Önder Özen dümene geçti

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, Akaretler’deki kulüp binasında Önder Özen ile birlikte düzenlediği basın toplantısında yeni futbol direktörünü tanıttı.

Futbol, transfer, altyapı ve izleme komitelerinin profesyonellerce yürütüleceğini belirten Orman, "Önümüzdeki sezondan itibaren futbol bütçemiz 100 milyon doların üstüne çıkacak. Bu bütçedeki bir kulübün bireysel isteklerle, hiçbir araştırma yapmadan, kişilere bağlı transferler yapması bu çağın durumu değil.Profesyonelleşme zihniyeti bugün ortaya çıkmış değil. Futbol direktörümüz bundan sonra Önder Özen olacaktır. Önder Özen ile 3 yıllık bir kontrat yaptık. Artık futbolda tüm birimlerden sorumlu kişi Önder Özen’dir. Buna A takım, alt yapı ve izleme de dahildir. Transferler Önder Özen’in inisiyatifi ile değil bir komite vasıtasıyla ekip çalışması içinde yapılacaktır" dedi. Daha sonra söz alan Önder Özen ise, sportif direktörlük kavramının Türkiye’de altı çok doldurulamayan bir kavram olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

“Birçok branşta faaliyet gösteren kulüpler için bu ifadeyi doğru bulmuyorum. Beşiktaş Kulübü doğru bir yaklaşımla bunun adı Futbol Direktörlüğü olarak tanımladı. Şimdi bu kavramın altını doldurmak ben ve ekip arkadaşlarıma düşüyor. Futbolda sadece A Takım’da değil Özkaynak Düzeni’nde de büyük bir atılım içerisinde Beşiktaş. İyi eğitim almış çocukları Beşiktaş normlarına göre geliştirip A Takım’ı besleyecek bir düzen yaratmak istiyoruz. Transfer bütünlülük gerektiren bir iş. Bu olay sadece yöneticinin ya da teknik direktörün karar verebileceği bir olay değil. Dünya futbol piyasasının beslendiği kaynakları kullanarak bir sistem kuracağız. Özeleştiri yapacağız. Kulüp disiplinine ihtiyaç olacağını düşünüyorum. Beşiktaş hayranlık uyandıran bir camia. Sözleşmem 3 yıl ama ben kendime 18 ay ömür biçiyorum. O süre sonuna kadar birtakım şeylerin yerine oturduğunu görmem gerekiyor. 3 sene sonunda hazırladığımız sistemi bizden sonra gelecek profesyonellere net bir şekilde teslim etmek istiyoruz. Lale devri gelene kadar çalışacağız. Teknik direktörlükte gözüm yok ve haddime de değil. Beşiktaş’ın teknik direktörü ya da çok başarılı uluslararası arenada zaferler yaşamış biri olmalı da ya da çok büyük potansiyeli olan ve güven duyulan bir kimse olmalı. Ailem Beşiktaş’ta görev yapacağım için çok mutlu. Beşiktaş’ın en önemli gelir kalemi futbol. Futbolun da en büyük geliri gişeden. Beşiktaş için gişe çok önemli. Doğru gişe geliri nereden gelecekse Beşiktaş orada oynamalıdır.”

Vakit kaybetmeden çalışmalara başlayacaklarını ve sözleşmesi bitmek üzere olan futbolculara ağırlık vereceklerini kaydeden Özen, “24 kişilik oyuncu kadrosunu 8’erden 3 parça olarak düşünüyorum. İlk 8’de uluslararası standartta oyuncular, diğer 8’de ulusal standartta oyuncular ve diğer 8 de altyapıdan 4 ve umut vaadeden oyuncular. Kalıcı bir sistemin hayalini kuruyoruz. Kupa tabi ki kaldırmak istiyoruz ama asıl hedefimiz bir sistem oluşturmak. Başarıdan olduğu gibi başarısızlıktan da sorumluyum" diye konuştu.

