Antik Kentte Maden Rahatsızlığı

 
MUĞLA'nın Milas ilçesinde yer alan Zeus Labrandos'un kutsal alanı olan Labranda Antik Kenti'nde 2014 yılı kazı çalışmaları başladı. Bölgedeki maden şirketlerinin dinamitle çalışma yapmasının antik kentten duyulduğunu belirten Kazı Heyeti Sorumlusu Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde görevli Dr. Olivier Henry, "Kazı alanının hemen yanı başından geçen ağır tonajlı araçlar buralara zarar veriyor. Çünkü burası birinci derecede sit alanı" dedi.

Milas'ta bulunan Labranda Antik Kenti'nde 1948'den bu yana İsveçli Arkeolog Prof. Dr. Lars Karlsson'un başkanlığında sürdürülen kazı çalışmaları bu yıl Milas Müze Müdürlüğü'nce yürütülüyor. Kazı heyeti sorumlusu Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü'nde görevli Dr. Olivier Can Henry, 1 Temmuz'da başlayan kazı çalışmalarının 30 Ağustos'ta sona ereceğini belirtti. Kazı Heyeti Sorumlusu Henry, "Labranda kazısı 1948'de başladı. Günümüze kadar devam etti. Bu yıl ki çalışmalar Milas Müze Müdürlüğü Başkanlığı'nda yaklaşık 2 ay sürecek. Kazı çalışmalarımıza Kolombiya, Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, Yunanistan, İngiltere, Romanya, Bulgaristan, Slovakya, Hindistan, İsveç ve Türkiye'den hem arkeologlar hem de öğrenciler katılıyor. Çalışmalarımızda yaklaşık 50 kişi görev alacak" dedi.

ANTİK YOL MADEN ŞİRKETLERİ YÜZÜNDEN YOK OLMUŞ

Kazı çalışmalarının 6 ayrı noktada sürdürüleceğini ifade eden Henry, "Labranda Antik Kenti'nde ilk kez karşımıza çıkan milattan önce 4'üncü yüzyıla ait olduğunu düşündüğümüz anıt çeşmede ağırlıklı olarak çalışmalarımız olacak. Daha sonra yine bölge içerisinde yer alan Roma dönemine ait hamamda kazı başlatılacak. Kazı dışında antik kentte genel bir çevre düzenlemesi ve çevre temizliği yapılacak. Restorasyon çalışmalarımız da olacak" diye konuştu. Labranda Antik Kenti'nin bulunduğu bölgede 4 ayrı şirkete ait maden ocaklarının bulunduğunu belirten Henry, "Bu şirketlerden yalnızca birisi bizlere kazılarımızda da yardımcı oluyor ve bizlerle iletişim sağlıyor. Sürekli iletişim içerisinde olduğumuz için de kazılarımızda yardımcı olan şirkete ait araçların geçişi antik kente yakın olmuyor. Bu şirketin dışındakilerle bir diyalogumuz yok. Kazı alanının hemen yanı başından geçen ağır tonajlı araçlar buralara zarar veriyor. Çünkü burası birinci derecede sit alanı. Milas'tan Labranda'ya kadar uzanan bir antik yol var burada. Labranda Antik Kenti'nden Milas'a doğru ilerleyen yolun ikinci kilometresinde bir ay önce 30 metrelik antik yol kayıp olmuş. Bir şirket o alanda depolama yapmış. Hiçbir kurumdan da izin almamışlar. Bu durum bizleri rahatsız ediyor" dedi.

"DİNAMİTLE PATLATMA YAPILIYOR"

Ağır tonajlı araçların geçişi sırasında yoldan ve araçlardan çevreye yoğun toz yayıldığını dile getiren Henry, "Araçlar toz halinde olan feldspat madeni taşıyorlar. Bu tozu sabahtan akşama kadar burada yutuyoruz. Ayrıca antik kentin önünden hızlı geçen ağır tonajlı kamyonlar nedeniyle bölgede sarsılmalar meydana geliyor. Bunun yanı sıra antik kentin arkasında yer alan taş ocağında ise dinamitle patlatmalar yapılıyor. Bu patlatmaları biz burada duyuyor ve hissediyoruz" diye konuştu. Geçen yıl, Milas'tan Labranda'ya kadar olan kutsal yolla ilgili olarak çevre düzenlemesi yapılması yönünde ODTÜ tarafından bir mastır tezi hazırlandığını ifade eden Henry, "hazırlanan tezden yola çıkarak, antik yol ile ilgili olarak Milas ve Muğla'daki yerel yöneticilerle bir araya gelerek antik yolun korunması ve maden ocaklarıyla ilgili neler yapılabileceğini görüşeceğiz. Biz kavga etmek istemiyoruz. Hem şirketler hem de bizim için çözüm bulmamız lazım" dedi.