ABD'den PYD'ye havadan silah yardımı

ABD, Suriye'nin Kürt kenti Kobani'de IŞİD'e karşı savaşan
PYD'nin silahlı gücü YPG'ye havadan silah ve tıbbi yardımda bulundu.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türk yetkililere ABD politikasında bir değişiklik olmadığını ilettik. Bu bir kriz anı, olağanüstü bir durum, bizim yaptığımız da krize anlık müdahaleydi. IŞİD’e karşı savaşan bir halka sırtımızı dönmek sorumsuzca ve ahlaki açıdan zor bir durum olurdu" diye konuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), C-130 tipi nakliye uçaklarıyla Kobani üzerinde çok sayıda ikmal uçuşu gerçekleştirildiğini duyurdu. Uçaklar havadan paraşütle küçük silah, cephane ve tıbbi malzeme içeren sandıklar gönderdi. Gönderilen malzemelerin Irak'taki Kürtler tarafından sağlandığı belirtiliyor.

Centcom açıklamasında Amerikan ordusunun Kobani'de IŞİD'e yönelik hava saldırılarının sayısının 135'i geçtiği belirtildi. Açıklamada "IŞİD'e karşı karada sürmekte olan direnişle birlikte bu saldırıların IŞİD'in kent içerisinde ilerlemesini güçleştirdiği, yüzlerce savaşçısını öldürdüğü ve IŞİD'in elindeki savaş teçhizatı ve mevzilerini tahribata uğrattığı" belirtildi.

Açıklamada Kobani'nin tüm bunlara karşın yine de düşme tehlikesi bulunduğu kaydedildi.

"10 günlük uğraş sonuç verdi"

Irak Kürt Bölgesi İstihbarat ve Savunma Ajansı Sorumlusu Lahor Ceng Talabani konuya dair yaptığı açıklamada 10 gün süren büyük uğraş ve çabalardan sonra yaklaşık 24 tonluk silah ve mühimmat ile 10 tonluk tıbbi yardımı ulaştırdıklarını söyledi.

PYD Sözcüsü Redur Celil ise "Yardımlar askeri operasyonların devamı açısından olumlu bir etki yapacaktır ve biz kesinlikle daha fazla yardım gelmesini umuyoruz" diye konuştu.

PYD yönetimi, geçtiğimiz hafta Kobani’de IŞİD’e karşı kullanılmak üzere Irak Kürt Yönetimi’nden sembolik bir silah yardımı aldıklarını ancak silahların Türkiye'nin yardım koridoru açmaması sebebiyle Kobani’ye ulaştırılamadığını ve Cezire kantonunda kaldığını açıklamıştı.

Erdoğan koridora karşı çıkmıştı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada "PYD şu anda bizim için PKK ile eştir, o da bir terör örgütüdür. Bir terör örgütüne kalkıp da bize dost olan, NATO’da beraber olduğumuz Amerika’nın böyle bir desteği, açıktan açığa söyleyerek bizden ‘evet’ ifadesini, yaklaşımını beklemesi çok çok yanlış olur." ifadelerini kullanmıştı.