Maçlar ve Diziler Enerjimizi Çekiyor

Enerji Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Barış Sanlı, Gediz Üniversitesi Enerji Çalıştayı’nda ilginç bilgiler verdi: Kurtlar Vadisi, Muhteşem Yüzyıl gibi dizilerin olduğu akşamlar elektrik tüketimi fırlıyor. Şampiyonlar Ligi maçları varsa kullanım gece yarısı bile düşmüyor. Cuma namazı vaktinde azalan tüketim, en aza ise dini bayramlarda geriliyor.

Gediz Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi  Enerji Çalıştayı düzenledi. Sektör temsilcilerini bir araya getiren, enerji zirvesine dönüşen etkinlikte Türkiye’nin enerji karnesi, yatırım planları ile rüzgar ve güneş gibi çevreci kaynakların kullanımı ele alındı.

Konuşmacı olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Barış Sanlı, Borusan EnBW Enerji Operasyon Direktörü Tuna Güven, Erke Sürdürülebilir Bina Tasarım Danışmanlık Şirketi Genel Müdürü Cemil Yaman, Wago Elektroteknik Otomasyon Proje Müdürü Başak Hatipoğlu, Bereket Enerji Güneş Enerjisi Teknolojileri ve Ar-Ge Müdürü Ahmet Öztepe, Fina Enerji Proje Lojistik ve Servis Müdürü Çağdaş Duran, Aydem ve Gediz Elektrik Yatırım Müdürü Ahmet Bayramoğlu, Hacettepe Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Mithat Can Kısacıklıoğlu ile Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Ümit Çalı katıldı, çalışma alanlarıyla ilgili sunumlar yaptı.

Enerji Bakanlığı’nın yatırımlardan sorumlu yöneticilerinden Barış Sanlı, ülkemizin elektrik tüketimini anı anına takip ettiklerini dile getirdi. Sanlı, istatistiklerden ilginç sonuçlar çıktığına dikkat çekti, örnek olarak Kurtlar Vadisi, Muhteşem Yüzyıl gibi sevilen dizilerle futbol maçlarını gösterdi.

Sanlı şöyle konuştu:

“Bu dizilerin ekrana geldiği akşamlar TV kullanımından kaynaklı olarak tüketim ortalamanın epey üstüne çıkıyor. Hele Şampiyonlar Ligi karşılaşmaları varsa maç sonrası yorumlar bile izleniyor, sabahın ilk saatlerine kadar elektrik kullanımı azalmıyor. Şebeke yükünü artıran bu durumlara karşı deneyimlerimiz ışığında önceden hazırlıklı olduğumuz için herhangi bir sorun yaşanmıyor. Bir de tüketimi düşüren faktörler var.

Mesela fabrikaların çay molası verdiğini önümüzdeki rakamlardan anlayabiliyoruz. Cuma namazı vaktinde de tüketim 2 bin megavat gibi ciddi miktarda azalıyor. Elektrik tüketiminin en aza indiği dönem ise dini bayramlar, 36 bin megavattan 15 bin megavata kadar geriliyor. Çünkü insanlar bir araya gelince kullanım azalıyor. Sürekli yenilediğimiz bu istatistikler ve sahip olduğumuz bilgiler sayesinde ülkemizin enerjideki nabzını tutuyor, gerekli tedbirleri alabiliyoruz. Ölçmeden yönetme şansımız yok.”

100 milyar dolar yatırım

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji İşleri Genel Müdür Yardımcısı Barış Sanlı, Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılda 100 milyar dolara yakın enerji yatırımı alacağına da işaret etti. Sanlı, özellikle Avrupa’ya ve Ortadoğu’ya elektrik satmak isteyenlerin santraller kuracağını vurgulayarak, şunları söyledi: “Jeopolitik konumumuz, rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir kaynaklardaki potansiyelimiz ile şeffaf enerji politikalarımız elimizi güçlendiriyor. Yabancılar bunun farkında, biz de yurtdışına gidip Türkiye’nin stratejik konumunu anlatıyoruz. En son Hindistan’da temaslarımız oldu, Hintliler Avrupa’ya erişmek için Türkiye’yi yatırım planlarına aldı. Her sene 8-10 milyar dolar yatırım yapılacağını öngörüyoruz.”