Türkiye'de her iki kişiden biri internete girmiyor

McKinsey & Company şirketi tarafından yapılan bir araştırma dünya genelindeki internet kullanımının sanıldığı kadar yaygın olmadığını ortaya koydu.

Araştırmaya göre, 4 milyar 400 milyon kişi ‘internete bağlı’ değil. Bunların 3 milyar 200 milyonu aynı 20 ülkede yaşıyor. Son 10 yılda internet kullanan kişilerin sayısıysa 1 milyar 8 milyon arttı.

ABD’de 50 milyon insan internetsiz

Çalışmaya göre ‘çevrimdışı’ nüfusun dörtte biri Hindistan’da yaşıyor. Hindistan’ı 730 milyonla Çin, 210 milyonla Endonezya ve 150 milyonla Bangladeş takip ediyor. Brezilya’da yaklaşık 100 milyon kişinin internete erişimi yok. Yaklaşık 320 milyon nüfusu bulunan ABD’de ise halen 50 milyonu aşkın kişi internet kullanmıyor.

Türkiye’de oran yüzde 53,4: 40 milyon insan

Türkiye’de internet erişimi olmayanların oranıysa yüzde 53.4.

Çevrimdışı nüfus, yani toplamın yüzde 64’ü altyapı, sağlık, eğitim hizmetlerinin eksik, istihdamın sorunlu olduğu kırsal bölgelerde yaşıyor. Bu ülkelerden Hindistan’da halkın yüzde 45’i elektrik verilemeyen yerlerde yaşıyor.

İnternet kullanımı ve eğitim arasındaki ilişkinin de ele alındığı araştırmada, dünya genelinde internete erişimi olmayan 900 milyon insan okuma-yazma da bilmiyor.

Araştırmadan çıkan bir başka şaşırtıcı sonuca göre internete ulaşamayanların yüzde 80’i 55 yaşın altında, yüzde 42’si ise 25 yaşından küçük. (Diken)