Roketsan ile işbirliği

 

Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmirli sanayicilerin üretim kalite ve standartlarını yükselterek savunma sanayinden daha fazla pay almalarını sağlamak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin modernizasyon çalışmalarına yerli üretimle katkıda bulunmak amacıyla Roketsan ile işbirliğine gidiyor. Roketsan, ihtiyaç duyduğu malzemeler için sanayicilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenleyerek Ege’den yaptığı alımları artıracak.

İzmir’de Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Sergisi’ni gerçekleştiren, IDEF Uluslararası Savunma Fuarlarında şemsiye standlar açarak üyelerinin TSK’nın ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini gösteren ve savunma sanayine yönelik sektör analizi yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası, yine örnek bir adım atıyor.

TSK’nın ihtiyaçlarına yönelik yaptığı üretimle savunma sanayinin gözbebeği kuruluşlardan Roketsan Genel Müdürü Emekli Korgeneral Eyüp Kaptan, Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar’ı ziyaret etti. EBSO Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ürün ile Savunma Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Özkan’ın da hazır bulunduğu ziyarette Roketsan’ı tanıtarak İzmir ve Ege’den yeni alt yüklenicilerle çalışmak istediklerini bildiren Kaptan, “Geçen yıl ciromuzu 2 kat, karımızı 4 kat artırarak yüzde 40’lık büyüme sağladık. Kontrata bağlanmış 3.5 milyar dolardan fazla iş var” dedi.

 

Bölgedeki firmalar da teklif versin

Bu kadar büyük potansiyel içinde alt yüklenicilere bakıldığında en az ürünün İzmir ve Ege’den alındığını gördüğünü belirten Eyüp Kaptan, şunları söyledi:

“İhtiyaç duyduğumuz ürünleri hep aynı yerlerden almak yerine rekabet yaratmak gerektiğine inanıyorum. Pazarlama ve Satın Alma Direktörlüğümüzün altındaki müdürlüğü bu bölgedeki sanayicilerle tanıştırmak istiyorum. İzmirli sanayicilerin Roketsan’ın alt yüklenicisi konumuna gelmesi için bilgilendirilmeleri gerekiyor. Yine İzmirli sanayicilerden oluşan bir grubu Roketsan’a davet ederek ilgili birimlerle temasa geçmesini sağlayabiliriz. Malzeme ve tedarik sıkıntısı yaşayan bir firma değiliz. Sadece bu bölgenin de satın alma süreçlerine dahil olmasını arzu ediyorum.”

Roketsan Genel Müdürü Kaptan, hızlı gelişen ve projeleri gizli olan bir kuruluş olduklarını da vurgularken, “Uzaya uydu fırlatacağız. Cirit füzesini ABD bile yapamadı, biz yüzde 40’lık ihracat rakamına ulaştık. Geçen yıl 400 milyon liralık alım yaptık. Kalifiye edilmiş ve testlerden geçirilmiş parçaların yanısıra genel kullanıma hitap eden parçalar da alıyoruz. Bunun bir kısmını Ege’ye kaydırırsak güzel olur” diye konuştu.

 

İzmir hazır

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da, Roketsan Satın Alma Direktörlüğü’ne bağlı bir ekibi İzmir’de konuk edip sanayicilerle tanıştırmak istediklerini söyledi. İzmirli sanayicilerin Roketsan’ın üretimi ve ihtiyaç duyduğu malzemeler hakkında bilgi sahibi yapılmasının önemine dikkat çeken Yorgancılar, “Bu sunum sonucunda ihtiyaç duyduğunuz parçaları üretebilecek sanayicileri de Ankara’ya yönlendirip teklif vermelerini sağlayabiliriz. Bu organizasyonu zaman kaybetmeden gerçekleştirmeyi arzu ediyoruz” dedi.

EBSO Savunma Sanayi Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Özkan da, böyle bir organizasyonun bölgeye olumlu yansıyacağına ve sanayiye yeni bir dinamizm kazandıracağına inandığını ifade etti.