Karşıyaka Avrupa kentleriyle buluşuyor

Karşıyaka Belediye Meclisi’nin oy birliği ile aldığı kararla Karşıyaka Belediyesi, Avrupa’da 30 ülkeden 1000’den fazla üyesi bulunan Enerji Kentleri (Energy Cities) ve 181 büyük kentin yer aldığı Avrupa Kentler Birliği’ne (Eurocities) üye olup ortak projelerde yer alacak. Çizdikleri “Kültür ve Turizm Kenti” vizyonunun amacının, Karşıyaka’yı “dünya kenti” yapmak olduğunun altını bir kez daha çizen Belediye Başkanı Cevat Durak, “Dünyaya açılmak için, önce ona ulaşmak gerekir. Dünyada neler yapıldığını görmek, ortak projelerle gelişimin önünü açmak gerekiyor. Bu nedenle, uluslararası birliklere önem veriyoruz. Üye olduğumuz birliklerde yaptığımız çalışmalarla, daha modern hizmeti nasıl yapabiliriz, Karşıyaka’yı çağdaş uygulamalarla nasıl buluşturabiliriz diye çalışıyoruz” dedi.

Avrupa Sağlıklı Kentler Alt Ağı, TUSENET, CİOFF, Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Birliği ECLG-MEVA, Büyük Kentler Deprem Girişim Platformu gibi üyeliklerin yanı sıra karbon salımının azaltılmasını hedefleyen Covenant of Mayors’a (Başkanlar Sözleşmesi) Türkiye’den imza atan ilk belediye olduklarını belirten Başkan Durak, “Son dönemlerde alternatif enerji kullanımı ve üretimine dönük ciddi çalışmalar yapıyoruz. Güneş Tarlamız yapım aşamasına geldi. Enerji Kentleri Briliği’ndeki (Energy Citie) Avrupalı kentlerle yapacağımız ortak çalışmaların, bu yöndeki çalışmalarımıza yön vereceğine inanıyorum. Avrupa Kentler Birliği’nin Kültür Forum’u da Karşıyaka’nın kültürel yaşamına katkı koyacak. Ortak projelerle uluslararası kültürel etkinlikleri Karşıyaka’yla buluşturmayı hızlandırmış olacağız” diye ekledi.

ENERJİ KENTLERİ

1990 yılında Avrupa’daki belediyeler tarafından kurulan ağ içinde günümüzde binden fazla üye bulunmaktadır. Birlik üyeler sürdürülebilir enerji politikaları hazırlayıp, bilgi ve tecrübelerini paylaşarak yeni yatırımlar hazırlamaktadır. “Sürdürülebilir Enerji” politikaları hazırlanması, Avrupa Birliği kurumları tarafından oluşturulacak çevre ve şehir politikalarında söz sahibi olmak, bilgi paylaşımı ile ortak projeler hazırlayabilmek için çalışmalar yürüten birliğin merkezleri Bürüksel (Belçika) ve Besanços (Fransa)’da bulunmaktadır.

AVRUPALI KENTLER BİRLİĞİ (EUROCİTİES)

Avrupalı Kentler Birliği 1986 yılında kurulmuş olup 30’dan fazla Avrupa ülkesinde 181 yerel yönetimi bir araya getirmektedir. Yerel yönetimlerin şehirlere ait bilgilerinin paylaşılıp, fikirlerden, deneyimlerden yararlanıp ortak sorunlara karşı işbirliği yapmayı hedeflemektedir. Birlik bünyesinde 7 ayrı konuda forumlar oluşturulmuştur. Karşıyaka Belediyesi Kültür Formu’na ortak katılımcı sıfatı ile üye olacaktır. Bu birliğe ülkemizden Bakırköy , Pendik ve Beyoğlu (İstanbul) belediyeleri ortak katılımcı olarak üyesidir. Kenet temsilcilerinin kültürel işbirliği yapmasını, bu konularda fikirler oluşturmasını hedeflemektedir.