Tıbbi zararlar sigorta kapsamında

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Vural Seven, sağlık alanında yapılan, ancak kamuoyunda pek bilinmeyen değişikliğe dikkat çekti: Tedaviden kaynaklanan zararlar zorunlu mali sorumluluk sigortası kapsamına alındı. Hastalar böyle durumlarda doktorlar ve sağlık kurumlarının yanı sıra ilgili sigorta şirketinden de tazminat talep edebilecek...

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Vuran Seven, ‘Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’ hakkında doktorları bilgilendirdi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde konferans veren Doç. Dr. Seven, tedaviden zarar gören hastaların sorumlu doktor, diş hekimi ya da sağlık kuruluşunun yanı sıra sigorta şirketlerinden de tazminat talep edebileceğine dikkat çekti.

Sigorta Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Vural Seven, hem hastaları hem de hekimleri sigorta koruması altına almanın amaçlandığı, 2010 yılında yürürlüğe girmesine rağmen kamuoyunda yeterince bilinmeyen bu yeni uygulama hakkında şu bilgileri verdi:

Hekim hastaya zarar verdiğinde, hasta dava açıp tazminat istiyor. Bu ödeme daha önce ya hekimin mal varlığından ya da çalıştığı sağlık kuruluşundan çıkıyordu. Eğer hekimin üzerine kayıtlı yeterli mal varlığı yok ise hasta bir kez daha mağdur oluyordu. Hekimlere, tıbbi müdahaleler sırasında yaptıkları çeşitli mesleki hatalarına yönelik mali güvence sağlayacak mali sorumluluk sigortası zorunluluğu getirildi. Bu sayede doktorlar, problemli ve riskli vakalarla ilgili tazminat talepleri karşısında mali güvenceye kavuştu, aynı zamanda hastalar da güvenceye alınmış oldu.”

En riskli grup cerrahlar

Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Seven, ister kamuda ister özelde çalışsın tüm hekimlerin ve diş hekimlerinin bu sigortayı yaptırmak zorunda olduğunu dile getirdi, şunları söyledi:

“Doktorlar için 4 risk grubu belirlendi. En riskli grupta, acil tıp uzmanları, anestezi uzmanları, beyin cerrahları, genel cerrahlar, kalp cerrahları, kadın hastalıkları uzmanları, ortopedi uzmanları ve plastik cerrahlar yer alıyor. Sigorta poliçesinin prim tutarları, risk arttıkça artıyor. Kamuda çalışan doktorların sigorta primlerinin yarısını devlet, yarısını da kendileri karşılıyor. Özel sağlık kurumlarında sigorta yükümlülüğü o kuruma ait, orada çalışan hekime ait değil. Serbest çalışan hekimler ise bu bedeli kendileri karşılamak zorunda. Zorunlu sigortayı yaptırmayan hekim, hekimlik faaliyetine devam edemez, 5 bin TL de idari para cezası var.”