Didimlilerin '3'üncü Koy'a Dokunma' Çağrısı

Aydın'ın Didim İlçesi'ndeki Didim Demokrasi Platformu, 3'üncü Koy'un imar planlarının iptaline yönelik imza kampanyası başlattı.  

Didim Derneği Başkanı Ali Budak, planın kentin gereksinimlerini karşılamadığını ve kamu yararı gözetmediğini ileri sürerek iptal edilmesini istedi ve "Başka Didim yok" dedi.

Didim Demokrasi Platformu üyeleri, 2010 yılında Didim Belediye Meclisi ve Kültür Ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan, Didim'in ünlü plajlarından 3'üncü Koy'un imar planlarının iptalini istedi. Didim Altınkum Yalı Caddesi üzerinde dün akşam basın açıklaması yaparak imza kampanyası düzenleyen, daha önce de eylem ve açıklamalar yapan Didim Demokrasi Platformu üyelerine siyasi partiler, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar da destek verdi. Platform adına konuşan Didim Derneği Başkanı Mimar Ali Budak, "Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca onaylanan Didim 3'üncü Koy, 1/5 bin ölçekli nazım ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planı, 3'üncü Koy ve çevresine yoğun bir yapılaşma getiriyor. Bölge halen halka açık olarak kullanılırken, planda yeşil alan, otopark, spor, çocuk bahçesi ve park alanı gibi toplumca kullanılacak hiçbir alan bulunmuyor. 3'üncü Koy, planda gösterilen turizm tesislerinin kullanımına sunularak halka kapatılacak" dedi.

Planın Didim halkının değil, bazı kişilerin çıkarlarını gözettiğini iddia eden Budak, 9 Mayıs 2013'de İdari Mahkemesi'ne iptal davası açtıklarını hatırlatarak, "Dava devam ediyor. 2010 yılında belediye meclisi bu planı uygun bularak, Bakanlığa onaylanmak üzere göndermişti. Biz bu planı istemiyoruz. Çünkü 3'üncü Koy bölgesini, sadece kıyıda yer alan sıradan bir bölge olarak değerlendirmek eksik ve hatalı kararların üretilmesine neden olacak. Başka Didim yok" diye konuştu.

İPTAL DİLEKÇESİ EYLÜL GÜNDEMİNDE

Didim Derneği Başkanı Mimar Ali Budak, halkın dinlenme ve eğlenme ihtiyacını karşılayan kamusal alanlardan biri olan 3'üncü Koy'un planının halkın kullanımını destekleyici ve bunu geliştirici kararlar içermesi gerektiğini savundu. Budak şöyle konuştu:

"Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın onayladığı imar planında, alanın tarihsel kullanımına uygun düşmeyen ve Didim halkı ile turistlerin ihtiyacını gözetmeyen buna karşılık turizm yatırımlarına hizmet veren kararların bulunduğu görülüyor. Bakanlığın hazırladığı söz konusu imar planında kamu arazileri, özel sektörün kullanımına sunulacak bir biçimde planlanmıştır. Dolayısıyla kamusal ihtiyaçlar göz ardı edilmiş ve kentin geleceğini olumsuz etkileyen hatalı kararlar üretilmiştir."

Budak, Didim Belediyesi'ne Mayıs ayı meclis toplantısı öncesinde planın iptali yönünde yeni bir meclis kararı alınmasını öneren bir dilekçe verdiklerini, dilekçelerinin Eylül gündemine alınacağının sözünü aldıklarını belirtti. Budak, Didimlilerin 3'üncü Koy ile ilgili mücadelesinin süreceğini ifade etti.

Etkinlik imza kampanyası ve müzik dinletisi ile sürdü. Toplanan imzaların; Didim Kaymakamlığı, Didim Belediyesi ve plan iptaline ilişkin davanın açıldığı Aydın Bölge İdare Mahkemesi'ne sunulacağı belirtildi.