Beydağ Barajı'nda proje hatası iddiası

CHP İzmir Milletvekili, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Rahmi Aşkın Türeli, İzmir Beydağ Barajı'na ilişkin hazırlanan projenin bölgede yaşayan çok sayıda köylüyü mağdur duruma düşürdüğünü belirterek sorunu Meclis gündemine taşıdı. Konuya ilişkin soru önergesi veren Türeli, mağduriyetin giderilmesi için Bakanlığın çalışma başlatması gerektiğini savundu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun yanıtlaması istemiyle TBMM'de yazılı soru önergesi veren Rahmi Aşkın Türeli kot farkı nedeniyle sulama projesi kapsamına alınmayan terfili alanların (sulanmayan alanlar) toplam yüzölçümünün ne kadar olduğunu sordu. Bu durum nedeniyle mağdur olan kişi sayısı hakkında da bilgi isteyen Türeli, söz konusu mağduriyetlerin giderilmesine yönelik yürütülen herhangi bir çalışma olup olmadığı sorusunu da Bakan'a yöneltti.

CHP'li Vekil önergesinde şu değerlendirmelerde bulundu:

"İzmir Beydağ Barajı sulama kanallarının yapım projesinde baraj gölünün üzerinde kalan terfili alanların proje kapsamı dışında tutulduğu görülmektedir. Bu durum sonucunda, bu alanlarda arazisi ve tarlası olan köylülerimiz mağdur duruma düşmüşlerdir."

Milletvekili Türeli, Bakan Eker'e şu soruları yöneltti:

1 Kot farkı nedeniyle sulama projesi kapsamına alınmayan terfili alanların toplam yüzölçümü ne kadardır? 2 Bu durum nedeniyle mağdur olan kişi sayısı kaçtır?

3 Söz konusu kişilerin mağduriyetlerini gidermeye yönelik olarak yürütülen herhangi bir çalışma var mıdır? 4 Sulama terfili alanların sulanmasına ilişkin olarak planlanan ek bir proje var mıdır?

5 Varsa bu projelere ne zaman başlanması ve ne zaman bitirilmesi planlanmaktadır?