ŞAMPİYONLARIN GÖZÜ TÜRKİYE BİRİNCİLİĞİNDE

BUCA IMSEF Uluslararası Proje Yarışmasında Muğla Özel Yönelt Fen Lisesi Öğrencileri Sercan Efe KARAMAN ile Ecem Topaloğlu iki ayrı daldaki projeleriyle Türkiye finallerine seçildiler.

Bilimsel projelerde Muğla’ nın adını her seferinde başarı ile duyuran Yönelt Lisesi, bu sefer de iki dalda daha yeni bir başarıya imza atarak adını duyurdu.

BUCA IMSEF Uluslararası Proje Yarışmasında Muğla Özel Yönelt Fen Lisesi Öğrencisi Sercan Efe KARAMAN’ ın Biyoloji alanında ve Ecem Topaloğlu’ nun ise Kimya alanında hazırladığı iki ayrı daldaki projeler Türkiye finalisti seçildiler.

Türkiye’den yüzlerce proje içinden Türkiye finaline kalan öğrenciler, bilimsel sevinçlerini ve heyecanlarını Muğla kamuoyu ile paylaşırlarken sıradaki hedeflerinin. 15-19 Kasım tarihlerinde yapılacak olan Türkiye finalleri daha sonra da BUCA İMSEF’ in Uluslararası Yarışmalarında ülkemizi temsil etmek olduğunu söylediler.

İyi İngilizceleri ve yüksek özgüvenleriyle dikkat çeken öğrenciler başarılarında Muğla Özel Yönelt Okulları Proje Koordinatörü ve aynı zamanda Uluslararası Genç Bilim İnsanları Derneği kurucu başkanı Mehmet Ali Onaran’ ın ve okullarında oluşturulan takım olma ruhunun çok önemli payı olduğunun da altını çizdiler.

Biyoloji dalında Türkiye finalisti seçilen Muğla Özel Yönelt Fen Lisesi Öğrencisi Sercan Efe Karaman, COVID-19 döneminde okul dezenfektanın nasıl yapılması gerektiği ve hangi temizlik malzemelerini kullanarak mikroorganizma ve patojen yükünün azaltacağını konu alan projesi ile finale kaldı.

Kimya Dalında Türkiye finalisti seçilen, Muğla Özel Yönelt Anadolu Lisesi Öğrencisi Ecem Topaloğlu ise Su yokluğu çektiğimiz son yıllarda kirli suların arıtımı ve su artımında Biyosorpsiyon ve fitoremidasyon( bitkileri kullanarak su arıtımı yöntemi) yöntemlerini kullanarak başarıyı yakaladı.

Projelerin danışmanlığını yapan Muğla Şehit Altuğ Pek Anadolu Lisesi Biyoloji Öğretmeni Mehmet Ali Onaran, aynı zamanda Yönelt Okulları Proje koordinatörlüğü görevini de yürütüyor. Yakın bir tarihte Türkiye için bir ilki gerçekleştirerek Uluslararası Genç Bilim İnsanları Derneği’nin kuruluşunda bulunarak kurucu başkanı da olan ONARAN, Muğla’ nın projelerde, uluslararası yarışmalarda örnek model olması için de büyük çaba göstermekte.. Bilimin topluma yayılmasında öncülük yapmaktan mutluluk duyduğunu, eğitime yatırımın uzun vadeli ancak etkisinin kalıcı olduğuna ve ülke kalkınmasındaki rolüne dikkat çeken başarılı hoca, “Biz dünya ülkelerine bilimsel yarışmalara giderken dünya ülkeleri bundan sonra Muğla’ya ve Türkiye’ye gelecek. Biz bunun derdindeyiz. Muğla’nın bilim şehri olmasına katkı sağlamak İçin dernek kurduk sivil toplum örgütü olarak bilime gönüllü olarak ivme kazandıracağız. Üniversite şehri olan Muğla için Uluslararası Genç Bilim İnsanları olarak köprü olacağız. Tüm kurumları işbirliğine çağırıyorum. Bilimsel birlik şart” dedi.

Muğla Özel Yönelt Koleji Genel Müdürü Feridun Öztürk ise projelere desteklerinin dün olduğu gibi bugün ve yarınlarda da tam olacağını söyledi. “Akademik başarı kadar proje başarılarına önem veriyoruz. Dünya ülkelerinden her yıl başarı ile dönüyoruz. Bu başarıda proje koordinatörümüz Mehmet Ali Onaran Hocama ve öğrencilerimize destek olan değerli velilerimize yürekten teşekkür ediyorum. Proje için öğrencilerimizin bilimsel düşünme becerileri için sınırsız düşünüyoruz. Yönelt Okulları olarak içinde bilim olan her türlü projeye desteğiz. Biz de Muğla’nın bilim şehri olmasını istiyor, bu uğurda üzerimize ne düşerse de çam sakızı misali katkımızı sunuyoruz. Muğla’nın bilim şehri yolunda katkı sağlayan okulumun bütün organlarına, Uluslararası Genç Bilim İnsanları Derneğine ve onlara destek veren üyelerine Muğla olarak teşekkür ederiz. Uluslararası yarışmada Muğlalı Öğrencilerimizin yanındayız. Başarılarının farkındalık yaratacağına inanıyoruz. Mehmet Ali Onaran hocamızı ve bilimsel takımını alkışlıyoruz.”

Projeleriyle şimdi bütün Muğla’nın gözlerini üzerlerine diken öğrenciler Sercan Efe KARAMAN ile Ecem Topaloğlu ise dünya dilinde bilimsel yarışmada Türkiye’yi temsil edebileceklerini ve en büyük arzularının yurtdışında ülkemizi temsil etmek olduğunu söylediler. Başarılarının uzun soluklu çalışmalarının ürünü olduğunu, ekip, takım ve araştırmanın böyle bir sonucu çıkardığını ifade eden öğrenciler, “daha 9. sınıfta proje hazırlama derslerimizde proje nedir, nasıl hazırlanır nasıl literatür taranır bunları öğrenmekle başladık. Danışman hocamızla birlikte uzun zamandır akademik derslerimizin ardından projeleri araştırıp, fikir alışverişi yapıyor, özel çalışma ortamı yaratarak hazırlıyoruz. Başarı tabi ki bütün bunların sonucunda yakalanıyor. Geçmişte okul olarak bir çok TUBİTAK başarılarımız var ancak şimdi hedefimiz daha büyük ve gözümüzü, gönlümüzü daha büyük başarılara yönelttik” dediler.