Feyzullah Topçu'dan önemli uyarılar

Belediye başkan adayları ile meclis üyelerini belirleme çalışmaları sürerken İzmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İZSMMMO) Başkanı Feyzullah Topçu belediyelerin bütçe ve denetim komisyonlarında mali müşavirlerin yeterli sayıda yer alması gerektiğini vurguladı ve bunun için de meslektaşlarının seçilebilecek sıralardan belediye meclis üyesi adayı olarak gösterilmesini önerdi.

Geçmiş yıllarda söz konusu komisyonlarda farklı meslek gruplarından meclis üyelerinin yer aldığını ve mali müşavirlerin ise devre dışı bırakıldığına dikkat çeken Başkan Topçu, önümüzdeki seçimlerde bu yanlışlıkların tekrarlanmaması gerektiğini ifade etti.

Topçu ayrıca, mali denetimlerden anlayan meslektaşlarının komisyonlarda yer alması halinde belediyelerde yaşanabilecek usulsüzlük, yolsuzluk, rüşvet gibi suç unsuru olayların da önüne geçilmesinde etken olacağını savundu.

Yerel seçimler öncesi siyasi partiler belediye başkan adayı ve meclis üyelerini belirlemek için yoğun mesai harcarken geçmiş yıllarda aday gösterilen ve özellikle de komisyonlarda yer alan bazı meclis üyeleri de tartışma konusu olmuştu.

30 Mart'ta yapılacak yerel seçimlerde aynı hataların tekrarlanmaması için İZMMMO Başkanı Feyzullah Topçu siyasi partilere çağrıda bulundu. Başkan Topçu belediyelerin gelir ve giderleriyle ilgili hesap ve kayıt işlemlerini denetmek için yasal zorunluluktan dolayı kurulan denetleme ve bütçe komisyonlarında mali müşavirlerin görev alması gerektiğini savundu.

Meslektaşlarının bu komisyonlarda görev almadan önce seçilebilecek yerlerden aday gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Topçu şu değerlendirmelerde bulundu:

" Hatalardan dolayı başkanlar yargılandı "Komisyon üyelerinin denetimle ilgisi olmayan meclis üyelerinden oluşması denetimin ilkelerine aykırı olduğu gibi, gerekli faydayı sağlaması da mümkün değildir. Bu güne kadar denetim komisyonlarının farklı meslek gruplarından oluşması denetim alanında görev alan meslektaşlar arasında şaşkınlık yaratmıştır ve asıl işi denetim olan mali müşavirleri de oldukça üzmüştür. Bunun yanı sıra bugüne kadar belediyelerde yapılan Sayıştay ve mali denetimlerde muhasebe ve usul hataları nedeniyle bazı belediye başkanları yargılandı.

Dolayısıyla bu dönem aynı sıkıntılarla karşılaşmamak için tedbiri baştan almak gerekir. Mali denetimden anlayan meslektaşlarımızın komisyonlarda görev verilmesi halinde Yine belediyelerde yaşanabilecek usulsüzlük, yolsuzluk, rüşvet gibi suç unsuru olayların da önüne geçilmesinde etken olur. Ayrıca bütçe komisyonu, gibi ihtisas komisyonlarda da mali müşavirlerin görevlendirilmesi doğru bir karar olur. Bu komisyonlarda görev alacak meslektaşlarımız inanıyorum ki başarılı çalışmalara imza atacaklar ve seçilecek belediye başkanlarına yardımcı olacaklardır.

Bir başka konu ise; denetim komisyonu için istenirse kamu personelinden veya diğer uzman kişilerden faydalanabiliyor. Bu da meclis kararıyla oluyor. Ancak böyle yapılacağına, meslektaşlarımıza yerel seçimlerde imkan tanıyarak seçilmiş mali müşavir meclis üyelerini ilgili uzmanlık komisyonlarında değerlendirilmesi daha mantıklı olur” dedi. Muhasebe işlerini denetliyor Belediye Kanunu’nun 25’inci maddesi belediyelerde geçen bir yılın hesaplarını incelenmesi ve bir rapora bağlanması için denetim komisyonlarının kurulmasını şart koştu. Yasa ile il ve ilçe belediyelerinde nüfus sayısına bakılmaksızın, belde belediyelerinde ise nüfusu 10 binin üzerinde olanlarda bu komisyonun kurulması öngörüldü.

Komisyon Meclisin Ocak ayı toplantısında gizli oyla seçilirken üye sayısı en az 3, en fazla 5 olabiliyor. Her siyasi parti komisyona meclis üyesi sayısı oranında temsilci veriyor. Komisyon belediyenin gelir ve giderleri ile bunlara ilişkin hesap ve kayıt işlemlerini denetliyor. Bir başka deyişle muhasebe işlerinin denetlenmesini yürütüyor. Komisyonun çalışması 45 gün sürebiliyor ve her yıl mart sonunda komisyon raporu meclis başkanlığına sunuyor. Raporda suç teşkil eden hususlar olursa meclis başkanlığınca ilgili mercilere suç duyurusu yapılabiliyor.