Karşıyaka ve Göztepe statları durdu!

Ankara 18'inci İdare Mahkemesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı dava üzerine Karşıyaka ve Göztepe'ye yapılması planlanan 15'er bin kişilik iki yeni stadın ihalesini iptal etti.

28 Ocak ve 29 Ocak 2014'te Toplu Konut İdaresi'nce gerçekleşen ihalelerin iptaline gerekçe olarak, stat yapılacak arazilerdeki mülkiyet sorunu, arazi birleştirme ve ayırma işlemlerinin tamamlanmaması gösterildi. Ancak ihalelerin ardından geçen 2 yıllık süreçte İzmir Büyükşehir Belediyesi Göztepe Gürsel Aksel Tesisleri'ndeki arazi içindeki 1406 metrekare, Karşıyaka Belediyesi de Karşıyaka İlçe Stadı'ndaki 2770 metrekarelik paylarını bedelsiz olarak Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'ne devretmişti. Devir işlemleri sonrası arazilerdeki mülkiyet sorunları çözülüp parsel birleştirme işlemleri tamamlanırken, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ve TOKİ ile ihaleleri alan Ali Acar İnşaat ve DOYAP Yapı'nın bu belgelerle birlikte iptal kararını temyize taşıyacağı belirtildi. Son gelişmelerin ardından, yılan hikayesine dönen yeni statların inşaat sürecinin yeniden uzaması bekleniyor.

İnşaat ruhsatı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararı beklenen Karşıyaka Stadı'nda zemin iyileştirme çalışmaları yapılırken, Göztepe Stadı için Gürsel Aksel Tesisleri'ndeki yıkım çalışmaları devam ediyor. Bu arada İzmir Şehir Plancıları Odası'nın ihalelerin iptaliyle ilgili davası ise sürüyor.

"KOCAOĞLU MURADINA ERDİ"

Kararla ilgili bir açıklama yapan AK Parti İzmir Milletvekili ve MKYK Üyesi Hamza Dağ Büyükşehir Belediyesi’ni sert sözlerle eleştirdi. "Aziz Kocaoğlu muradına erdi, statlar durdu” ifadelerini kullanan Dağ şunları söyledi: "İzmir’in ve Karşıyaka’nın gerek futbolda gerekse de diğer spor dallarında daha başarılı olması ve bu şehrin şampiyonluklarla anılması için tüm vekillerimiz ve yerel yöneticilerimizle var gücümüzle mücadele ettik, etmeye de devam edeceğiz. Bu bağlamda İzmir’e yeni statlar kazandırmak için kolları sıvadık ve 2014 yılında yapılan ihale ile ilgili ilk önemli adımı atmış olduk.

Ne yazık ki belediyelerin takınmış oldukları, ne bizim ne de İzmirlilerin anlam veremediği bu yaklaşım neticesinde iğneyle kuyu kazar hale gelinmiştir. 2014 Yılında Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun talimatı ile açılmış olan Karşıyaka ve Göztepe stadının ihalesinin iptaline ilişkin dava sonuçlandı. Ve büyükşehir temyiz yolu açık olmak üzere davayı kazanmış oldu. Karar sonrası Büyükşehir belediyesi bu başarısını kutlarken, Karşıyakalıların tarihi statlarına kavuşması ve kulübün buradan elde edeceği gelirde ertelenmiş oldu. Her fırsatta dile getirdiğimiz ama asla karşılık bulamadığımız “Söz Konusu İzmir’e hizmet ise gerisi teferruattır” yaklaşımı ne acı ki yine karşılıksız kaldı.

Oysa çok değil daha 5 ay önce yapmış olduğumuz açıklamada aynen şunları söylemiştik; “Bu statlar birlik beraberlik içerisinde yapılmalı. Birlikte ürettiğimiz hizmetlerle bu kenti kalkındırır sorunlarını çözeriz. Statlar, belediyeler ve hükümet işbirliği içerisinde tamamlanmış olacak. Bunun için tahsise de bu gözle bakılmalı. Bunun sonucunda da İzmir kazanacak. Belediyenin de bu güzel hizmete katkı sunmasını bekliyoruz. Kulüplerin ve taraftarların isteği de bu doğrultudadır. İşin içinde hizmet olduğu için kimsenin engel olacağını düşünmüyoruz.”

ÇAĞRILAR SONUÇSUZ KALDI

Ne yazık ki yapılan bu çağrılar, bütün iyi niyet tutumları karşılıksız kalmıştır. Büyükşehir belediye başkanını tebrik ediyorum, İzmir’e yeni bir hizmet daha kazandırmış ve Karşıyaka ve Göztepe stadının yapımını şu an itibariyle durdurmayı başarmıştır. Büyükşehir belediye başkanı her ne kadar İzmir’in ve İzmirlilerin hizmete ulaşımını engelleme noktasında mücadele etse de bizler burada söz veriyoruz. Her türlü engellemelere rağmen Karşıyaka ve Göztepe’nin hak ettiği ve kulüplerin de kendi ayakları üzerinde durmasını sağlayacak, Karşıyaka ve Göztepe’nin tarihini yaşatacak olan, Karşıyaka ve Göztepe stadı er yada geç bitirilecek ve hizmete açılacaktır. Ama hizmetlerin engellenmesi için dava üstüne dava açan Büyükşehir belediye başkanı o stat yaşadığı sürece unutulmayacak ve her zaman hak ettiği gibi anılacaktır."