'Faili meçhul' eylemlerine İzmir de katıldı

Faili meçhul cinayetlerde kaybettikleri yakınlarının akıbetini sormak ve sorumluların yargılanmasını talep etmek için, İnsan Hakları Derneği'nin her hafta cumartesi günleri, İstanbul, Diyarbakır, Batman, Hakkari ve Şırnak'ta düzenlediği oturma eylemleri, İzmir'de de yapılmaya başlandı. İHD İzmir Şubesi Başkanı Gurbet Uçar, amaçlarının kayıp yakınlarının sesine ses, gücüne güç katmak olduğunu söyledi.

Bölge illerinde 90'lı yıllarda yaşanan faili meçhuller ve katliamlara ilişkin İHD tarafından düzenlenen etkinliklerde, "Kayıplar bulunsun failler yargılansın" pankartı ile kaybettikleri yakınlarının akıbetini soran aileler, sadece Cumartesi Anneleri özelinde İstanbul'da değil, Diyarbakır, Şırnak, Hakkari, Batman gibi kentlerde de cumartesi günleri meydanlara çıkıyor.

İzmir İHD Şubesi de, Konak'taki Eski Sümerbank önünden eylemlerine başladı.

'Şimdiye kadar başarılamamış olanı başaracağız'

İHD İzmir Şubesi Başkanı Gurbet Uçar, amaçlarının kayıp yakınlarının sesine ses, gücüne güç katmak olduğunu ifade ederek, şimdilik 15 günde bir yaptıkları oturma eylemini her hafta yapmayı hedeflediklerini söyledi. 1990'lı yılları "Karanlık yıllar" olarak tanımlayan Uçar, binlerce faili meçhul cinayetin ve kaybın yaşandığını ve halen binlerce kişinin cenazelerine ulaşılamadığını hatırlattı.

Babasının, annesinin, kardeşinin ve abisinin kemiklerine ulaşabilir umuduyla hala birçok ailenin mücadele verdiğini belirten Uçar, ailelerin bu umuda sarılarak hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi. Uçar,"Biz de evlatlarının, annelerinin, babalarının ve kardeşlerinin akıbetini arayan ailelerin yanında olmamız gerektiğini biliyoruz. En temel amacımız aslında onların acılarını dindirmesine yardımcı olmak, onlar yakınlarının akıbetini sorarken onlara destek olmak, onların yıllardır devam eden hukuksal mücadelenin yanında olmak ve şimdiye kadar başarılamamış olanı başarmaktır" diye konuştu.

'İzmir'den kayıp yakınları eylemlerine ses olacağız'

Uçar son olarak şunları söyledi: "Bizim amacımız Türkiye'nin dört bir yanında yükselen çığlığa İzmir'de ses vermek. Öncelikli hedefimiz de bu eylemleri bir süreklilik haline getirmek ve İzmir'den de kaybettiklerimizi unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı devlet erkânına bildirmek." (diclehaber.com)