni esprili bir kompozisyonla protesto etti. Metro inşaatının bulunduğu yere dört at arabası ve bir fayton getirildi. At arabalarının üzerine “Metro-Tay” yazıldı. Platform sözcüsü Halit Çelik, temeli 2005 yılında atılan metronun 8 yıl geçmesine rağmen tamamlanamadığını hatırlattı. İnönü Caddesi'nin Metro çalışmaları yüzünden kapatılmasıyla esnafın kepenk kapattığını, kalanların da metronun biteceği umuduyla zararına çalıştığını öne süren avukat Halit Çelik, “Bir sabah biner gideriz denilmesine rağmen o sabah hiç gelmedi. Başkanın bu zor durumunu gören İSTOK bileşini dernek üyeleri olarak yardıma karar verdik” dedi.

Metronunun bitirelememesini daha önce de protesto ettiklerini, Bingöl M Tipi Cezaevi’nden 80 metre tünel kazıp kaçan mahkumların zorunlu kamu hizmeti kapsamında İzmir Metrosu inşaatında çalıştırılması teklifinde bulunduklarını hatırlatan Çelik, “Bir yandan yer altından kazıya yardım edeceğiz, diğer yandan yer üstünde METROTAY’ı faaliyete geçireceğiz. Diğer metrolara göre çok hesaplı ve çevreci olan METROTAY’ın yakıtı ot olup, her türlü risklerden uzaktır. Çökme, delinme, su basması gibi olumsuzlukları yoktur. METROTAY İzmirlilere hayırlı olsun” dedi.

Konuşmaların ardından imam cüppesi ve sarığı giyen sembolik imam açılış duası okudu, kurdele kesildi. Platform üyeleri sonra at arabalarına binip tur attı, davul zurna eşliğinde halay çekti.