Emekli Olup Çalışanları Umutlandıran Hamle

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, emekli olup halen çalışmak durumunda olan kişilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primi'nin kaldırılması konusunda kanun teklifi hazırladı.

CHP'li Milletvekili Özgür Özel'in hazırladığı kanun teklifinde, emekli olup halen çalışan kişilerden kesilen Sosyal Destekleme Primi'nin kaldırılması öngörülüyor. Konuyla ilili açıklama yapan CHP'li Özel, emekli vatandaşların geçim sıkıntısı sebebiyle başka bir işte çalıştığını ve çalışan emeklilerden kesilen primin onlar için bir yük teşkil ettiğini söyledi.

CHP'li Özel, "Emekliden kesilen Sosyal Güvenlik Destekleme Primleri, maaş ile zaten geçim sıkıntısı çeken ve bu nedenle çalışmak zorunda kalan emeklilerimizin gelirinde ciddi reel düşüşe ve beraberinde birçok cezai yükümlülüğe de neden oluyor. Bu nedenle bu kesintinin iptal edilerek, çalışan emekliye destek olunmasını ve emeklinin yüzünü bir nebze de olsa gülmesini istiyoruz" dedi.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na göre emekli olup da halen çalışmaya devam edenlerden yüzde 15 Sosyal Güvenlik Destekleme Pirimi (SGDP) kesildiğini dile getiren CHP'li Özel, binlerce emeklinin bu primi ödeyemediği için hacizle karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

Kanun teklifinde 613 bin emeklinin bu borçları yüzünden haciz kıskacında olduğunu söyleyen CHP'li Özel, "Açlık sınırının bin 67 lira, yoksulluk sınırının ise 3 bin 801 lira olduğu düşünüldüğünde, emeklilerimizin aldıkları ortalama 800 liralık maaşın geçinmeye yetmeyecek düzeyde olduğu rahatlıkla görülebilir. Bu zorlu koşullar nedeniyle ülkemizde 10 milyon 752 bin emeklimiz büyük bir geçim sıkıntısı içindedir" diye konuştu.

Kanun teklifinin kabul edildiği takdirde emeklilerin rahatlayacağının altını çizen CHP'li Özel, "Amacımız emeklimizi biraz da olsa rahatlatmak. Bakanlığın da konuyla ilgili bir hazırlığı var, geçtiğimiz günlerde basında da yer aldı. Ancak bu çalışma gördüğümüz kadarıyla emeklimizin derdine derman olmuyor. Bakanlık, hazırlanan tasarıda 2 kişiyi istihdam eden emekliye bir teşvik sağlıyor ancak ailesi ile birlikte çalışan emeklimizi düşünmüyor. Yani amaç, istihdamı teşvik etmek, emeklinin sorununu çözmek değil. Oysa sorun emeklinin sorunu. İstihdam için ayrıca teşvik çalışması yapılsın ama emeklimizin zor günler geçirdiği bir süreçte tüm çalışan emeklilerimizden bu primlerin alınmaması kesin çözüm olacaktır" diye konuştu.