Anlamlı "Moda Gecesi"

Organ Nakillerini Destekleme Derneği, toplumu organ bağışı konusunda bilinçlendirmek ve konuya dikkat çekmek amacıyla ’moda gecesi’ düzenlendi.

Memorial Sağlık Grubu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projesi, birbirinden değerli modacıları ve ünlü modelleri bir araya getirdi. Düzenlenen defilede sergilenen kıyafetler açık arttırma yöntemiyle satılıp elde edilen gelir Organ Nakillerini Destekleme Derneği’ne aktarıldı.

UMUDUN RENGİ YEŞİL

Dün gece The Ritz- Carlton, İstanbul Otel’de düzenlenen defilede, Türkiye’nin önemli modacılarının hazırladıkları tasarımlar Yasin Soy’un koreografisiyle ünlü modeller tarafından sergilendi. Yaşama umudunu simgeleyen yeşil renkli tasarımların yer aldığı defilenin finalinde, organ nakli olan çocuklar, ünlü modellerle birlikte podyuma çıktı. ORDES yararına düzenlenen defile kapsamında ayrıca ünlü modacıların tasarımları düzenlenen müzayedede satışa sunuldu.

ORGAN BAĞIŞININ AZ OLMASI, EN ÖNEMLİ SAĞLIK SORUNLARININ BAŞINDA GELİYOR

ORDES Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı, Türkiye’de organ naklinde son derece başarılı sonuçlar alındığını ancak organ bağışının yetersiz olduğunu belirterek, “Türkiye’de organ ve doku bekleyen kişilerin rakamları her geçen gün artıyor. Organ naklinin az olması, ülkemizin en önemli sağlık sorunlarının başında geliyor. Organ bağışı ile ilgili iki önemli nokta var. İlki kişinin hayattayken kendi organlarını bağışlaması, diğeri de hayatını kaybeden bir yakını için bu kararı verebilmek. Canlıyken organlarını bağışlamak fikri kulağa hoş geliyor; ancak asıl önemli olan yakınını kaybetmişken bir başkasının hayatını düşünebilecek kadar duyarlı olmak ve onun organlarını bağışlamak.” diye konuştu.

“Derneğimizin amacı, Türkiye’de organ bağışı bilincinin yerleşmesine katkıda bulunmak ve yaşaması organ nakline bağlı olan kişilere nakil öncesi ve sonrasında destek verebilmek” diyen Prof. Dr. Acarlı, “Biz kendimizi bir aile gibi görüyoruz. Hastalarımızın bizi hayat boyu yanlarında hissetmesini istiyoruz. Bu organizasyon da bunun en önemli göstergelerinden biri. Sosyal sorumluluk projemizin hayata geçmesinde emeği geçen birbirinden değerli isimlere çok teşekkür ederiz. Onların da desteği ile organ bağışı çağrımızın çok daha geniş kitlelere ulaşabileceğine inanıyorum” dedi.

TOPLUMSAL BİR SEFERBERLİK BAŞLATILMALI

Prof. Dr. Münci Kalayoğlu da organ bağışının toplumsal bir mesele olarak ele alınması gerektiğini şu sözlerle anlattı: “Bu tür sosyal sorumluluk projeleri, organ bağışının artması için çok önemli. Bunların belirli bir strateji çerçevesinde gerçekleştirilmesi, medyanın etkin kullanılması ve en önemlisi süreklilik arz etmesi gerekmektedir. Böylelikle toplumda tartışılması, yanlışların ortaya çıkarılması, doğruların anlaşılması ve bir organ bağışı kültürü oluşturma süreci başlatılmış olacaktır.

” ÜNLÜ MODACILAR VE MODELLER ORGAN BAĞIŞI İÇİN EL ELE

Projeye, Begüm Salihoğlu, Beste Gürel, Cemil İpekçi, Çiğdem Akın, Deniz Berdan, Emel Acar, Erol Albayrak, Ertan Kayıtken, Ezra& Tuba, Gül Ağış, Mehtap Elaidi, Melih Yazgan, Murat Aytulum, Nejla Güvenç, Önder Özkan, Özlem Ahıakın, Özlem Kaya, Raisa & Vanessa, Songül Cabacı ve Tuvana Büyükçınar gibi dünya çapında da tanınmış moda tasarımcıları destek verdi. Açelya Samyeli Danoğlu, Beril Kayar, Begüm Özbek, Cansu Tosun, Ceren Hindistan, Çağıl Özkul, Çağla Zoralıoğlu, Ebru Öztürk, Ece Begüm Yücetan, Elif Merve, Ebru Şam, Hilal Uzun, Hande Subaşı, Melisa Alagöz, Meltem Tüzüner, Merve Büyüksaraç, Özlem Katipoğlu, Songül Erol, Selda Car ve Semiha Bezek gibi ünlü modeller de bu kez organ bağışı için podyuma çıktı.