Dünyanın gözü İzmir'de

İngiltere merkezli dünya çapındaki mimarlık okulu AA, bu yılki çalışma sahasını Gediz Üniversitesi işbirliğiyle İzmir olarak belirledi. 9 ülkeden mimarlık öğrencileri geldi, incelemelere başladı. 6 ülkeden tanınmış mimarlarla birlikte İzmir’in adeta röntgeni çekilecek, kenti daha güzel görünüme kavuşturacak önerilerde bulunulacak İzmir, dünya mimarlık çevrelerinin 2015 gündemine girdi.

Mimarlık eğitiminde uluslararası çapta üne sahip İngiltere merkezli Architectural Association (AA), bu yılki çalışma sahalarından biri olarak burayı belirledi. Gediz Üniversitesi işbirliğiyle “Akdeniz’in geleceği” temalı mimarlık okulu düzenlendi, Mimarlar Odası da destekledi. Bu kapsamda Türkiye, Çin, İsveç, Kanada, İtalya, Belçika, İsviçre, Mısır ve Lübnan’dan 35 mimarlık öğrencisi İzmir’de buluştu.

Dokuz ülkenin gençleri saha çalışmalarına başladı, 11 gün boyunca kentin adeta röntgeni çekilecek. Antik çağlardan bu yana yaşamın izleri sürülecek, tarih boyunca liman kenti olmuş İzmir’de ticaret, deniz ve şehir hayatı arasındaki etkileşim incelenecek. Diğer Akdeniz şehirlerinden farkları, 10 bin yıla dayanan geçmişinin günümüzdeki yansımaları, kıyı düzenlemeleri ve İzmirlinin beklentileri de araştırılacak.

Türkiye, Yeni Zelanda, Avusturya, İngiltere, Cezayir ve İsviçre’den akademisyenler ile mimarlar da onlara eşlik edecek. Ülkemizin ünlü mimarlarından Nevzat Sayın, Han Tümertekin, Murat Tabanlıoğlu, Burcu Kütükçüoğlu ve Cenk Dereli’nin de yer alacağı konuşmacılar hem gençlere seslenecek hem İzmir’i değerlendirecek. Elde edilen bilgiler ışığında şehri daha güzel görünüme kavuşturacak çeşitli önerilerde bulunulacak. Bu tespitler ve öneriler başta uluslararası mimarlık çevreleri olmak üzere tüm dünyanın bilgisine de sunulacak.

BÜYÜK KATKI

Gediz Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özlem Erdoğdu Erkarslan, AA gibi ekol bir mimarlık okulunun İzmir’e gelmesinin önemine işaret etti. Prof. Dr. Erkarslan, kentin tanıtımı, sağlıklı gelişimi ve kentsel dönüşümü açısından büyük katkıları olacağını dile getirdi, şöyle konuştu: “Bu temayla daha önce Yunanistan’da, Hırvatistan’da, Cezayir’de ve Beyrut’ta düzenlenmiş. Ülkemiz ve İzmir için ise bir ilk. Dünyanın dört bir yanından katılımcı öğrenciler ve konuşmacıların gözlemleri, kentimize yön verecek. İzmirimizi dünya kamuoyuna taşıyacak böyle bir organizasyonun parçası olduğumuz için büyük mutluluk duyuyoruz.”