İzmirli Sanayiciden İZKA Eleştirisi

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın (EBSO) aylık olağan meclis toplantısında, kurulduğu günden bu yana bürokratik yapısıyla pek çok eleştirinin hedefi olan İZKA'nın yönetim yapısının değiştirilmesi gerektiği belirtildi.

Toplantıya konuşmacı olarak katılan İZKA Kalkınma Kurulu Başkanı ve EBSO Meclisini eski Başkanı Kemal Çolakoğlu, ajansın mevcut yapısıyla başarılı olamayacağına dikkat çekerek kalkınma ajanslarının yapısının değiştirilmesi ve yönetim kurulunun özel sektöre devredilmesi gerektiğini söyledi.

Çolakoğlu, "Kanun o dönemde çok hızlı çıktı. Biz de kanun çıksın da kervan yolda düzülür dedik. Ama istediğimiz gibi olmadı. İZKA Kalkınma Kurulu aynı EBSO meclisi gibi olmalı. Denetleyen, harcanan paranın nereye gittiğini bilen, önerileri olan bir sistem olmalı. Kalkınma kurulunun başkanı vali olmalı. Yönetim kurulu ise tamamen özel sektör ağırlıklı oluşturulmalı. Başkan özel sektörden seçilen biri olmalı. İZKA Genel Sekreteri tayin ile gelmemeli. İzmir'in DNA'ları ile uyuşan, İzmir'i tanıyan birisi seçilmeli" diye konuştu.

Öte yandan İZKA'ya sunulan ve hibe desteği alan projelerin en ufak bir 'Ahbap çavuş ilişkisi olmadan' belirlendiğini kaydeden Çolakoğlu, "İZKA'da İzmir Ticaret Odası çok etkin. Ama İTO'nun verdiği en az 2-3 projesi reddedildi. Projeler işin eksperi kişiler tarafından seçiliyor" dedi.

YORGANCILAR: FİKİR ÜRETME ŞANSIMIZ YOK

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda İZKA Yönetim Kurulu Üyesi Ender Yorgancılar da ajansın yereldeki destekleri daha fazla arttırmak için çalışma yapması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Yetkimiz dahilinde bir fikir üretme şansımız yok. Çalışma sistemi yerelde kalkınma ve sivil toplum kuruluşları modeli ile desteklenmesi gerekiyor. Bugünkü yapı ile başarı zor. Konuyla ilgili TOBB ve EBSO olarak Kalkınma Bakanlığı'na konuyu aktardık. Kalkınma ajanslarının ülkenin yapısına uygun hale getirilmesini istedik." Konuşmasında güncel ve ekonomik konulara da yer veren Yorgancılar, Türkiye'nin büyümek için üretime ve ihracata ihtiyacı olduğunu ancak ekonominin yap-sat'tan al-sat'a dönmesi konusunda endişeli olduklarını dile getirdi.