Uluslararası camiaya sitem

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Reyhanlı’daki saldırıların ardından vatandaşların gösterdiği sağduyu teşekkür ederek, “Gün birlik günüdür, gün kardeşliğimizi muhafaza etme günüdür” dedi. Cumhurbaşkanı Gül, beraberinde İçişleri Bakanı Muammer Güler, Hatay Valisi Celalettin Lekesiz ve bölge milletvekilleriyle birlikte Reyhanlı ilçesine gelerek kaymakamlıkta brifing aldı.

Yaklaşık 1,5 saat süren brifingin ardından basın mensuplarının karşısına çıkan Gül, saldırıya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Sözlerinde dünyanın Suriye konusuna yaklaşımını eleştiren Cumhurbaşkanı Gül, “Bunun için tabii ki Uluslararası camianın çok daha fazla dayanışma içerisinde olması lazım. Uluslararası camiaya yapacağım en büyük tenkit budur. Başından beri sadece retorik kullanmıştır, sadece hamaset kullanmıştır. Türkiye’nin bu zor şartlarda kalan insanlara yaptığı bütün yardımlara katkıları semboliktir. Hadi diyelim ki bizim gücümüz var ama zor durumda olan diğer Suriye’nin komşusu olan ülkeler var ki ne yapacağını şaşırmış durumdalar” diye konuştu.

SALDIRININ ARDINDAN YAPILAN ELEŞTİRİLER

Saldırıların ardından yapılan değerlendirmelerin aklı selimle yapılması gerektiğini işaret eden Gül. “Sözlerimizin nereye gideceğini, neticesini, nasıl etki göstereceğini bilerek hareket etmemiz gerekiyor. O bakımdan vatandaşlarımız ona göre hareket etmeliyiz. Gün birlik günüdür, gün kardeşliğimizi muhafaza etme günüdür. Yanlış insanlar, yanlış yapanlar her yerden çıkar ama bunları bulmak emniyet ve istihbaratın işidir. Onları bulup mahkemeye getirecek ve hiç kimsenin yaptığı karşılıksız kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Gül, saldırı öncesinde ihmal olup olmadığına ilişkin yöneltilen bir soruya şöyle yanıt verdi: “Olağanüstü bir süreçten geçiyoruz. Birden bire nüfus artışı olduğunu, birden bire çok sayıda insanın geldiğini ve birçok hassas durumların olduğunu, ve kötü niyetlilerin arayıp da bulamadığı bir ortam olduğun söyledim. Emniyet ve istihbarat teşkilatları önlemini alır teyakkuzda olur ve her şeyi yapar. Herhangi bir kötü olaya fırsat vermemek için. Bu çerçevede gerek emniyet, gerek istihbarat koordineli çalışmıştır ve devam ediyor. Her iki teşkilatta bugün zanlı olarak taşınan isimleri zaten takibe almışlardı ve takip ediyorlardı ve bu tip eylemlerin olabileceğinden kuşkulanabiliyorlardı. Her iki teşkilatın da uyarı ve çalışmaları vardı. Burada şunun düşünülmesini isterim. Yüz tane olaydan 99 unu önlersiniz bunları duyurmazsınız ama bir tanesi elden kaçınca bu acılar çekilir. Durum budur. Şüphesiz ki hepimizin görevi yüzde yüz başarılı olmaktır. Nerede, nasıl olduğu, bu kadar takip altında olduğu, sadece duyum değil, teknik takip değil teknolojiyle ilgili konulardır. Teknik deliller böyleyken nasıl oldu da katı ve gerçekleşti bununla ilgili de soruşturmalar yapılıyor.”

DEVLET OLMANIN SORUMLULUĞU

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin Akçakale saldırısı, uçak düşürülmesi ve son olarak Reyhanlı saldırıları karşısında yeterli karşılığın verilip verilmediğine ilişkin bir soruya ise, “devlet olmanın sorumluluğu ve kararlılığı muhakkak gösterilir” yanıtını verdi. “Bütün arzumuz bu akan kanın durması” diyen Gül, sözlerini şöyle tamamladı: “Suriye halkı da demokrasinin nimetlerinden faydalansın, özgürlüklerin nimetlerinden faydalansın, hukukun üstünlüğünden faydalansın istiyoruz. Onların da bu gibi bu haklardan yararlanma hakkı vardır ve talepleri meşrudur. Dolayısıyla bu konunun uzamaması bütün arzumuz budur. Devlet olmanın sorumluluğu ve kararlılığı muhakkak gösterilir. Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye’nin farkı demokrasiyle idare edilen bir hukuk devleti olmasıdır. Diktatörlükle, demokrasiyle, hukukla ilgisi olmayan ülkelerin yaptıkları metotları Türkiye metot olarak seçmemiştir. Çünkü Türkiye’nin kategorisi demokrasi ve hukuktur ama bu caydırıcılığı zedeleyecek diye bir şey olamaz. Devlet olmanın sorumluluğu ve yükümlülüğüdür ama günü geldiğinde herkes bunu görecek.”

3 AİLEYE TAZİYE ZİYARETİ

Cumhurbaşkanı Gül, kaymakamlıktaki açıklamasının ardından, ilk bombanın patladığı belediye binası önünde ve ikinci patlamanın yaşandığı PTT önünde incelemelerde bulundu. Patlamalarda yakınlarını kaybeden Karaca, Şanlıoğlu ve Yumuşak ailelerine de başsağlığı ziyareti yapacak olan Gül, daha sonra Antakya’ya geçecek. Gül, son olarak Mustafa Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde tedavi gören yaralıları ziyaret edecek. Öte yandan, Cumhurbaşkanı Gül’ün Reyhanlı gezisi kapsamında güvenlik tedbirleri almak için başta Hatay olmak üzere Adana, Mersin, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Gaziantep, Osmaniye ve Adıyaman’dan 2 bine yakın polis memuru görevlendirildi. Öte yandan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde taziye çadırlarını gezmeye başladı. Cumhurbaşkanı, Reyhanlı’da vatandaşlardan ilgi gördü.