HSYK seçimini 'hükümet kanadı' kazandı

Toplam 22 üyeden oluşacak olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 üyesinin belirleneceği seçimde hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu'nun idari yargıdan 1, adli yargıdan 7 olmak üzere 8 adayı birden seçildi.

Daha önce Danıştay ve Yargıtay'da yapılan HSYK seçimlerini kaybeden 'hükümet kanadı', en kritik seçimi kazandı ve böylelikle HSYK'daki çoğunluğu da ele geçirdi.

Danıştay ve Yargıtay'daki seçimlerin ardından hükümet temsilcileri son seçimde de istedikleri sonucu alamadıkları takdirde sonucu tanımayıp, konuyu referanduma taşıyabileceklerini ifade etmişti.

Seçimde Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), hükümete yakınlığıyla bilinen Yargıda Birlik Platformu ve Gülen Cemaati'nin desteklediği bilinen bağımsız adaylar olmak üzere adli yargıdan 45, idari yargıdan ise 16 aday yarıştı. Adli yargıdan 7, idari yargıdan 3 üye seçildi.

HSYK'nın 3 üyesi Yargıtay, 2 üyesi de Danıştay tarafından seçilmişti. Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı'nın doğal üye olduğu HSYK'ya 4 üyeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan atayacak. Adalet Akademisi tarafından seçilecek 1 üye ise 16 Ekim'deki seçimde belli olacak.

Böylelikle yeni oluşan HSYK'da 22 ismin 15'i 'hükümet kanadı'ndan olacak.