Afyon'da Okul İsyanı!

AFYONKARAHİSAR Anadolu Öğretmen Lisesi kapatılarak, Prof. Dr. Kamil Miras Anadolu Lisesi'ne dönüştürüldü. LYS Tercih Rehberi'nde okulun adını 'Afyonkarahisar Kız İmam Hatip Lisesi' olarak gören öğrenci ve veliler, okul bahçesinde protesto gösterisi yaptı. Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi'nin bahçesinde toplanan öğrenci, veli ve sivil toplum örgütü üyeleri, okulun imam hatip lisesine dönüştürülmesine tepki gösterdi. Öğrenciler, okulun 'Kamil Miras Anadolu Lisesi' olmasını istedi.

Öğretmen Marşı'nı söyleyen liseli gençler, 'Okuya okuya kazanacağız' diye slogan attı. İmam hatip okullarına karşı olmadıklarını, ancak kendi okullarının fen lisesi ya da anadolu lisesi olmasını isteyen öğrenciler, 'Abe Nabi Avcı Naptın Bize', 'Rabbim'e sordum Kamil Miras dedi' yazılı dövizler taşıdı.

CHP'Lİ MİLLETVEKİLİ DESTEK VERDİ

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş'ın da destek verdiği eylemde grup adına, Okul Aile Birliği Başkanı Sena Tanyel açıklama yaptı. Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi'nin 2014 Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) Türkiye 1'incisi çıkardığını hatırlatan Tanyel, okulun dönüştürülmesi sürecinde istikrarlı başarının dikkate alınmadığını söyledi. Başarının devamı için okulun fen lisesi olmasını istediklerini vurgulayan Tanyel, "Öğrencilerimiz, okul dönüşümü nedeniyle hayal kırıklığı yaşıyor" dedi.

CHP Milletvekili Toptaş da kararın adil olmadığını savundu. Kararla, anadolu öğretmen lisesi öğrencilerinin mağdur olacağını kaydeden Toptaş şunları söyledi: "Yıllarca mağduriyet yaşamış imam hatip lisesi öğrencilerinin, burada eylem yapan gençleri daha iyi anlayacağına inanıyorum. Afyonkarahisar'da geçen yıl 18 okul imam hatibe dönüştürüldü. Boş bir bina bulsalar hemen akıllarına imam hatip geliyor. İmam hatip okuluna ihtiyaç varsa o da açılır. Çocuklarımızın üzerinden elinizi çekin."

TÜRKİYE BİRİNCİSİNDEN DESTEK

2014 LYS TS-1 ve TS-2'de Türkiye 1'incisi olan Mehmet Selim Ortak de eyleme destek vererek, arkadaşlarının eğitimi için okulun fen lisesi ya da anadolu lisesi olmasını istedi. Okulun öğrencileri Betül Yılmaz, Zehra Betül Özmen ve Sezgi Ayata ise iki yıl karışık eğitim yapılması planlanan okulda hem kendi başarılarının hem de imam hatip öğrencilerinin başarılarının olumsuz etkileneceğini savundu.

'İMAM HATİP OKULUNA İHTİYAÇ VAR'

Açıklamaların ardından eylemlerini alkışlarla sürdüren öğrenci ve veliler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne yürümek istedi. Yürüyüşe geçen grubu okul bahçesinde durduran polis, eylemin yasal olmadığını söyledi. Polis ve veliler arasında yaklaşık 10 dakika süren pazarlık sonrasında öğrencilerin trafiği aksatmadan küçük gruplar halinde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gitmelerine izin verildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan öğrenciler, burada da slogan atarak Öğretmen Marşı'nı söyledi.

Okul Aile Birliği'nden 3 veli, İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileriyle görüştü. Yetkililer, Afyonkarahisar'da imam hatip lisesine ihtiyaç olduğunu, bu nedenle okulun imam hatip lisesine dönüştürüldüğünü söyledi. Milli Eğitim Müdürlüğü'nden sonra öğrenci ve veliler, Vali Hakan Yusuf Güner'le görüşmek istedi. Ancak Vali Güner'in makamında olmadığını belirten görevliler, velilere 'İdare Mahkemesi'ne başvurmalarını önerdi. Grup, bir süre valilik önündeki bekledikten sonra dağıldı.

DHA-Eğitim - Türkiye-Afyon - Onur BAYRAM