Firmalara ihracat uzmanları geliyor

İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Programı öğrencileri, henüz ihracat gerçekleştirmemiş İzmir Ticaret Odası üyesi firmalarla birlikte yurt dışına açılıyor. 11 öğrenci, henüz ihracat gerçekleştirmemiş veya kısıtlı ihracat pazarı olan firmalar için yeni bağlantılar oluşturulması amacıyla analizler yapacak, firmaların ihracat yapmasına destek olacak.

Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB)16 kentte kurduğu “İhracat Destek Ofisi” kapsamında, İzmir Ticaret Odası ve İEÜ Meslek Yüksekokulu iş birliğiyle ilk kez “İhracat Destek Ofisi Pilot Projesi- İhracatta Başarı Hikayesi ve 21. Yüzyılda Yeni İş Geliştirme Yöntemleri” adlı çalışma uygulandı.

İzmir Ticaret Odası bünyesinde kurulan İhracat Destek Ofisi’nde oluşturulan projede, henüz ihracat gerçekleştirmemiş 42 firmayla İEÜ Meslek Yüksekokulu Dış Ticaret Programı’ndan eğitim alan 11 öğrenci eşleşti. 10 eğitim modülünün ardından öğrenciler, makine ve makine yedek parça, cam sistemleri, tarım ve gıda ürünleri, mobilya, tıbbi malzeme, tekstil ve konfeksiyon ürünleri, ev tekstili, kozmetik, deri ürünleri, gelinlik, inşaat ürünleri alanında faaliyet gösteren firmalar için analizler yaptı.

Geleceğin ihracat uzman personelinin yetiştirilmesinin amaçlandığı projeye ilişkin İzmir Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan İZTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Tanyeri, proje kapsamında Oda üyelerinin ihracat farkındalığını arttırmayı hedeflediklerini belirterek, “Amacımız hiç ihracat tecrübesi olmayan bir firmaya, aracıya ihtiyaç duymadan kendi ihracatını gerçekleştirebilmesini sağlamak. Devletimizin ihracata yönelik destekleri bulunuyor. Bu desteklerin kullanımını arttırmayı hedefliyoruz. Bu projeye gönüllü katılan firmalarımız ve öğrencilerimiz büyük emek verdi. Sizler başarı hikayesi olacaksınız. Bu projeyle gençlerimizin ihracata ilgisini arttırarak, geleceğin ihracat uzman personelini de yetiştirmek istiyor, ülkemiz istihdamına katkıda bulunmayı amaçlıyoruz” dedi.

İEÜ Meslek Yüksekokulu Müdürü Burçin Önder, projeyle hem firmalar arasında farkındalık oluştuğunu hem de öğrencilerin deneyim kazandığını belirterek, “Öğrencilerimiz, proje başlamasından bu yana firma analizi, pazar analizi, strateji, fiyatlandırma üzerine çalışıyor. Projede amaç, firmaların temasta bulunduğu en az bir yurt dışı müşteriye fiyat teklifi ya da numune gönderebilmesinin sağlanmasıydı. Bu amaca ulaşan firmalar oldu. Sektörüne göre çalışan firmalarımız da bulunuyor. Bu projenin kentimiz açısından büyük önemi olduğunu düşünüyoruz. Hem ihracat oranlarımızın artması hem de öğrencilerimizi ‘ihracat uzmanı’ olarak istihdam etmesini amaçlıyoruz” diye konuştu.