Çiçekçiler Odası tepkili

14 Şubat Sevgililer Günü'nün yarattığı hediyelik pazarı, rekabet tartışmalarına sahne oluyor. İzmir Çiçekçiler Odası özel günlerde artan satışların büyük bölümünün işi çiçekçilik olmayan internet siteleri tarafından yapıldığını savunarak tepki gösterdi.

İzmir Kuyumcular Odası ise bir alışveriş merkezinde açılan indirim çadırını şikayet ederek kapatılmasını istedi.

İzmir Çiçekçiler Odası Başkanı Kazım Kış, kesme çiçek üretiminin yüzde 60'lık bölümünü üreten İzmir'de olumsuz hava koşullarına rağmen üretimde sorun yaşanmadığını, bazı firmaların büyük miktarda ithalat yapması nedeniyle ürün fazlası oluştuğunu belirtti. Piyasada yeteri kadar çiçek olması nedeniyle fiyatların geçen seneyle aynı kaldığını, bir adet gülün kalitesine 5 lira, 7,5 lira ve 10 liradan satışa sunulacağını bildiren Kış, kış aylarında büyük bir durgunluk yaşayan çiçekçilik sektörünün 14 Şubat'a bir kurtarıcı gözüyle baktığını ifade etti.

"ADETA SÖMÜRÜYORLAR"

Çiçek alımında son dönemde internet kanalının yoğun olarak kullanıldığını ifade eden Kış, çiçekçilik kooperatiflerinin ulusal ve uluslararası çiçek gönderi sistemleri bulunmasına rağmen asıl işi çiçekçilik olmayan sadece yazılım üreten bazı firmaların pazar payını artırdığına dikkati çekti. Kış, şöyle konuştu: "Asıl işi yazılım geliştirmek olan bazı firmalar internet üzerinde çiçek dağıtım şirketleri kuruyor. Büyük tanıtım bütçeleriyle bu işe giren şirketler, çoğunlukla çiçek ithal ederek dağıtım yapıyor. Bu firmalar kurdukları dağıtım organizasyonuna dahil ettikleri çiçekçi esnafına da çok düşük paylar ödeyerek adeta sömürüyor. Esnafımız da 'hiç iş yapmamaktansa sürümden kazanırım' mantığıyla hareket ediyor. Bu sistem çiçekçi esnafının sonunu getirmek üzere. 14 Şubat öncesi çok sayıda sipariş almamız gerekirken bunların büyük bölümünün internet sitelerine kaydığını görüyoruz. Bu konuda çiçekçiler olarak çalışma yapmamız gerekiyor."

Kış, tüketicilerin artık her tür ihtiyacını internet üzerinden karşılamayı tercih ettiğini, özellikle büyük kentlerde köşedeki çiçekçiden güzel bir gül seçip sevgilisine, eşine, annesine veren insan sayısının hızla azaldığına da dikkat çekti.