“TEKNİK DİREKTÖR, ÖNDER ÖZEN’E BAĞLI ÇALIŞACAK”

Başkan Fikret Orman, Önder Özen’in açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Teknik direktör seçiminde Önder Özen’in ne kadar etkili olacağı yönündeki bir soruya Orman, "Teknik direktör, Futbol Direktörü’ne bağlı çalışacak. Futbol Direktörü de Yönetim Kurulu’na karşı sorumludur. Tabii ki futbolun yapılanmasında Futbol A Takımı’nın teknik direktörü çok önemli noktadır. Bununla alakalı çalışmalar, görüşmeler futbol direktörü tarafında yapılacaktır. Avantajlarıyla dezavantajları Yönetim Kurulu’na sunulacak, bu avantaj ve dezavantajlara göre karar verecek, yönlendirici ve fikrin gerçek sahibi Futbol Direktörü’dür. Yönetim Kurulu bu fikri onaylayacak makamdır. Futbolla akalalı ne varsa iyisi, kötüsü sorumlusu otomatik olarak Futbol Direktörü’dür. Futbol A Takımı’nın hocasının işi Futbol A Takımı’dır. Bizde genel itibariyle futbolun teknik direktörü her şeyle sorumlu gibidir. Futbol A Takımı’nın sorumluluğu ağır bir yüktür. Kendi ekibiyle esas işi A Takımı sorumluğu olacaktır ve çalışacağı kişi Önder Bey’dir" şeklinde cevap verdi.

SAMET AYBABA KONUSU

Samet Aybaba ve yeni teknik direktör ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevaplayan başkan Orman şunları söyledi: “Samet hoca, Beşiktaş camiasının yetiştirdiği önemli değerlerden biridir. Beşiktaş’a antrenör olduğu dönemde de, gelirken çok cesaretli gelmiştir. Geçmiş sezonda da önemli başarılar elde etmiştir ve Beşiktaş’a. Hep beraber yaşadığımız bu süreç zor bir süreçtir. Bu süreci hep beraber yaşadık, çok belirsizlikler vardı. Oyuncuların iki üç sezondan alacakları parayı ’alabilecekler mi soru işaretleri, Beşiktaş ilk 10 girer mi’ düşünceleri vardı. Başarı var ise en büyük etmenlerinden biri Teknik Direktörümüz, Futbol A Takımı’nın sorumlusu Ahmet Kavalcı, Tamer Kıran arkadaşlarımızın Yönetim Kurulu’nun emekleri vardır. Hocamız başarılı sezon geçirmiştir bana göre. Gazetelerde ben de okuyorum; ’şu hocaları getiriyoruz, şunlar gidiyor-geliyor’. Dönem dönem söylüyorum ama biz şu güne kadar hiçbir böyle bir ilişkinin içinde olmamışızdır. Maalesef ki duygusal günlerdir bugünler. İnsanlar gelirken büyük sevinçlerle gelirler, ayrılmak da zordur Beşiktaş camiasından. Biz, ’Samet hocamızla görüşelim, sezon sonu değerlendirelim’ derken; Samet hoca, Ahmet Kavalcı ile görüşüp ’artık kendisiyle görüşmemize gerek olmadığını, avukatıyla görüşmemiz gerektiğini’ söylemiş... Bugün avukatı gelecek, görüşeceğiz. Samet hoca camianın önemli değeridir. 6 sene gibi uzun dönem kaptanlık bandını koluna takmış kişidir. Önemli teknik direktördür. İyi ilişkiler içinde çalıştık; Samet hocanın bundan sonra da Beşiktaş için bu değeri her zaman devam edecektir. Bunlar birazcık maalesef sizlerin de büyük payı olarak polemik haline getirdiğiniz şeylerdir.

Samet hoca bizim büyüğümüzdür, aramızda kırgınlık olmaz. Kulübümüzün önemli parçasıdır öyle olmaya devam edecektir" Fikret Orman, Samet Aybaba’nın şu an itibari ile Beşiktaş’ın kontratlı teknik direktörü olduğunu, kontratının henüz fesih edilmediğini hatırlatarak, yeni teknik direktör arayışları ile ilgili soruya şu yanıtı verdi: "Bunlar netleşsin Önder Bey ve ekibi, bununla alakalı çalışmalara başlayacaktır. Neredeyse dünyanın en önemli hocaları Beşiktaş’a geldi; yardımcıları da onlardan daha meşhur oldu. Lig yeni bitti, artık yeni yapılanmamıza başlayacağız. Geçmiş sezondaki durumda değiliz. İzleme ekibimiz geçen seneden başlayarak çalışmalar içinde bulundu. Artık bizim hangi mevkilerde, ne transfer yapacağımız alternatifleriyle beraber hazır vaziyettedir. Yeni hoca ve teknik ekipten bunlar şekillenecek şeyler. Ne noktaya gideceğimiz bizim açımızdan bellidir."