Bakan Çelik'ten taşeron açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, belediyelerin kendi şirketlerine hizmet alımı yapma istekleriyle ilgili yasal düzenlemenin henüz Meclis'ten geçmediğini söyledi.

Çelik, sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi konularında değerlendirmelerde bulundu. Hizmet alımının dünyanın her yerinde olduğunu ancak taşeronlaşmadaki haksızlık ve emek sömürüsüyle ilgili uygulamaları ortadan kaldırmaya yönelik bir çalışma içerisinde bulunduklarını belirten Faruk Çelik, hükümetin bu konuda kararlı olduğunu söyledi.

Çelik, şöyle konuştu:

"Ancak, taraflarla bugün söylediğim o, taraflarla uzlaşmak kolay değil. Taşeronlaşmayı bitirmek değil taşeronlaşmadaki haksızlıklar, emeğin sömürüsüne dönük şu anki uygulamaları ortadan kaldırmaya dönük bir çalışma içerisindeyiz. Yoksa hizmet alımı dünyanın her yerinde var, Türkiye’de de olacak. Ama hangi koşullarda bu hizmet alımı yapılıyor ve yapılması gerekiyor. Bizim tartıştığımız şu andaki konu bu. Hükümetin de bu konuda kararlılığı var.” Taşeron firmaya bağlı olarak çalışanların tazminat konusunda sendikalarla bir türlü anlaşamadıklarını vurgulayan Çelik, şunları söyledi: “Tazminat konusunda alışılagelmiş bir düzen var, kıdem tazminatıyla ilgili. Hükümet olarak biz diyoruz ki, bir fon olsun herkes bu tazminattan bir pay alsın diyoruz. Aylık çalışan da, iki aylık çalışan da alsın. Ama sendikalar hayır, 12 ay çalışan alsın gibi bir yaklaşım. Bizim yaklaşımımızı aslında sendikaların göstermesi gerekiyor. Maalesef böyle bir çelişki var”

BELEDİYELER İHALESİZ HİZMET ALIMI YAPMAK İSTİYOR

Belediyelerin kendi şirketlerine ihalesiz hizmet yapmasının mümkün olmadığını kaydeden Çelik, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu hizmetlerin kamu ihale kurumu bünyesinde, hangilerinin o bünyede yapıldığı belli. Onlar, kendimiz hizmet alalım. Zaten alıyor onlar şu an. İhalesiz hizmet nasıl alınacak arkadaşlar? Ben eğer belediye firmasının verdiğinden 500 lira daha düşük vereceksem, nasıl buna kamu kaynağı böyle kullanabilirsiniz? Yani bunlar bakın bir konuyu ele alsanız bile, ne kadar netameli, ne kadar taraflı, ne kadar çok yönlü bir konu.

Biz 1,5 yıldır bu konuyu tartışıyoruz. Hem işçisiyle hem belediyesiyle hem kamu kurumlarıyla hem kamu ihale kurumuyla hem sendikalarla. Tartışıyoruz fakat henüz sonlandıramadık. Yine milletvekilleriyle bir toplantımız var. Oradan gelecek olan bilgileri aldıktan sonra bu alt işveren dediğimiz taşeron uygulamasına bir çeki düzen vereceğiz. Hükümet bu konuda kararlı.”

SÖZLEŞMELİ PERSONELLERİN KADRO SORUNU

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, gazetecilerin soruları üzerine sözleşmeli personelin kadroya ne zaman geçeceği üzerinde durdu.

Süreçle ilgili bir Bakanlık olarak çalışmaları tamamladıklarını anlatan Çelik, "Sayın Başbakanımıza sunacağız. O noktada yani şu anda”  dedi.

Bakan Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’dan talimat beklediklerini belirterek şu açıklamaları yaptı:

“Çünkü Bakanlar Kurulu’nda bunlar görüşüldü. Taraflarla görüşüldü. Ne olabilir konusunda sendikaların talepleri, tarafların talepleri ortaya kondu.

Şimdi biz de bunu Sayın Başbakana gelen bilgiler, tüm ayrıntılı bilgileri kendilerine takdim edeceğiz. Bu işin kolay tarafı. Kadroya alınacak mı alınmayacak mı? Birileri de sözleşmeli olabilir miyiz diye. Yani bu kadar çok ciddi bir konu. Binlerce, yüzbinlerce insanı ilgilendiren bir konuyla ilgili ben ayaküstü karar değil. Bununla ilgili tüm bilgiler hazır. Yani bizim alternatifli çözümlerimiz, personel statüleriyle ilgili hazır. Ama bunların hangisi hükümet tarafından ve sayın Başbakan tarafından uygulamaya konması gerekir talimatı alınca, hemen yerine getireceğiz.”