Gelinlikçiler ekonomiye katma değer sağlıyor

 

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden, gelinlik fuarı ve hazırgiyim sektörünü EMD üyelerine değerlendirdi. Özden, hazırgiyimde kilogram başına 24 dolar seviyesinde olan gelirin gelinlikte 100 dolara yükseldiğini belirterek sektörün önemine dikkat çekti

*** 

Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Mukadder Özden, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleriyle bir araya geldi. Toplantıya EMD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hicran Özdamar, 6. Gelinlik Tasarım Yarışması birincisi Taner Tabaklı, yarışma ikincisi Elif Özkan, yarışma üçüncüsü Neslihan Biri ve EMD üyeleri katıldı.

If Wedding Gelinlik, Damatlık ve Abiye Fuarı’nın sektör için büyük bir fırsat olduğunu aktaran Başkan Özden,  “Bu yıl fuarı dokuzuncu kez yaptık ve fuarın Türkiye ekonomisi açısından son derece önemli olduğu bir kez daha ortaya çıktı. Dünya ve Türkiye’de imzaya dönüşen fuarın sektörün tüm kesimleri tarafından tercih edildiğine şahit olduk” dedi.

Ziyaretçi sayısı arttı

Dünyada yaşanan olumsuz ekonomik ve siyasal gelişmelere rağmen fuara 70 ülke ve tüm Türkiye genelinden katılımlar olduğunu belirten Özden, “Ziyaretçi sayımızı artırdığımız gibi müşteri pazarımız da gelişti. İç pazar alıcıları fuara ilgi gösterdi. Bu fuar aynı dönemde İstanbul’da düzenlenen iç giyim fuarını da vurdu.  Bu da İzmir’in etkisinin ve potansiyelinin görülmesi açısından önemli. Firmalar alımlarını yapmadan önce mutlaka fuarı ziyaret etti” diye konuştu.

2016 yılında Fuar İzmir’de iki ayrı fuar düzenleyecekleri müjdesini veren Özden, katılımcı ve ziyaretçi sayısının daha da artmasını beklediklerini ifade etti.  If Wedding’te 174 standın açılarak 20 bin 312 ziyaretçinin geldiğine dikkat çeken Özden sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl ulaşılan 300 milyon dolarlık ticaret hacminin bu yıl artacağını düşünüyoruz. Fuar takvimini takip edip Avustralya’dan dahi gelenlerin olması sevindirici. Mısır, Libya gibi ülkelerde yaşanan sıkıntılara rağmen ilgi hemen hemen aynıydı. İran’dan ciddi bir ilgi var. Akdeniz çanağında İzmir şüphesiz ilk sıradaki yerini koruyor. İZFAŞ’taki yeni yapılanmayla birlikte stratejimizi değiştirdik. Önümüzdeki hafta yapacağımız danışma kurulu toplantısı ile resmen harekete geçeceğiz. Saha çalışmalarını artırarak performansımızı üst seviyeye getireceğiz.”

Katma değer farkı

Fuarın sektöre disiplin getirerek inovasyon ve yeniliğe olan inancı pekiştirdiğini vurgulayan Özden, hazırgiyimde kilogramda 23-24 dolar seviyesinde olan fiyat ortalamasının gelinlikte kilogramda 100 dolara yükseldiğini ifade etti.  Gelinlik, damatlık ve abiye üretiminde hem Türkiye hem de dünyada tanınan İzmir’in iç giyim ve mayoya da yatırım yapmaya başladığını belirten Özden, “Biz de bu sektöre ağırlık vereceğiz. Sektörün tüm kesimlerinin fikri bu yönde. Enerjimizi doğru kullanıp bu alanda da fark yaratacağız” dedi.

Gelinlik Tasarım Yarışması birincisi Taner Tabaklı İzmir’in tasarım konusunda da bir merkeze dönüştüğünü belirterek, “Firmaların fark yaratabilmesi için kaliteli işçiliğin yanı sıra özgün tasarımlara da ihtiyaç var. “Çok satan iyi olur” mantığından uzaklaşarak tasarımcıların önünü açmalıyız. Tüm dünyanın gözünün İzmir’in üstünde olması büyük bir fırsat” diye konuştu.