Büyük İzmir Yangını'nda ölenleri andılar

İzmir'de bir grup vatandaş, 13-18 Eylül 1922 tarihlerinde yaşanan 'Büyük İzmir Yangını' sırasında 65 bin İzmirlinin öldüğünü söyleyerek 'hemşehrilerimizi anma' etkinliği düzenledi.

Yüzleşme Atölyesi'nin, Farkında Mısınız İklim Değişiyor Derneği (FİDEDER) ile ortak yürüttüğü, Açık Toplum Vakfı ve Fransız Kültür Merkezi ile İzmir Mimarlık Merkezi'nin de desteğiyle düzenlenen anma etkinliği Basmane Garı'nda başladı.

Burada toplanan grup önce Aya Vukla Kilisesi'ne gitti, daha sonra Büyük İzmir Yangını'nda yanan sokaklarda yürüdü. Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'ne gelen grup burada basın açıklaması yaptı ve saygı duruşunda bulundu.

Grup adına yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "'Yaratılanı Yaratan'dan ötürü sevmek' deyiminin pek revaçta olduğu şu günlerde, ölen hemşehrilerimizin hatırlanmaması bizi derinden üzüyor. Ölenler Hristiyan olduğu için mi yok sayılıyor, diye sormadan edemiyoruz. 9 Eylül'ü kurtuluş günü olarak anan İzmir'in, "dil ve din farkı" gözetmeden geçmişini hatırlaması ve anmasını bir insanlık görevi biliyoruz. İnanıyoruz ki insanlar ve yaşadıkları mekanlar sadece zaferlerini kutlamakla değil, aynı zamanda acılarını hatırlamakla güzelleşir." (CİHAN)