Bakan Eker'den çiftçiye destek sözü

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Manisa’nın Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde geçtiğimiz hafta içerisinde meydana gelen dolu yağışı sonucu zarar gören üzüm bağlarını inceleyerek, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi için çalışma yapacaklarını söyledi.

Bakan Eker, geçtiğimiz günlerde meydana gelen dolu yağışında bağları zarar gören Sarıgöl’ün Çanakçı ile Alaşehir’in Subaşı köylerini ziyaret etti. Bakan Eker’e ziyaretinde AK Parti Manisa Milletvekilleri Hüseyin Tanrıverdi, Selçuk Özdağ, Muzaffer Yurttaş eşlik etti.

İlk olarak bağlarda incelemelerde bulunan Eker, hasar tespit çalışması öncesi bilgi aldı. Daha sonra Çanakçı köy meydanında çiftçilerle bir araya gelen Bakan Eker şöyle dedi:

"Zarar gören vatandaşların borçların ertelenmesinin dışında hasar durumuna göre devlet olarak yapmamız gereken ne varsa kardeşlerimizin yarasına merhem sürme adına ne gerekiyorsa yapacağız. Yaralarımızı birlikte saracağız. Doğal afetleri engellemek mümkün değil ancak, deprem, sel, dolu gibi olaylara karşı önceden tedbirlerimizi almalıyız. Hükümet olarak 2005 yılında tarım sigortası kanununu çıkardık. 2006 yılında da uygulamaya geçti. Sigorta bedelinin yüzde 50’sini biz ödüyoruz. Bu yılın başında Manisa genelinde bir don olayı oldu. Bir de geçtiğimiz günlerde Alaşehir, Ahmetli ve Sarıgöl’de dolu etkili olan dolu yağışı bağ alanlarına zarar verdi.

Burası sadece Türkiye’yi değil bütün dünyayı kuru üzümle tanıştıran bir bölge. Burası ihracat yaptığımız 100’e yakın ülke için de önemli bir yer. Sarıgöl’de bin 500 çiftçinin 47 bin dönüm arazisinin hasar gördüğünü tespit ettik. Üç ilçenin tamamında yaklaşık 60 bin dönüm bağ alanı zarar gördü. Sadece Çanakçı’da 5 bin dönüm bağ zarar görmüş. Şu anda en acil işimiz hasar işini tamamlayıp bağları budamak. Mutlaka bağları budamalıyız ki sıkıntı gelecek yıl başka şekilde karşımıza çıkmasın. Yaralarımızı birlikte saracağız. Ondan sonra çiftçilerimizin borçlarının ertelenmesi ki aslında sigorta başka türlü uygulanmasına imkan vermiyor ama vatandaş bir yanlış yaptıysa bile bir hasar, tahribat varsa onu mutlaka bir şekilde yarasını olabildiğince sarmamız lazım.''

BAĞ ÜZERİNE AĞ GERİLİRSE YÜZDE 50 DESTEK

Alaşehir’in Subaşı köyüne geçen Eker, burada da çiftçilere, zararın ardından yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eker, doludan zarar gören bağ alanlarında sigorta yaptıranlara ödenecek miktarın 56 milyon lira olduğunu belirterek, çiftçileri ürünlerini sigortalatması gerektiğini hatırlattı. Eker, TARSİM’e poliçe yaptıran çiftçinin sigorta bedelinin yüzde 50’sini bakanlık olarak ödediklerini belirterek, şöyle konuştu: "Yaptığınız sigortanın bedeli 100 lira tutuyorsa 50 lirasını biz veriyoruz. Manisa genelinde sigorta yaptıran çiftçilerin 95 milyon lirasını bakanlık olarak ödedik. Manisa, Türkiye’de tarım sigortasının en fazla yapıldığı illerden bir tanesi olmasına rağmen 100 çiftçiden 40 tanesi yapmış. 2007 yılından bu yana çiftçinin kullandığı makine ve ekipmanın 30 çeşidine yüzde 50 destek veriyoruz. Bu desteklerden bir tanesi de bağcılıkla ilgili. Bağ üzerine ağ gerilirse yüzde 50 desteğini biz veriyoruz. 6 senedir bu uygulama var. Bundan istifade edenler de var".