Mimarlardan Büyükşehir'e sert eleştiri

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin tramvay ve kıyı tasarım projelerine Mimarlar Odası'ndan sert eleştiri geldi.

Şube Başkanı Halil İbrahim Alpaslan, Büyükşehir Belediyesi'nin kent merkezindeki tramvay seçeneğini hayata geçirmesinin olumlu bir adım olduğunu ancak İzmir için büyük önem taşıyan ve maliyeti yüksek bu projenin süreci ne yazık ki katılımcı yönetim anlayışından uzak olduğunu belirtti.Ayrıca bu projenin kentlilerin, ilgili meslek odaları ve bilimsel kurumların görüş ve önerilerine kapalı sürdürüldüğünü dikkat çekti.

Son günlerde özellikle tramvay projesinin rasyonel, kamu yararına uygun ve çevreye duyarlı olduğuna dair ciddi şüphe ve endişelere yol açtığını belirten Alpaslan, projenin güzergah ve çevre duyarsızlığı olmak üzere iki temel sorunu bulunduğunu söyledi.

Hem Karşıyaka hem de Konak'ta güzergahların önemli kısımlarının yolcu talebinin yoğun olmadığı, deniz ulaşımı alternatifine sahip kıyı şeridinden devam etmesinin tramvayın trafikte amaçlanan rahatlamayı sağlayacağına kuşku düşürdüğünü belirten Alpaslan, "Birçok uzmanın uzlaştığı görüş İzmir'de kıyı kesiminde paralel bir hattın değil kıyıdan iç kesimlere uzanacak hatların gerekli olduğu yönündedir. Kıyı kesimindeki toplu ulaşım, geliştirilmeye çalışılsa da hala çağdaş standartların çok altında yararlanılabilen deniz ulaşımıyla karşılanmalıdır. Bir diğer sorun da hala güzergahın netleşmemiş olmasıdır. Yakın zamandaki bir değişiklikle Şehit Nevres Bulvarı'ndan Cumhuriyet Meydanı'na çıkması planlanan hat Gazi Bulvarı'na alınmıştır. Bu tip revizyonlar projenin yeterli ön çalışma yapılarak oluşturulduğuna dair ciddi şüphelere yol açmaktadır. En önemlisi tramvay güzergahındaki ağaçların kesilmesi ya da taşınması kabul edilebilir değildir. Kent merkezindeki sınırlı yeşil alanları artırmak için çaba harcanması gerekirken var olan yetişkin ağaçları kesmek veya taşımak kentsel mekanların niteliğinin düşmesine yol açacaktır. Şimdiye kadar nereden, kaç ağacın kesildiğinin, kaç ağacın taşındığının, taşınan ağaçların şu anki durumlarının ne olduğunun ve süreçte ağaç kesimi ya da taşınmasının söz konusu olup olmadığı açıklanmalıdır" dedi. Kıyı Tasarımı projesiyle ilgili de eleştiri de bulunan Alpaslan, iç kesimlerine göre oldukça iyi durumda olan kıyı bandına bu kadar maliyetli ve rekreatif ağırlıklı projeler geliştirilmesinin kentin önceliği olduğunu iddia etmenin mümkün olmadığını söyledi.

Alpaslan, sözlerine şöyle devam etti; "Aynı tasarım emeği ve maddi kaynağı kentin tasarıma, nitelikli mekanlara muhtaç iç bölgelerine yönlendirmektense kıyı bandında yeşil yaya üstgeçitleri yapmak, döşeme taşlarını değiştirmek gibi projelere öncelik vermek tartışılması gereken bir stratejidir. Özellikle Mustafa Kemal Sahil Bulvarı'nda kıyının gerekli raporlar hazırlanıp, planlar onanmadan, çevresel etkileri değerlendirilmeden doldurulması ve bir çok ağacın yok edilmesi ne yazık ki çevresel duyarsızlığın tramvay projesi ile sınırlı bir istisna değil belediyede yerleşen bir tavır olduğunu göstermektedir."