Seferihisar'da yaralar sarılıyor

Seferihisar Belediyesi, şiddetli yağışta ev ve işyerlerini su basan, araçları hasar gören vatandaşların  zararlarını ödedi. Ayrıca Karayolları ve İZSU ile başlatılan çalışmalarla da, tekrarlanabilecek olası şiddetli yağışlara karşı tedbirler alınıyor.

 

25 Kasımda İzmir ve ilçelerinde yaşanan yağmurda, metrekareye 92 kg yağışın düştüğü en çok yağış alan yer olan Seferihisar’da, Belediye Başkanı Tunç Soyer mağdur olan vatandaşların zararlarının tazmin edildiğini, Karayollları ve İZSU ile başlattıkları çalışmalarla da sıkıntı yaşanan yerlerin tekrar yaşanmaması için tedbirler alındığını açıkladı.

 Konuyla ilgili açıklamalar yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer küresel ısınmaya dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi:

“ Küresel ısınma dediğimiz bela ne yazık ki bundan sonra bu tip felaketlerin daha çok yaşanacağı anlamına geliyor. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor. Geçmişte böyle bir felaket öngörülmediği için daha rahat davranılmış, ama artık bu felaketlerle ilgili çözüm üretmek gerekiyor.  Biz de bu anlamda yaşadığımız felaketten ders çıkararak neler yapabileceğimizi, benzer sonuçların doğmaması için nasıl tedbir alabileceğimize baktık. Hem Karayolları Bölge Müdürlüğü ile, hem de İZSU Genel Müdürlüğü ile çeşitli görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerin sonucunda Karayolları Bölge Müdürlüğü ekipleri kendi olanaklarıyla Karakayalar Bölgesinde yol altından geçen drenaj hatlarının büyütülmesi için bir çalışma başlatacak. 4 noktada tespit ettik. Bu noktaların hem çapları büyütülecek, bakslar koyarak genişletilecek, hem de derelerden gelen suların yine derelerle buluşması sağlanacak.” 

Su baskınından en çok etkilenen yer olan şuan belediye binası ve pazaryeri olan eski bataklık bölgesinde de İZSU’yla çalışmalara başladıklarını kaydeden Başkan Soyer; “Pazaryeri ve belediye binasının olduğu noktada da İZSU’yla bir çalışmamız başlıyor. Burası ilçenin en çukur yeri. Bu noktadan suyun tahliye edilmesi ve Kocaçay’a direne edilebilmesi için, yaklaşık bin metrelik büzlerle suyun taşınması için bir çalışma başlatıyoruz. İZSU’da kendi olanaklarıyla bu çalışmayı gerçekleştirecek” dedi.

 

Ev işyeri ve araçları zarar gören vatandaşlara yaklaşık 100 bin lira ödeme yaptıklarını belirten Başkan Soyer; “Bir yanıyla geçmişte yaşanan felaketlerin tekrarı halinde aynı sonuçların doğmaması için tebdirler alıyoruz, bir yandan da yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi için çalışıyoruz. Ev ve iş yerlerini su basanların, araçları hasar görenlerin zararlarını giderecek tespitler yaptık. Bu tespitlerin Büyükşehir İtfaiye Dairesi’nin tutanaklarıyla perçinledik. Arkasından da tazmin yoluna gittik. Evleri su basanların zararlarının tamamını tazmin ettik. Araçları etkilenenlerin zararlarının tamamını tazmin ediyoruz. İşyerlerini su basanların uğradıkları zararın %50’sini tazmin ettik. Daha Büyükşehir Belediyesi Sosyal İşler Dairesi’nin de uğranılan zararın tazminiyle ilgili bir çalışması olacak. Böylece tüm yaraları sarmış olacağız” dedi.

 İlçe genelinde 15 ev, 19 işyerini su basmış, 7 araç sular altında kalmıştı.