İzmir'de taraftarlarıın dövdüğü büfecinin durumu ağır

İzmir'de saha içindeki yarışmadan çok, saha dışındaki şiddet görüntüleriyle gündeme gelen Altay-Göztepe maçının öncesi ve sonrasında çıkan olaylarda 15 polis ve 8 vatandaşın yaralandığı, bir grup taraftarın döverek ağır yaraladığı büfecinin hastanede yaşam savaşı verdiği kaydedildi.

İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, "Kendilerine bilet verileceği vaadi ve beklentisi içinde olan çoğunluğu alkollü seyirci grubunun 1. güvenlik bariyerlerini yıkmak amacıyla bir anda güvenlik görevlilerinin üzerine yaralayıcı ve yanıcı maddeleri uzaktan fırlatmak suretiyle harekete geçtikleri, bu ilk saldırının yapılan ikazların dikkate alınmaması üzerine orantılı güç kullanılarak engellendiği ve püskürtüldüğü" anlatıldı.

BÜFECİYİ KOMAYA SOKTULAR

Güvenlik bariyerlerini yıkmak amacıyla yaklaşık 6 bin kişilik seyirci grubunun güvenlik güçlerine bira şişesi, taş, meşale, benzeri yaralayıcı ve yanıcı maddeler atarak saldırıya geçtiği, biletli seyircilerin de emniyet güçlerinin üzerine tribünden söktükleri taş, mermer, koltuk, masa, mangal ve lavabo parçası attığı belirtilen açıklamada şu bilgiler verildi:

"Bu olaylar esnasında da 9 emniyet görevlisi yaralanmıştır. Kapalı tribün bölümünde büfe işleten İ.Ç, Altay taraftarlarınca hayati tehlike arz edecek şekilde darbedilmiş olup, tedavisi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin Cerrahisi Bölümünde devam etmektedir. Açık tribünde bulunan Göztepe taraftarları büfe işleten İ.B. isimli kişinin büfesini tahrip ederek büfede kullanılan masa, sandalye, ızgara gibi materyalleri stadyumun balkon tribününden emniyet güçleri üzerine atmışlardır." Olaylar sırasında toplam 15 güvenlik görevlisi, 6'sı taraftar 8 vatandaşın yaralandığı, 3 TOMA aracının hasar gördüğü, stadyum giriş kapısı ve turnikesi, ESHOT'a ait kulübesi ile otobüs numaratör cihazının tahrip edildiği, 622 koltuğun kırıldığı veya yakıldığı bildirildi.

GÖRÜNTÜLER DAĞITILDI

###17484###

İzmir Emniyet Müdürlüğü Altay-Göztepe maçında Göztepeli taraftarın çıkardığı olayların görüntülerini basınla paylaştı. Görüntülerde, bazı taraftarın, güvenlik kontrol noktasından bilet kontrolü ve üst araması yaptırmadan geçmeye çalıştığı görülüyor. Taraftarların polisin güvenlik bariyerini aşmak için yaralayıcı ve yanıcı maddeler attığı, polisin de biber gazıyla ve TOMA araçlarıyla müdahalede bulunduğu, stada alınan bir grup taraftarın ise stadyum kapısını zorlayıp kırarak dışarıdaki taraftarların tribünlere girmesini sağladığı da görüntülerde yer alıyor. Maç sonrası ise tribünlerde koltukları kırarak ateşe veren taraftarların stat çıkışında da polislere yönelik saldırılarını sürdürdükleri ve polisin müdahale ettiği görülüyor.

KÜFREDEN POLİS AÇIKTA

Altay-Göztepe maçı sonrasında bir vatandaşa küfreden güvenlik görevlisinin açığa alındığı bildirildi İzmir Valisi Mustafa Toprak, dün oynanan Altay-Göztepe maçı öncesi ve sonrasında çıkan olaylara ilişkin, "Olaylar sırasında taraftara yönelik hiçbir şekilde kabul edilemeyecek kötü sözü sarf eden görevli açığa alınmıştır" dedi. 4 bin 200 bilet satılmışken, 8 bin kişinin kapıları zorlayıp Atatürk Stadı'na girmeye çalıştığını vurgulayan Mustafa Toprak, "Stadyumun içerisindeki ve dışarısındaki mermerlerin, koltukların, malzemelerin kırılması, taş gibi maddelerin atılması ne oluyor" ifadelerini kullandı.

Taraftar ve kulüp yöneticilerinin sporun ve futbolun gerçek misyonu için karşılıklı katkı vermesini isteyen Vali Toprak, şunları söyledii: "Kim olursa olsun hiçbir kimsenin yanlış davranışını ve sözünü kabul etmek mümkün değildir, yanlışlık nerede ise incelenip gereği yapılacaktır. Hiçbir kimsenin endişesi olmasın, her bir görüntü ile stadyum içi, dışı olaylar iyi bir şekilde araştırılıp gereği yapılacaktır. Göztepe-Altay maçı sonrası olaylar sırasında taraftarlara yönelik hiçbir şekilde kabul edilemeyecek kötü sözü sar feden görevli açığa alınmış, görevli ile ilgili soruşturma, diğer olayların tamamıyla ilgili inceleme başlatılmıştır. Yanlış hareket ve söylemler kabul edilemez."

###17491###