ABD'den yanıt: Odağımız Esad değil IŞİD

ABD, Türkiye’nin sınır ötesi operasyonda ‘Suriye’nin hedef alınması’ koşuluna “Şu anda IŞİD’e odaklanmış durumdayız” yanıtını verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, başkent Washington’da düzenlediği basın toplantısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Suriye yorumlarından Kobani’nin durumuyla ilgili Türkiye’yi yakından ilgilendiren bir dizi soruyu yanıtladı.

"ODAK HALEN IŞİD" 

Psaki, IŞİD kuşatması altındaki Kobani kenti için yeterli sayıda hava saldırısı desteği sağlanmadığı yönündeki eleştirilere, hava saldırılarının bir günlük değil, uzun bir operasyonun parçası olduğunu söyleyerek yanıt verdi. Saldırıların süreceğini belirten Psaki, IŞİD’in Kobani’ye girdiği yönündeki haberleri ise henüz doğrulayamadıklarını açıkladı.

IŞİD’e yönelik hava saldırılarının süreceğini, ancak örgütün yok edilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Psaki, “Kobani’deki durumu yakından takip ediyoruz. Geçen 24 saat içinde de kent yakınlarında IŞİD’in araç konvoyuna hava saldırısı düzenledik” dedi.

Psaki, Başbakan Davutoğlu’nun CNN International kanalından Christina Amanpour’a verdiği demeçte, “Eğer Esad rejimi hedef alınırsa, Türkiye Suriye’ye ordu gönderebilir” sözleriyle ilgili olarak “Bizim pozisyonumuz değişmedi, odak halen IŞİD. Muhalifleri desteklemeyi sürdüreceğiz ama şimdilik yeni bir durum yok” diye konuştu.

Jen Psaki, “Türkiye liderleri koalisyonda daha aktif ve önde gelen bir rol oynamak istediklerini söyledi. Biz bu rolün ne olduğunu ve fikirlerini konuşuyoruz. Şimdilik daha fazla ayrıntıya girmek istemiyorum” dedi.

"TAMPON BÖLGE İLE İLGİLİ BİR DEĞİŞİKLİK YOK"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Suriye sınırında güvenli bölgenin olmaması durumunda, Türkiye’nin koalisyon üyesi olmayacağı” açıklaması da anımsatılan Psaki, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yorumlarını gördük. Bu görüşmelerimizde koalisyondaki ortaklarımızla ne rol oynayabileceklerine ve ihtiyaçlarına ilişkin konuşmalarımız sürecek. Şimdilik uçuşa yasak bölge veya tampon bölge hakkında neyin düşünüldüğü ve düşünülmediği üzerine hiçbir şey değişmedi” diye konuştu.

Psaki, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in Türkiye’nin Suriye sınır politikasına getirdiği eleştiriler ve özrüyle ilgili bir soruyu da “Bizim herhangi bir ülkenin IŞİD’i desteklediğine ilişkin kanıtımız yok. Biz geleceğe bakıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda yabancı savaşçıların Suriye’ye geçişi hakkında endişelerimizi belirtmiştik” şeklinde yanıtladı.